• Business

    Αγορά ενέργειας: Τα χρέη επιταχύνουν τις εξελίξεις – Ποιος θα βγει από την πρίζα;

    Αθανάσιος Δαγούμας (ΡΑΕ), Γιάννης Γιαρέντης (ΔΑΠΕΕΠ), ΑΝαστάσιος Μάνος (ΔΕΔΔΗΕ), Μανούσος Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ)

    Αθανάσιος Δαγούμας (ΡΑΕ), Γιάννης Γιαρέντης (ΔΑΠΕΕΠ), ΑΝαστάσιος Μάνος (ΔΕΔΔΗΕ), Μανούσος Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ)


    Αλλαγές αναμένεται να φέρει στην αγορά ενέργειας η συσσώρευση των χρεών των μικρών προμηθευτών στους Διαχειριστές και η πίεση που δέχονται να ανταπεξέλθουν σε αυτά.

    Καθώς το επόμενο διάστημα θα αυξάνονται τόσο οι οφειλές όσο και οι πιέσεις από τους Διαχειριστές, που ζητούν τα οφειλόμενα,  οι πιο αδύναμες εταιρείες του κλάδου θα βρεθούν μπροστά σε ένα δίλημμα: είτε να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου είτε να βγουν από την αγορά εξαγοραζόμενες για να μην κλείσουν. Σε μια αγορά εξάλλου που άλλοι πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και άλλοι όχι, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός, κάτι που σε κάθε ευκαιρία θυμίζουν οι ισχυρές εταιρείες του κλάδου. Η ΡΑΕ σήμερα θα εξετάσει όλα τα δεδομένα από κοινού με ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ για να λάβει αποφάσεις, ίσως κάποια πρόστιμα και προειδοποιήσεις, ενώ η απειλή κάποιοι να βγουν από την πρίζα αιωρείται στην αγορά.

    Η ενεργειακή κρίση που έφερε την κρίση ρευστότητας και τα φουσκωμένα χρέη, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στον χάρτη των προμηθευτών τους επόμενους μήνες. Η αγορά της προμήθειας, με τα μικρά περιθώρια κέρδους και τον υψηλό κίνδυνο καθυστέρησης πληρωμών από τους καταναλωτές, έχει πάψει εξάλλου να αποτελεί ελκυστική αγορά για πολλούς, ειδικά τους μη καθετοποιημένους προμηθευτές και κάποιοι επανεξετάζουν την παρουσία τους σε αυτήν. Μια αγορά κινούμενη άμμος, με προβλήματα ρευστότητα και κυρίαρχο τον κίνδυνο απλήρωτων λογαριασμών, γίνεται μια αγορά για ισχυρούς παίκτες που μπορούν να αντέξουν τους κραδασμούς.

    Ο κίνδυνος από τα συνεχώς αυξανόμενα χρέη είναι μεγάλος για το σύνολο της αγοράς, αφού αν η ΡΑΕ δε θέσει αυστηρά όρια το φαινόμενο μπορεί να γενικευτεί και τους επόμενους μήνες να μην μπορεί πια να αντιμετωπιστεί.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο οι  150.000 καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στην Καθολική Υπηρεσία, δηλαδή οι καταναλωτές στους οποίους έχει καταγγελθεί η σύμβαση προμήθειας επειδή δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους,  οφείλει άνω των 50 εκατ. ευρώ. Οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος αδυνατούν να εισπράξουν τις οφειλές από τους παραπάνω καταναλωτές διότι δεν μπορούν να εντοπίσουν έναν μεγάλο αριθμό οφειλετών για να τους στείλουν τον λογαριασμό…και  ο ΔΕΔΔΗΕ, δε διαθέτει τα στοιχεία –όπως όφειλε για την αγορά ενέργειας– για να τα αποστείλει στους ενεργειακούς παρόχους.

     Στη ΡΑΕ σήμερα όλα τα δεδομένα

    Σήμερα στην Ολομέλεια της ΡΑΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ, θα παρουσιάσουν τα δεδομένα των οφειλών των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας προς τους τρεις Διαχειριστές και την πορεία των διακανονισμών στην αγορά ενέργειας στις οποίες προχώρησαν οι πέντε πάροχοι, για οφειλές έως τον Οκτώβριο του 2020. Αν και μέχρι τον Οκτώβριο οι οφειλές ήταν ήδη 347 εκ. ευρώ,  που έγιναν με την κατάθεση του 50% των οφειλών σε εγγυητικές επιστολές και τη ρύθμιση του υπόλοιπου ποσού σε διάστημα αποπληρωμής 8 – 10 μηνών, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούσαν και νέα χρέη.

    Η στάση της ΡΑΕ απέναντι στους πιο ασυνεπείς προμηθευτές αναμένεται να είναι αυστηρή, προκειμένου να προστατέψει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. ένα όπλο της είναι η επιβολή προστίμων ενώ για εταιρείες που επί μακρόν αθετούν τις υποχρεώσεις τους θα μπορούσε να αποφασίσει και διαγραφή από το μητρώο προμηθευτών. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της ΡΑΕ είχε μιλήσει για κάποιες εταιρείες που δεν πληρώνουν τις οφειλές τους από το Οκτώβριο και από τότε είχε πει πως γινόντουσαν συζητήσεις για να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου για να ανταπεξέλθουν. Από τότε τα δεδομένα επιδεινώθηκαν και οι επόμενοι μήνες που έρχονται θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι, πιέζοντας τους ιδιοκτήτες των μικρών εταιρειών αν θέλουν να παραμείνουν στην αγορά να βάλουν το χέρι στην τσέπη…

    Οι οφειλές προς τους Δήμους

    Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας θα τεθεί επίσης και το ζήτημα της παρακράτησης από τους προμηθευτές των δημοτικών τελών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι οφειλές προς τους ΕΤΑ ανέρχονται σε 60-70 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που οι καθυστερήσεις φτάνουν και τους 16 με 18 μήνες.

    Στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ζητήθηκε  να πληρωθούν οι οφειλές με  ρύθμιση εντός δύο μηνών.

    Διαβάστε επίσης

    Παπαλεξόπουλος: Η αγορά ενέργειας δεν λειτουργεί ακόμη αποτελεσματικά



    ΣΧΟΛΙΑ