• Business

    Πέντε ειδήσεις για την οικονομία και τις αγορές που πρέπει να γνωρίζετε!

    Euro


    Πέντε ειδήσεις για την οικονομία και τις αγορές που πρεπει να γνωρίζετε:

    -Για να υπάρξει φέτος θετική μεταβολή στο ΑΕΠ της τάξης του 0,2% θα πρέπει να καταγραφεί ανάπτυξη 0,8%, τόσο το τρίτο όσο και το τέταρτο τρίμηνο, κάτι που η Citi θεωρεί ιδιαίτερα απίθανο. Δεν αναμένεται μεγάλη στήριξη στο ΑΕΠ από τον τουρισμό φέτος. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι φέτος είναι πιθανό να καταγραφεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% με 0,4%, λόγω των αυξημένων τουριστικών εισπράξεων και των φορολογικών εσόδων που υπερβαίνουν τις προσδοκίες.

    -Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολική ανασύσταση των διοικήσεων των τραπεζών, καθώς κορυφώνονται οι διεργασίες και μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν συμπληρωθεί όλα τα κενά στο διοικητικό “παζλ”. Την ερχόμενη Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου λήγει η ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος για τη θέση του προέδρου του δ.σ. και του προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου. 

    -Εξτρα μείωση, που σύμφωνα με πληροφορίες θα φτάνει τα 50 ευρώ το μήνα, λόγω αναδρομικών κρατήσεων, θα επιβάλλεται από τον Νοέμβριο σε 250.000 επικουρικές συντάξεις. Το μέτρο θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή. Η  ρύθμιση προβλέπει ότι το όριο των αναδρομικών περικοπών θα φτάνει στα 50 ευρώ και δεν θα περιορίζεται σε ένα πλαφόν μείωσης 10%, όπως αρχικά είχε προτείνει ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος.

    -Στο Υπερταμείο μεταφέρονται ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό, ΕΛΒΟ και ΔΕΗ, βάσει του προσχεδίου του νομοσχεδίου που καταθέτει στη Βουλή η κυβέρνηση για να καλύψει τα προαπαιτούμενα, ενώ εκτός μένουν ο ΑΔΜΗΕ και η ΕΑΒ. Στην περίπτωση της ΔΕΗ, στο νέο ταμείο περνά το 34% της εταιρίας, μιας και το 17% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο στο υπερταμείο είχαν μεταφερθεί οι ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ.

    -Ολο και περισσότερες πληροφορίες διαρρέουν στα δημοσιογραφικά γραφεία για τα τέλη κυκλοφορίας, με την Κυβέρνηση να κάνει αγώνα δρόμου να πάρει το ΟΚ από τους θεσμούς και να ανοίξει η εφαρμογή ακόμα και στα μέσα Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα νέα σενάρια που επεξεργάζονται οι επιτελείς του Υπουργείου Οικονομικών, εξετάζεται να αλλάξουν και πάλι οι κλίμακες υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, ρίχνοντας το ατελές όριο, από τα 90 g/km (πέρσι ήταν στα 100) εκπεμπόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, στα 85 ή ακόμα και στα 80 g/km. Αναλογικά βέβαια θα αυξηθούν τα τέλη κυκλοφορίας στις μεγαλύτερες κλίμακες εκπομπής ρύπων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/m-dimitrakopoulos-epistoli-sto-mononews-gia-logariasmo-tis-marinopoulos-aformi-2-dimosievmata-mas/76458



    ΣΧΟΛΙΑ