• Business

    Air France-KLM: Προχωρά στην πώληση νέων μετοχών αξίας 2,4 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg
    Ben Smith, Διευθύνων Σύμβουλος της Air France-KLM

    Ben Smith, Διευθύνων Σύμβουλος της Air France-KLM


    Η Air France-KLM σχεδιάζει να πουλήσει νέες μετοχές αξίας περίπου 2,26 δισ. ευρώ (2,4 δισ. δολάρια) προκειμένου να στηρίξει τον ισολογισμό της και να αποπληρώσει μέρος της κρατικής ενίσχυσης που έλαβε για να επιβιώσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    Τα έσοδα της προγραμματισμένης έκδοσης δικαιωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για την αποζημίωση περίπου 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης που εκδόθηκαν τον Απρίλιο του περασμένου έτους και τα οποία κατέχει η γαλλική κυβέρνηση, καθώς και για την περαιτέρω μείωση του χρέους της, ανέφερε η γαλλο-ολλανδική αεροπορική εταιρεία σε δήλωση της την Τρίτη. Η περίοδος εγγραφής ορίζεται από τις 27 Μαΐου έως τις 9 Ιουνίου.

    «Θέλουμε να είμαστε σε θέση να αδράξουμε κάθε ευκαιρία σε έναν μεταβαλλόμενο αεροπορικό κλάδο και να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τις περιβαλλοντικές μας δεσμεύσεις», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ben Smith.

    Η συναλλαγή θα φέρει την Air France-KLM πιο κοντά στην ολοκλήρωση των σχεδίων της για αύξηση κεφαλαίου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς επιδιώκει να αποπληρώσει το χρέος της σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρατική χρηματοδότηση.

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο αερομεταφορέας είπε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Apollo Global Management για εισφορά κεφαλαίου 500 εκατομμυρίων ευρώ σε θυγατρική της Air France που δραστηριοποιείται στις εργασίες συντήρησης του αερομεταφορέα.

    Το ποσοστό της κυβέρνησης

    Το σχέδιο πώλησης μετοχών, τα βελτιωμένα κέρδη και άλλα μέτρα για την ενίσχυση του ισολογισμού θα επιτρέψουν στην εταιρεία να αποπληρώσει τη γαλλική κρατική ενίσχυση τα επόμενα τρίμηνα, όπως ανέφερε. Αυτό θα μειώσει επίσης το κόστος χρηματοδότησης της εταιρείας.

    Το γαλλικό κράτος, το οποίο κατέχει το 28,6% της Air France-KLM, σχεδιάζει να συμμετάσχει στην έκδοση δικαιωμάτων για να διατηρήσει το μερίδιό του αμετάβλητο, ανέφερε η αεροπορική εταιρεία. Η ολλανδική κυβέρνηση θέλει επίσης να διατηρήσει το μερίδιο της στο 9,3%, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει έγκαιρα την έγκριση από το κοινοβούλιο της χώρας, πρόσθεσε η εταιρεία.

    Ο ναυτιλιακός κολοσσός CMA CGM SA στοχεύει να επενδύσει έως και 400 εκατομμύρια ευρώ στη συναλλαγή για να αποκτήσει μερίδιο έως και 9% της αεροπορικής, στο πλαίσιο μίας συμμαχία των δύο εταιρειών που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

    Η China Eastern Airlines και η Delta Air Lines θα δουν τα μερίδιά τους — 9,6% και 5,8%, αντίστοιχα — στον γαλλο-ολλανδικό αερομεταφορέα να μειώνονται περίπου στο μισό, καθώς έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν στην έκδοση δικαιωμάτων σε ουδέτερη βάση σε μετρητά. Θα πουλήσουν ορισμένα από τα δικαιώματα τους στην CMA CGM.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τέλος τα πάρτι στη Μαγιόρκα και την Ίμπιζα για τους Ρώσους ολιγάρχες



    ΣΧΟΛΙΑ