• Business

    Η αγορά των hedge funds προσπαθεί να ξεπεράσει το μεγαλύτερό της πρόβλημα

    hedge funds


    Η βιομηχανία των hedge funds έχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Όπως φαίνεται, πάρα πολλά από αυτά τοποθετούν πάρα πολλές φορές στα ίδια πράγματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις να χάνουν έδαφος σε πολλούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Όμως, όπως υποστηρίζει η Goldman Sachs στην πρόσφατη αναφορά για τις τάσεις των hedge funds, το δεύτερο τρίμηνο του 2016 χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια να μετριαστεί αυτός ο συνωστισμός, ο οποίος αποτελεί την κύρια αιτία των χαμηλών αποδόσεων.

    “Παρόλο που τα hedge funds διατήρησαν τις τοποθετήσεις τους στους ίδιους κλάδους καθώς μπήκαμε στο τρίτο τρίμηνο, η διευρυμένη περίοδος υποαποδόσεων στις long θέσεις τους, οδήγησε στη μείωση του αριθμού των hedge funds σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Goldman Sachs.

    “Η παράσταση 8 απεικονίζει την πορεία του ‘συνωστισμού’ των hedge funds που υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των μετοχών στο συνολικό τους χαρτοφυλάκιο. Με τη χρήση αυτού του μέτρου, ο συνωστισμός έφτασε σε ιστορικά υψηλά το πρώτο τρίμηνο του 2016. Έπειτα, σημείωσε ραγδαία πτώση το δεύτερο τρίμηνο καθώς προχώρησαν σε διασπορά των κεφαλαίων τους σε νέες επενδυτικές ιδέες με σκοπό να αντισταθμίσουν τις οδυνηρές επιπτώσεις της παρατεταμένης περιόδου υποαποδόσεων”.

    Screen Shot 2016 08 19 at 9.15.21 AM

    Με απλά λόγια, οι αναλυτές της Goldman Sachs εννοούν ότι τα hedge funds συνεχίζουν και τοποθετούν εκεί που πάντα ως αγορά τοποθετούσαν – “διατήρησαν τις τοποθετήσεις τους στους ίδιους κλάδους” – όμως, έκαναν και μια σημαντική προσπάθεια διαφοροποίησης σε νέες επενδυτικές ιδέες κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

    Αν όμως το πρόβλημα της αγοράς είναι το ότι πολλά από αυτά συνεχίζουν να τοποθετούν στις ίδιες μετοχές, τότε η πυκνότητα των χαρτοφυλακίων τους παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα.

    Το παρακάτω διάγραμμα από τη Goldman Sachs καταδεικνύει ότι σχεδόν το 70% των κεφαλαίων που διαχειρίζονται τα hedge funds αποτελούνται από τον μέσο όρο των 10 κορυφαίων τοποθετήσεών τους. Με άλλα λόγια, η αγορά τοποθετεί μόνο σε μια χούφτα από συγκεκριμένες μετοχές.

    Screen Shot 2016 08 19 at 9.37.08 AM

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/trapezites-sto-londino-anazitoun-diexodo-elvetikou-tipou-apo-brexit/68328



    ΣΧΟΛΙΑ