• Τράπεζες

    Τι θα γίνει με τα επιχειρηματικά δάνεια που φέρουν προσημείωση πρώτης κατοικίας


    Νέα χαμηλότερα όρια στα επιχειρηματικά δάνεια που θα ενταχθούν στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό ζητούν οι θεσμοί, οι οποίοι εξακολουθούν να εγείρουν εμπόδια για την ένταξή τους.

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας, που έχει μπει υποθήκη για επιχειρηματικό δάνειο, θα μειωθεί και κατά πάσα πιθανότητα θα διαμορφωθεί στην περιοχή των 180.000 ευρώ.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση… υποχωρεί στις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ζητά το όριο να μην υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.

    Οι θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες,  επιμένουν πως η ένταξη των επιχειρηματικών δανείων στο νέο πλαίσιο προστασίας θα επιφέρει ανισορροπία στην κουλτούρα πληρωμών και ακόμα εκτιμούν πως μεγάλη μερίδα ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει πολύ χαμηλότερα –από τα πραγματικά- εισοδήματα στην εφορία,  εισοδήματα που ακολουθούν το αφορολόγητο όριο…

    Ωστόσο το επιχείρημα φαίνεται έωλο, καθώς τα ενυπόθηκα (με πρώτη κατοικία) επιχειρηματικά που πληρούν τα κριτήρια του πλαισίου δεν υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ.

    Όπως είναι γνωστό απαραίτητες προϋποθέσεις για ένταξη στο νέο πλαίσιο είναι η αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας να είναι  μέχρι 250.000 ευρώ και η προς ρύθμιση οφειλή να μην υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ.

    Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε ό,τι αφορά το νέο πλαίσιο και δεν αποκλείεται ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια να μπουν και πρόσθετα  κριτήρια επιλεξιμότητας, καθώς ο στόχος είναι να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.  Πάντως με βάση τα στοιχεία των τραπεζών, περίπου 45.000 δανειολήπτες έχουν   επιχειρηματικά δάνεια ύψους  μέχρι 150.000 ευρώ.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αναμένονται αλλαγές αναφορικά με τα  περιουσιακά κριτήρια των επιλέξιμων δανειοληπτών.

    Συγκεκριμένα έχει «κλειδώσει» ότι το όριο των τραπεζικών καταθέσεων δεν θα υπερβαίνει το 25% της προς ρύθμιση οφειλής (από 50% αρχικά), δηλαδή, αν ρυθμιστεί δάνειο 100.000 ευρώ, οι καταθέσεις θα είναι μέχρι 25.000 ευρώ και  το ύψος της υπόλοιπης  ακίνητης περιουσίας, εξαιρουμένης της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη, δεν θα μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το δάνειο  που ρυθμίζεται.

    Ο στόχος της ελληνικής πλευράς είναι οι παράμετροι και τα κριτήρια του πλαισίου να οριστικοποιηθούν, ώστε να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος της εβδομάδας και να ακολουθήσει η ψήφισή του, ώστε στο Euroworking Group της 25ης Μαρτίου να αποφασιστεί η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ (ΑΝFAs).

    Το οξύμωρο εδώ είναι ότι το 1 δισ. ευρώ είναι χρήματα που ανήκουν στην χώρα μας και προέρχονται από τα κέρδη που έχουν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δραστική περικοπή ορίων για την προστασία της πρώτης κατοικίας ζητούν οι θεσμοί

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ραγδαίες εξελίξεις: Παραιτήθηκε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης από την Attica Bank

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα «έσπασαν» οι τραπεζίτες με την ΟΤΟΕ



    ΣΧΟΛΙΑ