• Business

    Αυτοί είναι οι ισχυροί σύμμαχοι του Λεωνίδα Μπόμπολα στις κατασκευές

    MALAGA, SPAIN – MAY 08: Alicia Koplowitz attend ‘Red Cross World Day’ Event on May 8, 2013 in Malaga, Spain. (Photo by Daniel Perez/Getty Images)


    Η Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), επικεφαλής της οποίας είναι η οικογένεια της Esther María Koplowitz, όπως έγραψε το mononews.gr, θα συνεργαστεί με την ελληνική εταιρεία Άκτωρ (συμφερόντων Λεωνίδα Μπόμπολα) και την τοπική εταιρεία Cass Constructores για την κατασκευή ενός εργοστασίου διαχείρισης νερού, ένα από τα σημαντικότερα έργα στη Λατινική Αμερική. Το έργο σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 60 μηνών και η κατασκευή θα κοστίσει 375 εκ. ευρώ.

    Λεωνίδας Μπόμπολας. Πολιτικός Μηχανικός, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ
    Λεωνίδας Μπόμπολας. Πολιτικός Μηχανικός, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ

    Η FCC αποτελεί έναν από τους κυρίαρχους ισπανικούς κατασκευαστικούς ομίλους που αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν μεγάλα δημόσια έργα και παρέχουν περιβαλλοντικές υπηρεσίες. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης και ως τέτοια αναπόφευκτα έχει επηρεαστεί από την πορεία της ισπανικής οικονομίας, από όπου και προέρχεται το 40% των κερδών της. Το εταιρικό χρέος του ομίλου αγγίζει περίπου τα 6,6 δισ. ευρώ το 2013 και για καιρό πάλευε να διατηρήσει την ισορροπία του. Ο όμιλος έχει παρουσία σε 56 χώρες, αριθμεί πάνω από 58.000 υπαλλήλους και διατηρεί υπό κατασκευή έργα σε όλα τα σημεία του πλανήτη, από τη Σαουδική Αραβία ως τον Παναμά και από την Καλιφόρνια μέχρι το Belfast της Βορείου Ιρλανδίας.

    Ο όμιλος FCC
    Ο όμιλος FCC

    Το 2013 ο George Soros πραγματοποίησε εξαγορά μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως του 3% (72 εκ. ευρώ). Η τιμή της κάθε μετοχής που εξαγόρασε ο μεγαλοεπενδυτής ήταν στα 14,88 ευρώ. Άλλος ένας σημαντικός επενδυτής στην FCC είναι και ο Bill Gates της Microsoft, ο οποίος κατέχει μετοχικό κεφάλαιο της τάξεως του 6% (113 εκ. ευρώ.

    Ο George Soros
    Ο George Soros

    Η σιδηρά κυρία του ομίλου όμως είναι η Doña Esther María Koplowitz y Romero de Juseu – όπως είναι το πλήρες όνομά της – η ισχυρή γυναίκα της οικογένειας, δισεκατομμυριούχος και μια από τις πλουσιότερες γυναίκες της Ισπανίας. Η Esther María Koplowitz κατέχει επίσης και τίτλο ευγενείας, καθώς είναι η 8η Μαρκησία του Οίκου Peñalver.

    Ο Bill Gates
    Ο Bill Gates

    Κληρονόμησε το μερίδιό της στον όμιλο από τον πατριάρχη της δυναστείας Koplowitz και πατέρα της, Ernesto Koplowitz. Αρχικά μοιραζόταν τον έλεγχο της εταιρείας μαζί με την αδερφή της Alicia. Αργότερα εξαγόρασε το μερίδιο της αδερφής της – το 28,26% της εταιρείας, αξίας 821 εκ. ευρώ – και μετά από αυτή την εξαγορά, η Esther απέκτησε τον έλεγχο του 50,01% του ομίλου. Κατέχει, δηλαδή, το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.

    ESTHER-KOPLOWITZ-PHOTO-PR-IN
    Η Doña Esther María Koplowitz y Romero de Juseu, η σιδηρά κυρία του ομίλου FCC

    Η Esther παντρεύτηκε το 1969 τον Alberto Alcocer και απέκτησε τρεις κόρες, την Esther, την Alicia και την Carmen. Χώρισε τη δεκαετία του ’90 και πραγματοποίησε άλλον έναν γάμο, με τον Fernando Falcó, Μαρκήσιο της Κούβας, από τον οποίο απέκτησε και τον τίτλο ευγενείας. Όμως ούτε αυτός ο γάμος ευδοκίμησε.

    Η Esther ασχολείται επίσης πολύ ενεργά και με τη φιλανθρωπία, καθώς έχει ιδρύσει το φιλανθρωπικό ίδρυμα Esther Koplowitz Foundation, μέσω του οποίου παρέχει βοήθεια σε ηλικιωμένους, ανάπηρους και σε όσους έχουν ανάγκη και αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικής επανένταξης. Ακόμα, διαθέτει μια μεγάλη συλλογή έργων τέχνης που περιλαμβάνει και πολλά έργα του Goya.

    esther-alcocer-koplowitz3
    Η Esther Alcocer Koplowitz, η μεγαλύτερη κόρη της Doña Esther και σημερινή πρόεδρος του ομίλου FCC

    Από τις τρεις κόρες της, η Esther Alcocer Koplowitz είναι εκείνη που έχει αναλάβει τον πιο ενεργό ρόλο στην οικογενειακή επιχείρηση. Είναι και η μεγαλύτερη κόρη της Doña Esther άλλωστε. Είναι απόφοιτος Νομικής και έχει παρακολουθήσει το Senior Management Program στο IESE Business School. Στον όμιλο έχει αναλάβει την προεδρία από το Μάρτιο του 2013. Όπως και η μητέρα της, είναι και εκείνη όμορφη και ευφυής και έχει διαθέτει όλα τα προσόντα για μια τόσο απαιτητική θέση.

    Ο Ernesto Koplowitz, πατριάρχης της δυναστείας και ιδρυτής του κατασκευαστικού γίγαντα FCC
    Ο Ernesto Koplowitz, πατριάρχης της δυναστείας και ιδρυτής του κατασκευαστικού γίγαντα FCC

    Αξίζει να αναφερθούμε και στον πατριάρχη της δυναστείας Koplowitz, Ernesto Koplowitz Sternberg, ο οποίος ίδρυσε τον κατασκευαστικό όμιλο FCC μόλις μετανάστευσε στην Ισπανία, καθώς έχει καταγωγή από την Άνω Σιλεσία της Πολωνίας, η οποία τότε ήταν κομμάτι της Γερμανίας. Ο Ernesto το 1952 εξαγόρασε μια κατασκευαστική εταιρεία, την Building and Repair, της οποίας το όνομα το άλλαξε αργότερα σε FCC και η οποία είναι ο προπομπός του σημερινού κατασκευαστικού γίγαντα. Ο Ernesto Koplowitz απεβίωσε το 1962.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/leonidas-mpompolas-esther-koplowitz-megalo-ergo-gia-aktora-ke-fcc-stin-l-ameriki/42300

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/christos-georgakopoulos-pios-ine-o-ischiros-anir-tis-evropekis-pistis/42590

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ