• Business

    Άδωνις Γεωργιάδης στο mononews: Χρυσές και οι… δουλειές μέσω των POS για τη χρυσή βίζα – Εντός τριμήνου οι υπουργικές αποφάσεις για τα νέα όρια επένδυσης

    • Των Έφης Καραγεώργου- Σταύρου Χαρίτου
    Άδωνις Γεωργιάδης

    Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων


    Μεγάλες δόξες γνωρίζει η «χρυσή βίζα» ένα μήνα μετά τη ψήφιση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου καθώς το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών για την αγορά ακινήτων πραγματοποιείται πλέον μέσω των POS.

    Την ίδια ώρα εκκρεμούν οι υπουργικές αποφάσεις για την αναπροσαρμογή του ύψους της ακίνητης περιουσίας. Δηλαδή τα όρια θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με το σε ποια περιοχή της Επικράτειας βρίσκονται τα ακίνητα. Και το κατώτατο όριο θα εξακολουθήσει να διαμορφώνεται στις 250.000 ευρώ, απλώς κάποιες περιοχές της χώρας θα τιμολογηθούν ακριβότερα.

    «Τα POS δουλεύουν, και θα ακολουθήσει η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων για τα νέα όρια» δήλωσε στο mononews.gr ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης και συμπλήρωσε: «Πριν εφαρμοστούν τα νέα όρια ως προς το ύψος της ακίνητης περιουσίας, θα υπάρξει τουλάχιστον τρίμηνη προθεσμία για να ολοκληρωθούν αγοραπωλησίες που έχουν ήδη συμφωνηθεί, στο πλαίσιο του προηγούμενου νόμου».

    Όπως είναι γνωστό η αναπροσαρμογή του ύψους της επένδυσης, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το προς αγορά ακίνητο, θα έχει τουλάχιστον 5ετή διάρκεια. Στόχος είναι να καταρτιστούν κατάλογοι «περιοχών για τις οποίες δύναται να απαιτείται επένδυση μεγαλύτερου ύψους, ενόψει της αξίας αυτών, όπως αποτυπώνεται κυρίως στην αντικειμενική αξία των ευρισκόμενων σε αυτές ακινήτων».

    Η 5ετία έχει να κάνει με τη διαμόρφωση ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος. Δηλαδή ο υποψήφιος επενδυτής να γνωρίζει όλες τις παραμέτρους.

    Προς το παρόν δικαίωμα να αποκτήσουν χρυσή βίζα και άδεια παραμονής, έχουν όσοι πολίτες τρίτων χωρών πραγματοποιήσουν αγορά ακινήτου αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Μάλιστα οι πληρωμές για την απόκτηση των ακινήτων γίνονται πλέον και μέσω των POS και αφορούν όλες τις αγοραπωλησίες που πληρώθηκαν με κάρτα από τον Ιανουαρίου του 2017 και μετά.

    Σε ότι αφορά τώρα την αναπροσαρμογή των ορίων της επένδυσης, πηγές της αγοράς αναφέρουν στο mononews.gr ότι η Ελλάδα προσφέρει σήμερα ένα από τα πιο φθηνά πακέτα χρυσής βίζας στην Ευρώπη. Για παράδειγμα η Ισπανία χορηγεί «χρυσή βίζα» για αγορά ακινήτου αξίας άνω των 500.000 ευρώ.

    Το ίδιο ισχύει και για την Πορτογαλία, χρυσή βίζα παίρνει ο πολίτης τρίτης χώρας (εκτός ΕΕ) που θα πληρώσει τουλάχιστον 500.000 ευρώ για να αποκτήσει ακίνητο στη Λισαβόνα (ή 350.000 ευρώ για άλλες πόλεις της Πορτογαλίας), ενώ η Ιρλανδία τιμολογεί με 2.000.000 ευρώ κάθε χρυσή βίζα.

    Τέλος για την ιστορία αναφέρουμε ότι οι Κινέζοι κυριαρχούν στις αγορές ακινήτων για «χρυσή βίζα» με ποσοστό 60%. Όσο δε για τις περιοχές προτίμησης το 80% αφορούν την Αθήνα και τον Πειραιά. Και ακολουθεί ο νομός Θεσσαλονίκης, τα Χανιά, Κόρινθος, Κέρκυρα, Σύρος και Λευκάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ