• Business

    2,4 δισ. δολάρια «σήκωσαν» στην 8ετία οι ελληνικές startups

    Businessman working on tablet with INVESTOR on a screen


    Συνολική χρηματοδότηση ύψους 2,4 δισ. δολαρίων σε 500 γύρους επένδυσης από 268 venture capital funds έχουν λάβει 301 ελληνικές startups μεταξύ 2010 και 2018. Στην 9ετία το συνολικό ποσό που επενδύθηκε (ετησίως) σε ελληνικές startups μεγάλωσε 11 φορές, από 48 σε 540 εκατ. δολάρια.

    Σύμφωνα με μελέτη του Marathon Venture Capital (εκ των επενδυτικών κεφαλαίων του equifund), κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, καταγράφηκαν 47 εξαγορές τεχνολογικών εταιρειών και 5 εισαγωγές σε χρηματιστήρια.

    Ξένα επενδυτικά κεφάλαια που επένδυσαν σε τρεις ή περισσότερες ελληνικές startups είναι: Intel Capital, index ventures, Accel, Andreessen Horowitz, Kleiner Perkins, Sequoia, Bain Capital, DFJ Greycroft.

    Ο αριθμός των εξαγορών αυξήθηκε από μηδέν το 2010 σε δέκα το 2016 και οκτώ το 2018, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο σημαντικές εξαγορές το 2019. Ελληνικές startups έχουν εξαγοράσει οι εξής εταιρείες – κολοσσοί: Microsoft, Apple, Splunk, Amazon, Samsung, Teradata, Daimlel, Citrix, VMware, Dell EMC, salesforce.

    Χρήστος Γαστεράτος, Marathon Venture Capital

    Όπως σημειώνεται από τον αναλυτή του Marathon V.C., Χρήστο Γαστεράτο, «η αναδυόμενη βιομηχανία των ελληνικών startups έχει αποκτήσει αξιοσημείωτο μέγεθος. Η επενδυτική δραστηριότητα καταγράφεται ήδη σημαντική και το περιθώριο ανάπτυξής της είναι μεγάλο στο διάστημα που ακολουθεί».

    Είθισται στην αγορά των startups η χρηματοδότηση να γίνεται σε στάδια, ανάλογα με την ωριμότητα κάθε επιχείρησης. Ως Seed αναφέρονται οι αρχικοί γύροι επένδυσης, τυπικά ύψους 0,1–5 εκατ. δολαρίων, που αξιοποιούνται πρωτίστως για ανάπτυξη προϊόντος. Οι Series A γύροι επένδυσης έχουν ύψος 1 – 30 εκατ. δολάρια και αναφέρονται σε περισσότερο ώριμες εταιρείες που εστιάζουν επίσης στην εμπορική αξιοποίηση του προϊόντος τους, ενώ οι επενδύσεις Growth αφορούν επόμενα στάδια και αξιοποιούνται για περαιτέρω επέκταση δραστηριοτήτων.

    Βάσει πάντα της μελέτης του Marathon, περισσότερο ώριμες εταιρείες απορροφούν τα μεγαλύτερα ποσά επί του συνόλου των χρηματοδοτήσεων. Ενδεικτικά, το 2018 επενδύθηκαν συνολικά 43 εκατ. δολ. σε Seed, 152 εκατ. δολάρια σε Series A και 345 εκατ. δολ. σε Growth.

    Αντίστροφη είναι, όμως, η εικόνα αν δούμε τον αριθμό των επενδύσεων: Ποσοστό 73% επί του συνόλου του αριθμού επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν ήταν αρχικού σταδίου Seed, ενώ οι Series A επενδύσεις ανήλθαν σε ποσοστό 17% και οι Growth σε 10%.

    Ποσοστό 68% επί του συνόλου, 338 από τους 500 γύρους επένδυσης, τοποθετήθηκαν σε εταιρείες που διατηρούν τμήμα ή το σύνολο της ομάδας τους στην Ελλάδα.

    Το ποσοστό αυτό μειώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο, σύμφωνα με τη Marathon, η μεταβολή αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό προσωρινή.

    Με βάση το ύψος της επένδυσης, η αναλογία αντιστρέφεται, καθώς εταιρείες με ιδρυτές Έλληνες που δεν διατηρούν ομάδα στην Ελλάδα άντλησαν το 73% των συνολικών κεφαλαίων.

    Η αύξηση του όγκου επενδύσεων σε εταιρείες που διατηρούν ομάδα στην χώρα παραμένει, πάντως, σημαντική καθώς το σχετικό ποσό αυξήθηκε 16 φορές, από 10 εκατ. δολάρια το 2010 σε 155 εκατ. δολάρια το 2018.

    Ο κ. Γαστεράτος σημειώνει ότι, χωρίς εξαίρεση, όλες οι startups που ξεκίνησαν ή δημιούργησαν αργότερα ομάδα στην Ελλάδα, εξακολουθούν να απασχολούν προσωπικό στην χώρα. Επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ιδρυτών που δεν έχουν ακόμα παρουσία στην Ελλάδα επιθυμεί να διερευνήσει το ενδεχόμενο μεταφοράς μέρος των δραστηριοτήτων τους στη χώρα.

    «Θεωρούμε πως τα παραπάνω συνιστούν περαιτέρω απόδειξη της ελκυστικότητας του κλάδου, και αναμένουμε οι τάσεις αυτές να διευρυνθούν στο εγγύς μέλλον» καταλήγει σχετικά.

    Συνολικά 268 venture capital funds (ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών) εμπιστεύτηκαν ελληνικές startups στο διάστημα της μελέτης. Μόλις 12 από αυτά τα funds ήταν ελληνικά, ενώ 256 είχαν την έδρα τους αλλού, κυρίως στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και το Ισραήλ. Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τους επιχειρηματικούς αγγέλους (ιδιώτες επενδυτές) που επίσης συμμετείχαν σε μία ή περισσότερες από τις εταιρείες αυτές το εν λόγω διάστημα.

    Η εν λόγω μελέτη κλείνει με την παράθεση φράσης ιδρυτικής φιγούρας της εξαιρετικά πετυχημένης ισραηλινής βιομηχανίας των startups, όταν του γνωστοποιήθηκε πού βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα: «Γίνονται οι δύο τρεις πρώτες επιτυχίες, μετά γίνονται δέκα ή είκοσι και τα υπόλοιπα είναι ιστορία…».



    ΣΧΟΛΙΑ