• Business

    Adani Group: Το κρατικό fund της Νορβηγίας αποεπένδυσε πλήρως από τον ινδικό όμιλο

    • NewsRoom
    Gautam Adani

    Gautam Adani


    Το κρατικό επενδυτικό ταμείο των 1,2 τρισ. δολαρίων της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, δήλωσε την Πέμπτη ότι αποχώρησε πλήρως από τον προβληματικό ινδικό όμιλο Adani Group.

    Το ταμείο, το οποίο έχει δημιουργηθεί με τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Νορβηγίας, κατείχε μετοχές αξίας περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων στον όμιλο στα τέλη του 2022.

    Ειδικότερα, είχε μερίδιο 0,14% στην Adani Green Energy, 0,17% στην Adani Total Gas και 0,3% στην Adani Ports & Special Economic Zone.

    «Πέντε εβδομάδες από το τέλος του έτους, μειώσαμε περαιτέρω σημαντικά την έκθεσή μας στις εταιρείες της Adani», δήλωσε ο Christopher Wright, επικεφαλής του τμήματος ESG risk monitoring του ταμείου.  «Σήμερα λοιπόν, δεν έχουμε καμία έκθεση», πρόσθεσε.

    Μεταξύ 2014 και 2023, το ταμείο είχε ήδη αποχωρήσει από έξι θυγατρικές του ομίλου Adani, κυρίως για περιβαλλοντικούς λόγους, με αφορμή τον ρόλο τους στην αποψίλωση των δασών και τις υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

    Η επιχειρηματική αυτοκρατορία του Ινδού δισεκατομμυριούχου Gautam Adani έχασε περίπου 120 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία αφού ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Hindenburg Research την κατηγόρησε για τεχνητό «φούσκωμα» των τιμών των μετοχών σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο.

    Ο ινδικός όμιλος κατάφερε να ανακτήσει ένα μέρος από των απωλειών αυτή την εβδομάδα, αφού δεσμεύτηκε να αποπληρώσει πρόωρα δάνεια αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μια κίνηση που είχε σκοπό να καθησυχάσει τους επενδυτές.

    Το Hindenburg κατηγόρησε την Adani ότι ενίσχυσε τεχνητά τις τιμές των μετοχών διοχετεύοντας χρήματα σε αυτές μέσω υπεράκτιων φορολογικών παραδείσων.

    Ο Αντάνι έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς και κατηγόρησε την αμερικανική επενδυτική εταιρεία για «κακόβουλη» επίθεση.

    Πέρυσι, το νορβηγικό fund αποεπένδυσε ένα ποσό-ρεκόρ από 74 εταιρείες παγκοσμίως, κρίνοντας ότι οι πρακτικές ESG τους είναι επιζήμιες για την κερδοφορία τους, και από 13 άλλες μετά από σχετικές συστάσεις ενός συμβουλίου δεοντολογίας.

    Το ταμείο έχει επενδύσεις σε περίπου 9.000 εταιρείες, καθώς και ομόλογα και ακίνητα, και διέπεται από ηθικούς κανόνες που του απαγορεύουν να επενδύει σε εταιρείες που διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατασκευάζουν πυρηνικά όπλα ή εμπλέκονται στον άνθρακα και τον καπνό.

    Διαβάστε επίσης

    Γκ. Αντάνι: Πώς να χάσεις 100 δισ. δολάρια μέσα σε λίγες ημέρες

    Adani Enterprises: Ακύρωσε δημόσια προσφορά μετοχών ύψους 2,5 δισ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ