• Ναυτιλία

    Aegean Marine: Μάχη μετόχων-διοίκησης για την εξαγορά της HEC Europe. Οι τελευταίες εξελίξεις

    Aegean Marine Petroleum Network

    Aegean Marine Petroleum Network


    Προσωρινή περιοριστική εντολή κατά της εξαγοράς της HEC Europe από την Aegean Marine Petroleum εξέδωσε δικαστής της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για την εξαγορά ύψους 367 εκατ. δολ., που θα οδηγήσει εκ νέου τον επιχειρηματία και εφοπλιστή Δημήτρη Μελισσανίδη στη διοίκηση της Aegean Marine, από την οποία είχε αποχωρήσει το 2016.

    Ειδικότερα, η δικαστής Loretta Preska επισήμανε ότι η συναλλαγή δεν μπορεί να υλοποιηθεί επειδή δεν έχει πραγματοποιηθεί ψηφορορία των μετόχων της Aegean Marine και προγραμματίστηκε πριν από τη ετήσια γενική συνέλευση της εταιρίας.

    Σύμφωνα με το tradewinds, τρεις μέτοχοι της ναυτιλιακής προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εναντίον των μελών του ΔΣ της, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση εξαγοράς της HEC Εurope από τον κ. Μελισσανίδη δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί.

    Σημειώνεται ότι το τίμημα της εξαγοράς περιλαμβάνει μετρητά και μετοχές, που αντιπροσωπεύουν το 33% των μετοχών της Aegean Marine. Oι μέτοχοι της HEC είναι εταιρίες που ανήκουν και ελέγχονται από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, καθώς και μέλη της οικογένειας Αγιοστρατίτη, οι οποίοι πλέον θα γίνουν οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Aegean.

    Οι ενάγοντες, με επικεφαλής τον Tyler Baron, του οποίου η εταιρία RBM Holdings κατέχει το 4,5% των μετοχών της Aegean, συμμετέχουν στην ομάδα του 12,8% των μετόχων της Aegean, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει ενέργειες επιδιώκοντας να διοριστεί νέο ΔΣ στην εταιρία και στην συνέχεια να αντιταχθούν στη συμφωνία με τη HEC.

    Η δικαστής Preska τάχθηκε με το μέρος τους, υποστηρίζονας ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον να διασφαλιστεί ότι η ψήφος των μετόχων είναι “ιερή”.  Παράλληλα δήλωσε ότι το τίμημα της συναλλαγής θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία στους μετόχους. Σημείωσε επίσης ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει να επαναγοράσει τις μετοχές του κ. Μελισσανίδη στα 4,45 δολ. ανά μετοχή,  μόλις 18 μήνες από την αγορά όλων των μετοχών της στα 8,91 δολάρια.

    Παράλληλα η δικαστής χαρακτήρισε ύποπτη τη χρονική στιγμή της συναλλαγής, τονίζοντας ότι: “Μετά την παραλαβή της ειδοποίησης από τους ενάγοντες,  δηλαδή της απόφασης της επιτροπής να προτείνει κάποια άλλα στελέχη για τις διευθυντικές θέσεις της εταιρίας, το διοικητικό συμβούλιο προχώρησε στην απόφαση της εξαγοράς πριν από την ετήσια συνάντηση”.

    Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι της Aegean Marine, υποστήριξαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη, ότι η προσωρινή απαγόρευση που ζήτησε η RBM Holdings του Tyler Baron, η οποία αντιπροσωπεύει το 4,5% των μετόχων της εταιρίας,  απειλεί μία συμφωνία ζωτικής σημασίας για το μέλλον του προμηθευτή καυσίμων πλοίων και ιδιοκτήτη δεξαμενόπλοιων.

    Μετά τη συμφωνία ο κ. Μελισσανίδης θα κατέχει πλέον 33% των μετοχών της Aegean Marine και σε συνδυασμό με τις μετοχές του μεγαλύτερου μέτοχου – εφοπλιστή και πρώην προέδρου Πήτερ Γεωργιόπουλου – οι μέτοχοι που “τάσσονται” μαζί του- θα μπορούν να μπλοκάρουν τις αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο, που ζητά το 12,5%.

    Ωστόσο, πηγή από το περιβάλλον του κ. Γεωργιόπουλου διευκρινίζει ότι ο εφοπλιστής δεν τάσσεται ούτε είχε ταχθεί στο παρελθόν με τον κ. Μελισσανίδη.

    Δημήτρης Μελισσανίδης

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί παροπλισμένο τάνκερ που είχε ναυλώσει η NewLead

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Τσάκος: Η ΤΕΝ έφτασε στα 65 πλοία και συνεχίζει… Ο επόμενος στόχος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Αθ. Φειδάκης: Βγαίνει από τη ζώνη του λυκόφωτος η Globus Maritime

     



    ΣΧΟΛΙΑ