• Business

    Άφεση αμαρτιών στην οικογένεια Κουτσολιούτσου δίνει το σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie

    Κουτσολιούτσος Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    «Αθώα του αίματος» βγαίνει η οικογένεια Κουτσολιούτσου μέσα από το πολυσυζητημένο σχέδιο της επιχειρούμενης εξυγίανσης και χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της αμαρτωλής εταιρείας. Στο ενδεκασέλιδο κείμενο των προτεινόμενων λύσεων για τη σωτηρία της Folli Follie δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά για το πώς έφτασε στη σημερινή δεινή κατάσταση που, για πολλούς, θεωρείται μη αναστρέψιμη.

    Με προκλητική ευκολία και παρακάμπτοντας όλα όσα σκανδαλώδη έχουν συμβεί, το σχέδιο μοιάζει να δίνει… άφεση αμαρτιών στους ιδρυτές, βασικούς μετόχους και μέχρι πρότινος διοικητικούς ηγέτες της Folli Follie. Δηλαδή στην οικογένεια Κουτσολιούτσου που μαζί με άλλα έντεκα εμπλεκόμενα πρόσωπα αντιμετωπίζουν τις κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες της εξαπάτησης του επενδυτικού κοινού, αλλά και του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος».

    Παρά τις τεράστιες οικονομικές απώλειες που έχουν ήδη υποστεί οι μέτοχοι της εταιρείας αλλά και οι ομολογιούχοι, το σχέδιο εξυγίανσης ζητάει να βάλουν πλάτη οι κάτοχοι των ομολόγων προκειμένου να διασωθεί η εταιρεία, σπάζοντας πλέον σε «καλή» και «κακή». Σε απλά Ελληνικά, είναι σαν να λέει προς τους επενδυτές «μπορεί να χάσατε, αλλά ελάτε πάλι τώρα να μας βοηθήσετε να διασωθούμε…».

    Τζωρτζης Κουτσολιούτσος. CEO FF Group

    Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχέδιο αυτό εγκρίθηκε ομόφωνα από τα έντεκα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, εκ των οποίων μόνο ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, ως διευθύνων σύμβουλος, είναι εκπρόσωπος της «παλαιάς φρουράς».

    Όλοι οι υπόλοιποι έχουν αντικαταστήσει τα παλαιά μέλη του ΔΣ τη χρονική περίοδο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα έντεκα αυτά μέλη, μόνον ένας ψήφισε «παρών» στο προτεινόμενο σχέδιο εξυγίανσης κι αυτός ήταν ο εκπρόσωπος της Fosun στο ΔΣ, η οποία κατέχει το 16,34% των μετοχών.

    Ο… σκόπελος των ομολογιούχων

    Το κομβικό σημείο για τις επικείμενες εξελίξεις είναι να ληφθεί η έγκριση από το 60% των ομολογιούχων, στα χαρτοφυλάκια των οποίων βρίσκονται ομόλογα συνολικής αξίας 380 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν περιέλθει σε καθεστώς δυνητικής χρεοκοπίας.

    Παραμένει άγνωστο πόσοι από τους νέους ομολογιούχους έχουν αποκτήσει τους τίτλους από την αρχή της έκδοσής τους ή στη συνέχεια, όταν οι τιμές τους κατέρρευσαν. Με συνέπεια το μεγάλο μετατρέψιμο ομόλογο των 249,5 εκατ. ευρώ να τιμολογείται σήμερα σε περίπου 10% της ονομαστικής του αξίας, ενώ λίγο χαμηλότερα βρίσκεται και το ελβετικό ομόλογο των 150 ελβετικών φράγκων που αντιστοιχεί περίπου σε 130 εκατ. ευρώ.

    Αν και ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως το τι θα επακολουθήσει, όλα δείχνουν ότι, από τις οφειλές στους ομολογιούχους, ένα τμήμα θα «κουρευτεί» και το υπόλοιπο θα ανταλλαγεί με μετοχές της νέας εταιρείας της Folli Follie, ενώ ένα άλλο κομμάτι θα συνεχίσει να το κουβαλά ως χρέος η «καλή» εταιρεία.

    Εκτιμάται ότι από την ανταλλαγή χρέους με μετοχές, οι ομολογιούχοι θα αποκτήσουν τον συντριπτικό πλειοψηφικό έλεγχο που αναμένεται να κινηθεί σε ποσοστά της τάξεως από 85%-97%…

    Με την πρακτική αυτή, η σημερινή θέση της οικογένειας Κουτσολιούτσου θα εκμηδενιστεί, ενώ οι νυν μέτοχοι της εταιρείας θα έχουν μια πάρα πολύ μικρή συμμετοχή.

    Προϋπόθεση, βεβαίως, είναι να εισφέρουν νέο χρήμα οι ομολογιούχοι (έως 45 εκατ. ευρώ), είτε από μόνοι τους είτε από κάποιον ενδιαφερόμενο «μνηστήρα» που θα θελήσει να παίξει τον ρόλο του «λευκού ιππότη».

    Στον απόηχο των εξελίξεων αυτών, αύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί να γίνει η Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Folli Follie για ζητήματα που δεν αφορούν την εξυγίανση, αλλά ανάγονται σε τρεχούσης φύσεων αποφάσεις.

    Πάρα ταύτα και σύμφωνα με πληροφορίες, στη Γενική Συνέλευση θα είναι παρών και ο νομικός Γιάννης Κυριακόπουλος, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών που έχει ήδη προσφύγει δικαστικά, ζητώντας αποζημιώσεις για τους επενδυτές που έχουν χάσει λεφτά από το σκάνδαλο της Folli Follie.

    Αναμένεται ότι ο εκπρόσωπος της Ένωσης των επενδυτών θα καυτηριάσει, πέραν των άλλων, και το σχέδιο εξυγίανσης. Το οποίο, για πολλούς στην αγορά, μοιάζει αφερέγγυο από τη στιγμή κατά την οποία είναι σε εξέλιξη η έρευνα που διενεργεί ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης.

    Μάλιστα, χθες η Δικαιοσύνη οριστικοποίησε την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα σε όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

    Έτσι κι αλλιώς, και από τη στιγμή κατά την οποία η Αρχή καταπολέμησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες έχει προχωρήσει σε δέσμευση ακινήτων της Folli Follie, για να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης θα πρέπει να πετύχει την αποδέσμευση αυτών των ακινήτων. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση, όλα είναι στον αέρα.

    Αν και εφόσον οι ομολογιούχοι δεχθούν να πουν το «ναι», όπως φαντάζει να είναι το πιο πιθανό σενάριο, τότε η επόμενη κίνηση θα είναι η προσφυγή της εταιρείας στο προστατευτικό άρθρο του νόμου 106δ.

    Προκειμένου να σπάσει η εταιρεία σε «καλή» και «κακή» απαιτείται να δοθεί έγκριση από το 66,7% των υφιστάμενων μετόχων της Folli Follie σε μια Έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα γίνει για τον σκοπό αυτό.

    Φαίνεται ότι η πλευρά Κουτσολιούτσου έχει αποδεχθεί αυτήν την εξέλιξη, ενώ παραμένει άγνωστο τι θα πράξουν οι υπόλοιπο μέτοχοι και, κυρίως, η κινεζική Fosun.

    Νομικά, πάντως, και από τη στιγμή κατά την οποία εκδηλωθούν διαφωνίες στη Γενική Συνέλευση, θα οριστεί εντολοδόχος από τη Δικαιοσύνη προκειμένου να γεφυρώσει τις διαφορές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το προσκλητήριο της Folli Follie για τους ομολογιούχους των 249,5 εκατ. ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Folli Follie: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στην οικογένεια Κουτσολιούτσου και στους 11 συγκατηγορουμένους της

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ουτοπικό το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Folli Follie: Όλα εξαρτώνται από τη Δικαιοσύνη



    ΣΧΟΛΙΑ