• Business

    Α. Ανδρεάδης: Ταφόπλακα στην τουριστική επιχειρηματικότητα το τέλος πληρότητας!


    Χαριστική βολή θα είναι η επιβολή του τέλους πληρότητας για τα ελληνικά ξενοδοχεία αλλά και για την γενικότερη εικόνα του τουριστικού μας προϊόντος μεταξύ των ανταγωνιστριών χωρών.

    Το τοπίο, σχετικά με την επιβολή ή μη του φόρου πληρότητας ή διανυκτέρευσης, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το βράδυ κατά την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αφού θα είναι ο επίσημος ομιλητής στην ανοικτή συνεδρίαση της 24ης γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Οπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ.Ανδρέας Ανδρεάδης μιλώντας στην κλειστή Γ.Σ. του Συνδέσμου, “ακούμε πολλά σχετικά με έναν εξωφρενικό, έναν τελείως παράλογο, φόρο πληρότητας στα ξενοδοχεία. Ο φόρος αυτός που ήρθε, πριν λίγες ημέρες, στο όνομα τέλος πληρότητας, δεν είναι παρά μία ταφόπλακα για την τουριστική επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα του τομέα”.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις αντοχές του ελληνικού τουρισμού, καθώς η υπέρμετρη φορολόγηση και επιβαρύνσεις στο κόστος διαμονής, στην εστίαση, τα αλκοολούχα, τον καφέ, τα εισιτήρια των μουσείων και σε μια σειρά βασικών προϊόντων και υπηρεσιών, αυξάνουν το κόστος κατά 10% και κατέθεσε τον προβληματισμό του για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης φέτος, υποστηρίζοντας ότι “ηδη το α’ τετράμηνο του 2016 δείχνει σημάδια κόπωσης. Κινούμαστε στην “κόψη του ξυραφιού” και κινδυνεύουμε όχι μόνο να μην πετύχουμε τον νέο στόχο, αλλά και να πέσουμε κάτω από τα επίπεδα του 2015 και δεν κινδυνολογούμε. Οι απώλειες θα φανούν σταδιακά και όχι αμέσως”.

    Η επιβολή τέλους πληρότητας σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στις κατηγορίες από 2 αστέρια και 2 κλειδιά αντίστοιχα και πάνω, σύμφωνα με τον κ.Ανδρεάδη, θα οδηγήσει και σε μαζικές δηλώσεις υποβάθμισης κατηγορίας καταλυμάτων για να γλυτώσουν την επιβάρυνση. “Είναι αδύνατον να ελεγχθεί η καθημερινή πληρότητα 1 εκατομμυρίων δωματίων σε 50 χιλιάδες καταλύματα;”, αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

    Τέλος ο ΣΕΤΕ για μια ακόμη φορά επαναφέρει το ζήτημα της ανεξέλεγκτης μίσθωσης ιδιωτικών χώρων σε τουρίστες, υπογραμμίζοντας ότι το κράτος χάνει πάνω από 270 εκατ. ευρώ, σε διαφυγόντες φόρους.

    kefalogianni (1)

    Η αντιπολίτευση

    Ιδιαίτερα σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την συζητούμενη επιβολή του τέλους διανυκτέρυσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και για τη γενικότερη πολιτική της στον τουρισμό, άσκησε η συντονίστρια του τομέα Παραγωγής Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στη Γ.Σ. του ΣΕΤΕ.

    “Η μετάθεση του φόρου από 1/1/2017 δεν αλλάζει σε τίποτα απολύτως την τοξικότητα του μέτρου. Καλώ την κυβέρνηση να το αποσύρει”, είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι “το τέλος διανυκτέρευσης είναι κυβερνητική απόφαση. Αυτοί έχουν την ευθύνη!  Κανένα ΔΝΤ, κανενας δανειστής. Αυτοί αποφασίζουν και ψηφίζουν”.

    Η κυρία Κεφαλογιάννη τόνισε ότι η επιβολή αυτού του μέτρου:

    -Θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας.

    -Θα επηρεάσει τις τοπικές κοινωνίες που, μέσα στην κρίση, στάθηκαν στα πόδια τους χάρη στον τουρισμό.

    -Θα συντρίψει τη μικρή και μεσαία ξενοδοχία.

    “Η κυβέρνηση”, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κυρία Κεφαλογιάννη, “δεν πιστεύει στη δυναμική του τουρισμού, δεν αντιλαμβάνεται τι προσφέρει. Σε 16 μήνες έχουν υπερφορολογήσει εξοντωτικά τον κλάδο”, προσθέτοντας ότι “η χώρα μας έχει μια κυβέρνηση αντιμεταρρυθμιστική και αντιαναπτυξιακή, που γυρίζει την Ελλάδα στo χρεοκοπημένο μοντέλο της δεκαετίας του ’80… Το παλιό παραγωγικό μοντέλο, με το κράτος “αφέντη”, κατέρρευσε. Χρειάζεται νέο σχέδιο για υγιή επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα”.

    Σχετικά με το υπουργείο Τουρισμού ανέφερε ότι “κινδυνεύει να χάσει όλη τη δυναμική που κατακτήθηκε με τη μεγάλη προσπάθεια κατά την περίοδο 2012 – 2014” και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σειρά υπουργικών αποφάσεων (Υ.Α.) και ΚΥΑ θα έπρεπε να έχουν υπογραφεί από καιρό, ώστε να ενεργοποιηθούν σχετικές διατάξεις και δεν έγινε τίποτα.

    kefalogianni_andreadis_387762650

    Το τουριστικό πρόγραμμα της ΝΔ- γ.γ. με 5ετή θητεία

    Η κα Κεφαλογιάννη γνωστοποίησε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο σχέδιο για τον τουρισμό από τη Νέα Δημοκρατία, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση τελικής διαμόρφωσης. Οι βασικοί άξονες του σχεδίου είναι:

    -σταθερό φορολογικό πλαίσιο,

    -απελευθέρωση των μεγάλων επιχειρηματικών δυνάμεων του τόπου,

    -ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας,

    -διάχυση των ωφελημάτων από τον τουρισμό στο σύνολο της οικονομίας και των περιφερειών της χώρας.

    Στο κυβερνητικό πρόγραμμα για τον τουρισμό, εξάλλου, θεσμοθετείται πενταετής θητεία για τον Γενικό Γραμματέα Τουρισμού.



    ΣΧΟΛΙΑ