• Business

    Αύξηση των κρητικών εξαγωγών με πρωταγωνιστή το ελαιόλαδο – Ποιες αγορές προτιμούν Κρήτη;

    • NewsRoom

    Αλκιβιάδης Καλαμπόκης Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης (Πηγή: Youtube)


    Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση που παρουσίασαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι κρητικές εξαγωγές-ειδικά το ελαιόλαδο-όπως αναφέρουν τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης.

    Οι κρητικές εξαγωγές, μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, έφτασαν το ποσό των 579,5 εκατ. ευρώ και τους 271.928 τόνους, έναντι των 338,0 εκατ. ευρώ και τους 240.283 τόνους το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρουσιάζοντας αύξηση ίση με 71,5% σε αξία και 13,2% σε ποσότητα.

    Υπενθυμίζεται πως ένα χρόνο πριν, το 2022, έτος κατά το οποίο καταρρίφθηκε κάθε προηγούμενο ρεκόρ (τουλάχιστον για τη τελευταία δεκαετία), οι εξαγωγές της Κρήτης έκλεισαν στα 682,10 εκατ. ευρώ και τους 418.820 τόνους, οπότε με τα ως τώρα δεδομένα, η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι πολύ καλύτερη, και σε όγκο αλλά και σε αξία.

    Αύξηση 133,6% για τον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών

    Ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος αποτελεί το 74,2% του συνόλου των κρητικών εξαγωγών με 430 εκατ. ευρώ, παρουσιάζει τεράστια αύξηση ίση με 133,6%.

    Ο κλάδος των Χημικών & Πλαστικών έρχεται δεύτερος, με μερίδιο περίπου 16,2% επί του συνόλου των εξαγωγών του νησιού και μείωση της τάξεως του 4,3%.

    Ακολουθούν οι κλάδοι του Αγροτικού Εξοπλισμού (μερίδιο 3,1% και μείωση 9,1%), της Κλωστοϋφαντουργίας & Ένδυσης (μερίδιο 2,3% και μείωση 10,2%) και με μικρότερα μερίδια οι Μηχανές & Συσκευές, τα Δομικά Υλικά και τα λοιπά βιομηχανικά προϊόντα.

    Στον αγροδιατροφικό τομέα, το ελαιόλαδο έφτασε τα 338,5 εκατ ευρώ, καταλαμβάνοντας το 58,4% του συνόλου των κρητικών εξαγόμενων προϊόντων και το 78,8% στην κατηγορία των Τροφίμων & Ποτών, με αύξηση 208% σε αξία και 142% σε ποσότητα, σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα.

    Όσον αφορά τα Κηπευτικά έφτασαν τα 59,8 εκατ. ευρώ με αύξηση 25,4%, τα Ψάρια & Θαλασσινά τα 6,7 εκατ. ευρώ και αύξηση 86,1%, τα Φρούτα τα 5,3 εκατ. ευρώ και αύξηση 47,2% και με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν τα Γαλακτοκομικά, η κατηγορία των Νερών– Αναψυκτικών – Χυμών, το Κρασί, το Μέλι, το Κρέας και Παρασκευάσματά του.

    Τα ποσοστά της βιομηχανίας

    Πέρα από τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα, το μεγαλύτερο ποσοστό καταλαμβάνει ο κλάδος των Χημικών & Πλαστικών (μερίδιο 16,2% στο σύνολο των κρητικών εξαγωγών), με κυριότερα προϊόντα τις πλαστικές μεμβράνες και τα πλαστικά φύλλα, τα είδη συσκευασίας από πλαστικές ύλες, τις χρωστικές ύλες κ.α.

    Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η εξαγωγή Αγροτικού Εξοπλισμού, με κυριότερο προϊόν τα δίχτυα αγροτικής χρήσης.

    Σχετικά με τις αγορές, οι κυριότεροι αγοραστές των κρητικών προϊόντων είναι η Ιταλία (μερίδιο 43,3%), η Γερμανία (9,7%), η Ισπανία (6,8%) οι Η.Π.Α. (5,1%) και η Γαλλία (4,1%). Τη δεκάδα των κυριότερων αγοραστών κλείνουν η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Για τον κλάδο των Τροφίμων & Ποτών, τους κυριότερους αγοραστές αποτελούν η Ιταλία (μερίδιο 59,1%), η Γερμανία (9,4%), η Ισπανία (7,3%), οι Η.Π.Α. (5,4%) και η Πολωνία (2,5%).

    Που «ταξιδεύει» το κρητικό ελαιόλαδο;

    Στις αγορές του κρητικού ελαιολάδου πρώτη έρχεται η Ιταλία με 238,7 εκατ. ευρώ, δεύτερη η Ισπανία με 27,8 εκατ. ευρώ και ακολουθούν η Γερμανία, οι Η.Π.Α. και η Γαλλία.

    Η περίοδος Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2023 αποτέλεσε μια εξαιρετική περίοδο για τις εξαγωγές της Κρήτης, καθοριστική για την πορεία των εξαγωγικών επιδόσεων του νησιού με το 2023 να αναμένεται πως θα είναι η νέα χρονιά ρεκόρ για τις εξαγωγές από το νησί.

    Βέβαια, η επίδοσή αυτή οφείλεται στο μεγαλύτερο βαθμό στην τεράστια αύξηση της εξαγωγής ελαιολάδου στην Ιταλία.

    Συνολικά στην Ιταλία και την Ισπανία κατέληξαν πάνω από 56.500 τόνοι από τους συνολικά 68.000 εξαγόμενους τόνους ελαιολάδου.

    Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης «επιτακτική κρίνεται η ανάγκη διοργάνωσης δράσεων ενίσχυσης της προβολής του τυποποιημένου ελαιολάδου, τόσο σε εθνικό όσο και σε  διεθνές επίπεδο, αλλά και η λήψη μέτρων για την προστασία του, για να αποκτήσει την αναγνωρισιμότητα που του αξίζει στις παγκόσμιες αγορές.

    Παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί και στα υπόλοιπα προϊόντα του αγροδιατροφικού κλάδου, τόσο από την πλευρά των παραγωγών και των τυποποιητών, αλλά και από την πλευρά διοργάνωσης δράσεων προβολής και προώθησης.

    Τέλος, ο κλάδος της βιομηχανίας έχει αποδείξει ότι αποτελεί μία σταθερά για τις κρητικές εξαγωγές, αλλά θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω για την ομαλή εξέλιξη των εξαγωγών μας και την αποφυγή των τεράστιων σκαμπανεβασμάτων που παρατηρούνται και σχετίζονται με την παραγωγή του ελαιολάδου.»

    Για τον κλάδο των Χημικών & Πλαστικών, οι κυριότεροι αγοραστές είναι η Γαλλία με 12,2 εκ. ευρώ, η Γερμανία με 9,7 εκατ. ευρώ, η Ισπανία με 6,1 εκατ. ευρώ, η Ολλανδία με 6 εκατ. ευρώ και η Ιταλία με 5 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης: 

    BFF Banking Group: Ανακοίνωσε καθαρά προσαρμοσμένα κέρδη € 122,5 εκ.

    Κώστας Σκρέκας: 770 προϊόντα σε 37 βασικές κατηγορίες στην πρωτοβουλία Μόνιμη Μείωση Τιμής

    Vodafone: Έσοδα άνω του αναμενομένου στο β’ τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ