• Business

    Α.Σαββάκης: Μειώστε τον ΦΠΑ για τους προμηθευτές της “Μαρινόπουλος”

    • NewsRoom


    Ελάφρυνση του κόστους που προκύπτει απο τον ΦΠΑ για τους προμηθευτές της “Μαρινόπουλος” και εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ αλυσίδων λιανικού εμπορίου και μεταποίησης ζητά από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

    Ειδικότερα, με σημερινή επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γεώργιο Σταθάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γεώργιο Πιτσιλή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ.Αθανάσιος Σαββάκης, επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι στην παρούσα συγκυρία και για τις επιχειρήσεις-προμηθευτές της εταιρείας Μαρινόπουλος θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό από πλευράς πολιτείας να ληφθεί η πρόνοια ελάφρυνσης του κόστους που προκύπτει από τον ΦΠΑ.

    Επίσης, προτείνεται να εκδοθεί εγκύκλιος που να παρέχει το δικαίωμα χρήσης του άρθρου 39Β του νόμου 2859/2000 «Κύρωση Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας» από τους προμηθευτές, ανεξαρτήτως του ύψους του ετήσιου κύκλου εργασιών (από 500.000 ευρώ που είναι σήμερα).

    “Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στους πιστωτές της “Μαρινόπουλος” να μπουν στο ειδικό καθεστώς καταβολής του ΦΠΑ, κατά τον χρόνο είσπραξης της απαίτησής τους, ωφελούμενοι από τις προκύπτουσες διαφορές”, σημειώνεται στην επιστολή.

    Με αφορμή τα παραπάνω η διοίκηση του ΣΒΒΕ κάνει λόγο για ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται σε “τεράστιο αριθμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων” απο τις τελευταίες εξελίξεις της εταιρίας “Μαρινόπουλος”, ιδίως μετά τη θετική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για προστασία της εταιρείας από τους πιστωτές της και σε συνδυασμό με την υπό εκδίκαση αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

    super market

    Οπως τονίζεται “πρόκειται για επιχειρήσεις που αποτελούν τους κύριους προμηθευτές της εταιρείας, πολλές από τις οποίες έχουν έδρα την ελληνική περιφέρεια και προσπαθούν να προστατευθούν από τις αρνητικές επιπτώσεις της αναμενόμενης πτώχευσης”.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή τη συγκεκριμένη περίπτωση πτώχευσης στον κλάδο του λιανεμπορίου, η διοίκηση του ΣΒΒΕ επαναφέρει το ζήτημα του εξορθολογισμού των σχέσεων μεταξύ εγχώριας βιομηχανίας και αλυσίδων. Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι είναι, πλέον, επιτακτική η ανάγκη επανεξέτασης του καθεστώτος των συναλλαγών ανάμεσα στις εταιρείες μεταποίησης και εκείνες του λιανεμπορίου, με βάση τις εξής δύο αρχές:

    α) Οι τιμές πώλησης να πραγματοποιούνται στην καθαρή τιμή και οι λοιπές παροχές να προσδιορίζονται σε συγκεκριμένο ποσοστό επί του τζίρου και να εμφανίζονται στο τιμολόγιο και

    β) Οι πληρωμές των προϊόντων να συνάδουν με τη φύση τους και να γίνονται εντός των χρονικών ορίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ήτοι εντός δύο μηνών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/giannis-stournaras-se-trapezites-theloume-stelechisan-ton-dimon-stis-trapezes/60421

     



    ΣΧΟΛΙΑ