• Business

    Αέρας ΑΠΕ …δίνει φτερά στις ενεργειακές εισηγμένες- Σημαντικές αποδόσεις σε ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Mytilineos


    Πιο κοντά στην υλοποίηση είναι μεγάλα έργα ΑΠΕ των ενεργειακών ομίλων της χώρας, μετά στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που έθεσε  κριτήρια για την έκδοση προσφορών σύνδεσης, με στόχο να προωθηθούν τα μεγαλύτερα έργα που έχουν τη δυνατότητα να υλοποιηθούν. Τα έργα  που επιλέχτηκαν και πήραν όρους σύνδεσης για να καλύψουν τα επόμενα διαθέσιμα 10-12 GW πράσινων  συνδέσεων που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια και  επιλέχθηκαν με συγκεκριμένα κριτήρια και αιτιολόγηση ώστε αν είναι υλοποιήσημα.

    Στόχος των κριτηρίων είναι να προωθηθούν οι μεγάλες μονάδες ΑΠΕ καθώς η ανάγκη επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης και τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον έκανε το υπουργείο να δώσει έμφαση στην επίσπευση των διαδικασιών ώστε να εγκατασταθούν και να μπουν στην παραγωγή σε σύντομο χρόνο.

    Οι πληροφορίες ότι τα μεγάλα έργα ΑΠΕ των ομίλων ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Mytilineos, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ είναι πλέον στο δρόμο της υλοποίησης έδωσε τις τελευταίες μέρες ώθηση στις μετοχές τους, που καταγράφουν σημαντικές αποδόσεις στο Χρηματιστήριο. Η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τις 14/10 ως τις 20/10 είχε αύξηση 9,02%, της Mytilineos 11,34% σε 7 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, των ΕΛΠΕ 6,38% της Ελλάκτωρ 9,43% και της ΔΕΗ 10,49%.

    ΔΕΗ

    Το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΗ για τις ΑΠΕ προβλέπει ότι σε ορίζοντα εξαμήνου η ισχύς των μονάδων που είναι σε λειτουργία θα υπερδιπλασιασθεί σε 569 MW (από 280 σήμερα) με την προσθήκη μεταξύ άλλων των δύο μεγάλων φωτοβολταϊκών 200 μεγαβάτ την Πτολεμαίδα και 50 στη Μεγαλόπολη. Ο στόχος για το 2025 ξεπερνά τα 5.1 GW. Τους επόμενους μήνες πιθανώς θα υπάρξουν νέα για εξαγορά έργου ΑΠΕ στη Ρουμανία.

    Φέτος αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τα φωτοβολταϊκά «Iliako Velos I» ισχύος 200 MW στην Πτολεμαΐδα και ο «Arkadikos Ilios Ι-ΙΙ» ισχύος 50 MW στη Μεγαλόπολη, η κατασκευή των οποίων υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το δ’ τρίμηνο του 2022. Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού στο Σμόκοβο Καρδίτσας (Smokovo II) ισχύος 3,2 MW και δύο φωτοβολταϊκά πάρκα στην Πτολεμαΐδα (Solar Arro w I και Solar Arrow II) ισχύος 15 MW το καθένα.

    Όσον αφορά τα υπόλοιπα projects, το υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό «Ag. Christophoros» ισχύος 65 MW στην Πτολεμαΐδα αναμένεται να ολοκληρωθεί το γ’ τρίμηνο του 2023, ο υδροηλεκτρικός σταθμός Makrochori II ισχύος 4,8 MW στην Ημαθία υπολογίζεται πως θα παραδοθεί κατά το α’ τρίμηνο του 2023 και το αιολικό πάρκο Aeras/ Mouzaki ισχύος 27,6 MW προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το α’ εξάμηνο του 2023. Τους επόμενους 6 με 18 μήνες θα προστεθούν 39 MW αιολικών και 65 MW φωτοβολταϊκών έργων στη Δυτική Μακεδονία, ενώ σε διάστημα 18 με 24 μηνών θα προστεθούν 550 MW συν 94 MW φωτοβολταϊκών στην Πτολεμαΐδα, 70 MW αιολικών στη Βόρεια Ελλάδα και 191 MW φωτοβολταϊκών στο Αμύνταιο. Μεταξύ των αδειοδοτημένων έργων που θα προχωρήσουν τους επόμενους 24 έως 30 μήνες είναι 251 MW φωτοβολταϊκά στην Πτολεμαΐδα, 299 MW στο Αμύνταιο, 88 MW στη Φλώρινα, 95 MW στη Μεγαλόπολη, 400 MW σε διάφορα σημεία της χώρας, 200 MW αιολικά και 200 MW αποθήκευσης.

    Σε διάστημα μεγαλύτερο των 30 μηνών, στα αδειοδοτημένα έργα αναμένεται να συμπεριληφθούν 450 MW φωτοβολταϊκά στο Αμύνταιο, 405 MW στη Μεγαλόπολη και 210 MW σε άλλες περιοχές. Στο ίδιο χρονικό πλαίσιο, που έχει θέσει η ΔΕΗ, εντάσσονται 330 MW αιολικά, 30 MW υδροηλεκτρικά, 5 MW γεωθερμικά και 500 MW έργα αποθήκευσης.

     ΤΕΡΝΑ ΕΝΡΓΕΙΑΚΗ

    Αυτή την περίοδο η εισηγμένη έχει εστιάσει στην ολοκλήρωση της κατασκευής του αιολικού πάρκου, δυναμικότητας 330 MW στην περιοχή του Καφηρέα στην Εύβοια. Το πάρκο αυτό αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2022 ή το αργότερο στις αρχές του 2023, αυξάνοντας την εγκατεστημένη ισχύ της εταιρείας από 895,3 MW σε 1.225,3 MW.

     Μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται επίσης να προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή τα φωτοβολταϊκά πάρκα της Φωκίδας (110 MW) και του Κοσσού στην περιοχή της Ξάνθης (72 MW). Ταυτόχρονα ξεκινά και η επένδυση στο έργο αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, μεγέθους 680 MW, το κόστος του οποίου αναμένεται να προσεγγίσει τα 650 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές 2026.

    Υπενθυμίζεται ότι στόχος της διοίκησης είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να πετύχει την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε 3,3 GW έως το τέλος του 2025, ενώ έως το 2029 το επενδυτικό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, προβλέπει την αύξηση της ισχύος σε 6,4 GW.

    Mytilineos

    Όπως έχει ανακοινώσει η Mytilineos  έχει ωριμάσει έργα ισχύος 8GW. Εξ αυτών τα 5GW αφορούν σε όλο τον κόσμο (Λ. Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία) το 1 GW στην Ιταλία και τα 2GW στην Ελλάδα. Από το χαρτοφυλάκιο των 5GW τα 2 βρίσκονται σε πολύ ώριμη φάση (λειτουργία, κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή) ενώ 3GW σε βρίσκονται σε τελικό στάδιο ανάπτυξης. Στην Ιταλία το 50% είναι έτοιμο για κατασκευή και το 50% σε ανάπτυξη, ενώ στην Ελλάδα από τα 2GW σε λειτουργία βρίσκονται 250mW, 250MW σε τελική φάση αδειοδότησης. Επιπλέον, 1,5GW βρίσκεται σε τελική φάση αδειοδότησης (μέρος αυτών έλαβαν τώρα όρους σύνδεσης). Από αυτό το 1,5 GW (του χαρτοφυλακίου της Εγνατίας) ξεκίνησε η κατασκευή για τα πρώτα 135MW.

    Γιατί προωθούνται τα μεγάλα έργα ΑΠΕ: Στα 25 GW το 2030

    Η ξεκάθαρη στρατηγική του υπουργείου Ενέργειας να δώσει χώρο στα μεγάλα έργα, λόγω της συγκυρίας που επιβάλει η ενεργειακή κρίση από τη μια και η έκρηξη του επενδυτικού ενδιαφέροντος για ΑΠΕ από την άλλη, δίνει το προβάδισμα τόσο στις ενεργειακές εισηγμένες που επιταχύνουν τα επενδυτικά τους σχέδια και από την άλλη στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση που επισπεύδεται. Ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος για την απορρόφηση κατά το δυνατόν περισσότερων ΑΠΕ  αυξάνεται ταχέως κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών μέσω των επενδύσεων που γίνονται για τις διασυνδέσεις νησιών και την ενίσχυση του υφιστάμενου δικτύου στην ηπειρωτική Ελλάδα και εκτιμάται ότι θα υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης 28 GW ΑΠΕ έως το 2030.

    Προτεραιότητα του υπουργείου σε αυτή τη συγκυρία είναι  ο ηλεκτρικός χώρος να δεσμεύεται από έργα και επενδυτές που έχουν όντως τη δυνατότητα και τη βούληση να προχωρήσουν σε υλοποίηση των έργων τους. Για το σκοπό αυτό και ετοιμάζεται  νομοθετική πρωτοβουλία για την αυστηροποίηση των χρόνων που οι επενδυτές θα έχουν στην κατοχή τους τον ηλεκτρικό χώρο προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι τα έργα που δεσμεύουν ηλεκτρικό χώρο μπορούν και να γίνουν.

    Ο ΑΔΜΗΕ λειτουργεί με βάση την παραδοχή ότι ο νέος στόχος ΑΠΕ της χώρας με το νέο ΕΣΕΚ θα είναι κοντά στα 25 GW για το 2030. Το δεκαετές πρόγραμμα του διαχειριστή μπορεί να φιλοξενήσει 28 GW, εκ των οποίων περιλαμβάνονται και 2 GW στα νησιά. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 10 GW σε λειτουργία και 12 GW που δέσμευσαν ηλεκτρικό χώρο με προσφορές σύνδεσης. Υπάρχει ήδη δηλαδή σχεδιασμός για 22 GW ΑΠΕ, και αναμένεται να σχεδιαστεί ποια θα είναι η συνέχεια.

    Ιωάννης Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Τα έργα με προσφορές σύνδεσης πρέπει να είναι υλοποιήσημα

     Όπως ανέφερε χθες  ο Ιωάννης Μάργαρης, αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ,μιλώντας χθες στο Renewable & Storage Forum,  υπάρχει ανησυχία στην αγορά και η ουσία είναι ότι τα έργα με προσφορές σύνδεσης πρέπει να είναι υλοποιήσιμα. “Δεν υπάρχουν εργοτάξια για 12 GW αυτή τη στιγμή, άρα είναι απαραίτητη η αυστηροποίηση των χρόνων για τους επενδυτές. Ο ΑΔΜΗΕ έχει καταθέσει σχετική πρόταση στο ΥΠΕΝ για να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση”, ανέφερε σχετικά.

    Όπως είπε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, για την ανάπτυξη των ΑΠΕ χρειάζεται αποθήκευση που θα βοηθήσει στη μείωση των περικοπών ΑΠΕ όταν θα φτάσουν τα 25 GW και άνω  και θα συμβάλει στην ένταξη ακόμα περισσότερων.  Ο κ. Μάργαρης υπενθύμισε ότι η αποθήκευση δεν έχει εφαρμοστεί σε μαζικό επίπεδο ακόμη στην Ευρώπη και επικρατεί  ανασφάλεια για τους ρυθμούς με τους οποίους θα προχωρήσουν τα έργα στην Ελλάδα στα επόμενα χρόνια. Ο ΑΔΜΗΕ θα ήθελε περισσότερη αποθήκευση στο σύστημα με μπαταρίες και αντλησιοταμίευση, ενώ δεν αναμένει σημαντική συμβολή από το υδρογόνο πριν το 2030.

    Η διείσδυση των ΑΠΕ βαίνει επιταχυνόμενη τα τελευταία χρόνια κάτι που φαίνεται από τις ενεργοποιήσεις από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ. Από 688 σταθμούς το 2019 ανήλθαν σε  περισσότερους από 1500 το 2021 και ήδη 3,500 νέοι σταθμοί ΑΠΕ ενεργοποιήθηκαν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022.Μέχρι τέλος του έτους, οι εκτιμήσεις μιλούν για 4.000 νέους σταθμούς ΑΠΕ. Στο διάστημα 2019-2023 η αύξηση των νέων μονάδων ΑΠΕ είναι της τάξης του 110%.

    Η Ελλάδα πλέον είναι η 8η χώρα στον πλανήτη σε ΑΠΕ, καθώς ήδη σημειώνεται τεράστια συμμετοχή της καθαρής ενέργειας στο ηλεκτρικό μίγμα που φθάνει στο 46% φέτος ενώ ο στόχος είναι να φθάσει 80% μέχρι το 2030.



    ΣΧΟΛΙΑ