• Business

    Επιχείρηση Golden Visa από τον Άδωνι Γεωργιάδη

    • NewsRoom
    Αδ. Γεωργιάδης: Θέμα εβδομάδων η κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας στα αρμόδια δικαστήρια

    Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης


    Να ξεμπλοκάρει τις αγορές ακινήτων που πραγματοποιούν Κινέζοι στα πλαίσια του προγράμματος Golden Visa , οι οποίες έχουν παγώσει εξαιτίας της υπόθεσης Παπαευαγγέλου που οδήγησε σε μπλόκο των ηλεκτρονικών πληρωμών με κάρτες (POS) επιχειρεί η κυβέρνηση.

    Με τροπολογία που κατατέθηκε στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο νομιμοποιούνται οι αγορές ακινήτων στην Ελλάδα και μέσω πιστωτικών καρτών, δηλαδή με χρήση τερματικών POS. Μέχρι τώρα επιτρέπονται μόνον αυτές που γίνονται με δίγραμμες επιταγές.

    Ο καταθέτων την τροπολογία υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως με την ρύθμιση αυτή θα μπορέσει να αναθερμανθεί η αγορά η οποία πάγωσε μετά την υπόθεση με τον πρώην αντιπρόεδρο και μέτοχο της Jumbo Ευάγγελο Παπαευαγγέλου που κατηγορήθηκε για τέτοιες συναλλαγές πώλησης ότι διευκόλυναν την παράτυπη έξοδο κεφαλαίων.

    Όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, «πολλές χιλιάδες, κυρίως Κινέζοι, αλλά και από άλλες εθνικότητες είναι μεγάλοι πελάτες του προγράμματος και αγόρασαν τις Golden Visa μέσω της χρήσεως των POS, των αυτομάτων μηχανημάτων. Υπήρξε μία εμπλοκή ως προς τη χρήση αυτών των μηχανημάτων και αυτή οδήγησε στην παύση των πράξεων μέσω POS. Το αρχικό δικό μου ενδιαφέρον για το θέμα αυτό προήλθε όταν πήρα τα στοιχεία της Golden Visa και είδα ότι μετά από αυτό το γεγονός το πρόγραμμα σχεδόν είχε παγώσει. Ένα πρόγραμμα που είχε φέρει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ εισπράξεις για τον ελληνικό λαό και την ελληνική οικονομία, περίπου είχε σταματήσει».

    «Στην πορεία όμως απεδείχθη κάτι πολύ χειρότερο», συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης. «Διάφορες αποκεντρωμένες διοικήσεις κατόπιν της απαγορεύσεως χρήσεως των POS άρχισαν να εκδίδουν αποφάσεις ακυρώσεων των Golden Visa και άρα οι Κινέζοι επενδυτές να ζητούνε πίσω τα χρήματά τους από το ελληνικό δημόσιο. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην ελληνική οικονομία. Πήραμε γνωμοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος με υπογραφή της Επιτροπής και του κυρίου Αλεβιζάτου ότι δεν παραβιάζεται καμία ευρωπαϊκή ή εθνική νομοθεσία από τη χρήση του POS, των οποίων η χρήση θεωρείται απολύτως νόμιμη, συνήθης και διάφανη τραπεζική συναλλαγή στο έγγραφο της Τραπέζης Ελλάδος. Κατά συνέπεια, θα φέρουμε τροπολογία τώρα που θα επανανομοθετεί τη χρήση των POS και θα κάνουμε και μία δεύτερη ρύθμιση στην Golden Visa και θα σας πω αμέσως για ποιο λόγο την κάνουμε. Ένα από τα προβλήματα που παρατηρήθηκε στο πρόγραμμα ήταν ότι το 90% των αγοραπωλησιών ακινήτων πήγαινε στην Αττική».

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να το ρυθμίσει, δίνοντας διέξοδο να γίνονται επενδύσεις και σε ομόλογα και μετοχές στο χρηματιστήριο. Όμως αυτό, τελικώς, δεν είχε πολύ ενδιαφέρον. Οι επενδυτές προτιμούν να αγοράζουν ακίνητα. Η κατεύθυνση όλων των ανθρώπων που θέλουν να επενδύσουν στα ακίνητα μέσω του προγράμματος Golden Visa σε μια περιοχή της χώρας και κυρίως στην Αθήνα, ούτε καν γενικά στην Αττική, είχε ως αποτέλεσμα μια πολύ μεγάλη άνοδο των τιμών των ακινήτων σε αυτή την περιοχή. Κάτι που αρχίζει να δυσχεραίνει την αγορά από την ανάποδη. Ανεβάζει τα ενοίκια, δημιουργεί προβλήματα και τα λοιπά», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

    «Δίνουμε, λοιπόν, το δικαίωμα στους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών μέσα στην τροπολογία με τη σχετική διάταξη να καθορίζουν, προσέξτε, όχι χαμηλότερο ποσό, το 250.000 να μείνει ως κατώτατο όριο, αλλά ανώτερο ποσό ανά περιοχή. Παραδείγματος χάριν, η Αττική να έχει υψηλότερο ποσό και άλλες περιοχές της χώρας, που θα δούμε ποιες είναι, το κριτήριο θα είναι αυτές που έχουν χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη και χαμηλότερο ΑΕΠ και έχουν μεγαλύτερη ανάγκη επενδύσεων σε ακίνητα μέχρι αυτής της αξίας, των 250- 300.000, να είναι σε χαμηλότερη τιμή, έτσι που να κατευθύνουμε τους αγοραστές και προς άλλες περιοχές της χώρας. Πρώτον, για να πουλήσουν τα ακίνητα τους και άνθρωποι σε άλλες περιοχές της χώρας που δεν έχουν κανένα όφελος μέχρι σήμερα από αυτό το επιτυχημένο κατά τα άλλα πρόγραμμα, και δεύτερον, για να αποφορτίσουμε την Αττική, η οποία πραγματικά, αρχίζει να έχει τις αρνητικές διαστάσεις ενός κατά τα άλλα θετικού μέτρου, απολύτως θεμιτού και ευπρόσδεκτου για την ελληνική οικονομία», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

    Διαβάστε την σχετική τροπολογία



    ΣΧΟΛΙΑ