• Business

    Αυτοί είναι οι έξι υποψήφιοι αγοραστές της Τσέλσι

    • Bloomberg
    Ρομάν Αμπράμοβιτς

    Ρομάν Αμπράμοβιτς


    Η πώληση της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι του Ρομάν Αμπράμοβιτς έχει προσελκύσει ένα ετερόκλητο πλήθος υποψήφιων αγοραστών, που επιθυμούν να επενδύσουν σε ένα από τα πιο πολυπόθητα περιουσιακά στοιχεία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

    Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος έβαλε πωλητήριο στην βρετανική ομάδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία οδήγησε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να του επιβάλει κυρώσεις για τους δεσμούς του με το καθεστώς του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Όποιος αναλάβει την ομάδα θα έχει έναν δύσκολο έργο να επιτελέσει: Όταν ο Αμπράμοβιτς αγόρασε τον σύλλογο έναντι περίπου 150 εκατ. στερλίνων (197 εκατομμύρια δολάρια) το 2003, η Τσέλσι είχε να κερδίσει πρωτάθλημα από το 1955. Από τότε που ανέλαβε την ομάδα, έχει κερδίσει 21 τρόπαια, συμπεριλαμβανομένων πέντε εγχώριων και δύο ευρωπαϊκών τίτλων Τσάμπιονς Λιγκ.

    Η προθεσμία υποβολής προσφορών έληξε την Παρασκευή. Ποιοι κατέθεσαν προσφορές:

    1. Todd Boehly

    Ο πρώην πρόεδρος της Guggenheim Partners, Todd Boehly υποβάλλει προσφορά για την Τσέλσι σε συνεργασία με την Clearlake Capital, τον Ελβετό δισεκατομμυριούχο Hansjoerg Wyss και τον Jonathan Goldstein, έναν επιχειρηματία του real estate που συμμετείχε το 2014 στη διαδικασία προσφορών για την Τότεναμ. Ο Boehly είχε κάνει προσφορά για την ομάδα και το 2019 αλλά την απέρριψε ο Αμπράμοβιτς, σύμφωνα με τον Dow Jones. Ως μέτοχος της ομάδας μπέιζμπολ του Los Angeles Dodgers, πούλησε το μερίδιο του στην Carlyle Group για 787 εκατομμύρια δολάρια.

    2. Nick Candy

    Ο Βρετανός κατασκευαστής ακινήτων Nick Candy δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι προσέφερε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια στερλίνες για την Τσέλσι από κοινού με έναν όμιλο που αποτελείται από το Hana Financial Group της Νότιας Κορέας και το C&P Sports Group. Ως κατασκευαστής ακινήτων, ο Candy είπε ότι σχεδιάζει να παραδώσει ένα νέο στάδιο «παγκόσμιας κλάσης» και ότι οι οπαδοί της Τσέλσι θα έχουν ενεργό ρόλο στη λειτουργία του συλλόγου.

    3. Ken Griffin και οικογένεια Ricketts

    Ο ιδρυτής της Citadel, Ken Griffin, συνεργάστηκε με την οικογένεια Ricketts, τους ιδιοκτήτες των Chicago Cubs. Εάν τα καταφέρουν, θα εισέλθουν στη λίστα με τους αρκετούς άλλους Αμερικανούς ιδιοκτήτες της Premier League, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας Kroenke στην Άρσεναλ και των Glazers στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

    4. Josh Harris και Martin Broughton

    Ο Josh Harris, ο συνιδρυτής της Apollo Global Management, συνεργάστηκε με τον Martin Broughton, πρώην πρόεδρο της British Airways και της Liverpool FC, ανέφεραν οι Financial Times. Ο Harris είναι ιδιοκτήτης μειοψηφίας των Pittsburgh Steelers του NFL και έχει μερίδια στους Philadelphia 76ers του NBA και στους New Jersey Devils του NHL. Έχει επίσης μερίδιο σε έναν άλλο σύλλογο της Premier League, την Crystal Palace, που πιθανότατα θα έπρεπε να πουλήσει προκειμένου να υποβάλει προσφορά για την Τσέλσι. Ο Αμερικανός επενδυτής John Textor επιθυμεί να αυξήσει το μερίδιο του στην Palace στο 40%, αναφέρουν πηγές.

    5. Oaktree Capital

    Η Oaktree Capital, η διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Howard Marks, σχεδίαζε επίσης να υποβάλει προσφορά, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

    6. Woody Johnson

    Ο ιδιοκτήτης της New York Jets και πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο, Woody Johnson, σχεδίαζε να καταθέσει προσφορά, σύμφωνα με το ESPN. Θα ήταν ο τέταρτος ιδιοκτήτης του NFL που θα κατείχε μερίδιο σε ένα franchise της Premier League εάν αναλάβει την Τσέλσι. Ο Johnson, 74 ετών, είναι κληρονόμος της Johnson & Johnson. Επίσης κατέχει την Jets από το 2000.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ποιος είναι ο ελληνικής καταγωγής «showman» που θέλει να γίνει Abramovich και να αγοράσει την Chelsea;



    ΣΧΟΛΙΑ