• Business

    Αγώνας δρόμου για να ξεμπλοκάρουν οι επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες


    Να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο ζήτημα που μπλοκάρει τις επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες κλήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών Βασίλη Μαγκλάρα ο πρόεδρος του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) Γιώργος Στασινός. Ο λόγος είναι για την αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων, θέμα που απασχολεί επί σειρά ετών (ουσιαστικά από την εμφάνιση της κινητής τηλεφωνίας το 1992) την τηλεπικοινωνιακή αγορά η οποία σχεδόν σε όλες τις φάσεις της ανάπτυξης της υπηρεσίας έχει υποχρεωθεί να καθυστερήσει τα επενδυτικά της προγράμματα γιατί η Πολιτεία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της αναφορικά με τις άδειες που απαιτούνται.

    Ακόμη και σήμερα εκκρεμεί η αδειοδότηση περίπου 1.500 υφιστάμενων παλιών κεραιών, ενώ με ρυθμό που δεν προλαβαίνει την αγορά κινείται η διαδικασία που έχει δομηθεί στην ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) κυρίως εξαιτίας των καθυστερήσεων που προκαλούνται από τις πολεοδομίες. Το αποκαλούμενο Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ) της ΕΕΤΤ, για το οποίο ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να συνδεθεί με όλες τις υπηρεσίες οι οποίες εμπλέκονται με τις άδειες των κεραιών, όπως π.χ. οι πολεοδομίες, η αρχαιολογία, τα δασαρχεία, κάτι που δεν προχώρησε, έχει τη δυνατότητα να αδειοδοτεί περί τις 100 κεραίες μηνιαίως, όταν οι ανάγκες της αγοράς είναι για 300.

    Η προγραμματική συμφωνία που υπέγραψαν χθες οι κ.κ. Μαγκλάρας και Στασινός έχει στόχο οι δυο φορείς να εργαστούν από κοινού ώστε τους προσεχείς μήνες το ΤΕΕ να παραδώσει τεχνικές και λειτουργικές βελτιώσεις και συγκεκριμένες λύσεις στα ζητήματα της χωροθέτησης και αδειοδότησης των κεραιών, να δημιουργηθεί ένα νέο ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα αδειοδότησης για τα κεραιοσυστήματα το οποίο θα διασυνδεθεί λειτουργικά με το υφιστάμενο σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών και να καταδειχθούν  οι τεχνικές διαδικασίες για την ανάπτυξη ενός νέου, αποτελεσματικού πλαισίου ελέγχου της εγκατάστασης κεραιοσυστημάτων από την πολιτεία. Στην Κοινή Επιτροπή που θα χειριστεί όλα τα παραπάνω ζητήματα συμμετέχει και η ΕΕΤΤ.

    Πάντως, οι δύο πλευρές έχουν θέσει ένα πάρα πολύ αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα χρειαστούν δύο μήνες για τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, δύο μήνες για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού συστήματος και ένας μήνας για την πλήρη λειτουργία του νέου πλαισίου. Στόχος είναι ως το καλοκαίρι του 2018 να έχουν υλοποιηθεί όλες οι απαραίτητες εργασίες.

    Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας θα προωθηθούν:

    –           Μελέτη και Κωδικοποίηση Νομοθεσίας

    Προωθείται η μελέτη και κωδικοποίηση των διαδικασιών έκδοσης αδειών εγκατάστασης κεραιών, μέσω Ομάδων Εργασίας με όλες τις αναγκαίες επιστημονικές ειδικότητες. Η μελέτη θα λαμβάνει υπόψη της τις παρούσες και μελλοντικές ανάγκες της χώρας για ασύρματες τηλεπικοινωνίες, όπως αυτές εξελίσσονται διεθνώς, και την ανάγκη προστασίας των πολιτών και του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος. Η Μελέτη θα περιλαμβάνει πλήρη κείμενα νομοθετικών ρυθμίσεων (νόμοι και εξουσιοδοτικές διατάξεις).

    –           Τεχνικές Οδηγίες Χωροθέτησης και Μορφής Κεραιών

    Προβλέπεται μελέτη και σύνταξη Τεχνικών Οδηγιών (ΤΟ ΤΕΕ) για την χωροθέτηση και την μορφή των κεραιών σε δομημένο περιβάλλον, σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, σε δασικές περιοχές, σε αρχαιολογικούς χώρους και τυχόν άλλες ιδιαίτερες περιπτώσεις που θα προκύψουν κατά την Μελέτη. Οι ΤΟΤΕΕ θα προκύψουν μέσα από Ομάδες Εργασίας, με όλες τις αναγκαίες επιστημονικές ειδικότητες και θα είναι δομημένες με μορφή που να διευκολύνουν τόσο την μελέτη εγκατάστασης κεραιών όσο και την διαδικασία έγκρισής τους. Οι ΤΟΤΕΕ μετά την έγκριση τους από το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ θα τυγχάνουν υποχρεωτικής εφαρμογής από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

    –           Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος υποστήριξης των διαδικασιών έκδοσης αδειών για τις απαιτούμενες υποδομές εγκατάστασης κεραιών.

    Προβλέπεται η ενσωμάτωση στα πληροφοριακά συστήματα του ΤΕΕ  των διαδικασιών έκδοσης αδειών που θα προκύψουν από τις ανωτέρω μελέτες για τις απαιτούμενες υποδομές εγκατάστασης κεραιών (ιδίως δομικά στοιχεία, ηλεκτρομηχανολογικές βοηθητικές εγκαταστάσεις, παροχή δικτύων κοινής ωφέλειας). Το σύστημα θα υποστηρίζει τον έλεγχο πληρότητας μελετών και δικαιολογητικών και την έγκριση της άδειας είτε αυτοδικαίως είτε με δρομολόγηση για έγκριση στους αρμόδιους φορείς. Επίσης θα υποστηρίζεται η εφαρμογή των χρονικών περιθωρίων που θα οριστούν από τη ΓΓΤΤ και θα παρέχεται πλήρης ιχνηλασιμότητα των ενεργειών που εκτελούνται.

    –           Ανάπτυξη υπηρεσιών διαλειτουργικότητας

    Το ανωτέρω πληροφοριακό σύστημα θα προσφέρει και θα δέχεται υπηρεσίες μέσω διεθνών προτύπων (web services) με τα πληροφοριακά συστήματα της ΕΕΤΤ ή άλλα που θα ζητήσει η ΓΓΤΤ.

    –           Δημιουργία μηχανισμού ελέγχου των εργασιών υποδομών εγκατάστασης κεραιών

    Προωθείται η δημιουργία και χρήση Μητρώου Ελεγκτών για τον έλεγχο των εγκαταστάσεων κεραιών. Θα δημιουργηθούν πρωτόκολλα ελέγχου με σκοπό την τυποποίηση των ελέγχων και εφόσον απαιτηθεί από την ΓΓΤΤ, το ΤΕΕ θα υλοποιήσει τυχόν διαδικασία πιστοποίησης (εξεταστική ύλη, εξετάσεις, έκδοση αποτελεσμάτων).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χ. Μπρουμίδης (Vodafone): Κέρδισε το στοίχημα και ετοιμάζεται για το επόμενο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλλάζουν όλα στις τηλεπικοινωνίες: Τα ανοικτά μέτωπα του νέου αφεντικού της ΕΕΤΤ



    ΣΧΟΛΙΑ