• Business

    2020: Η χρονιά των μεγάλων deals – Οι εκτιμήσεις για τα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστήσουν

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Μυτιληναίος

    Ευ. Μυτιληναίος


    Για μια συναρπαστική και γεμάτη συγκινήσεις χρονιά –όπως ήταν το 2019- προετοιμάζονται στην αγορά.

    Αρκετοί είναι αυτοί που περιμένουν σημαντικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα, ενώ κάποιοι δηλώνουν πεπεισμένοι πως το 2020 θα είναι η χρονιά των «μεγάλων deals», καθώς, όπως λένε, έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να ξεδιπλωθούν δυναμικές πρωτοβουλίες, που θα αλλάξουν τους συσχετισμούς δυνάμεων.

    Ήδη, έχει μπει στην τελική ευθεία η διαδικασία πώλησης της Forthnet/Nova και της Εθνικής Ασφαλιστικής, δύο εμβληματικών εταιρειών, ενώ μέσα στο 2020 προγραμματίζονται οι αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ, των ΕΛΠΕ και του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος, οι οποίες αναμένεται να συγκεντρώσουν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

    Το κίνητρο των επενδυτών, εγχώριων και ξένων, είναι αυξημένο, λόγω των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και του ξεκάθαρου ορίζοντα που υπάρχει ύστερα από πολλά χρόνια. Τα βλέμματα στρέφονται κυρίως σε πρόσωπα και επιχειρήσεις που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα επιχειρηματικά δρώμενα του τόπου, καθώς και σε μια σειρά από funds που φιλοδοξούν να διευρύνουν το αποτύπωμά τους στην ελληνική αγορά.

    Η πρόκληση να «βγουν μπροστά» στη νέα εποχή που ξημερώνει είναι μεγάλη και πολλοί θεωρούν πως δεν θα την αφήσουν να περάσει ανεκμετάλλευτη. Περίοπτη θέση ανάμεσα σε αυτούς που εκτιμάται πως θα «αναλάβουν δράση» έχει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ο ίδιος, εξάλλου, μιλώντας σχετικά πρόσφατα σε αναλυτές, δήλωσε πως εξετάζει τοενδεχόμενο εξαγορών και συγχωνεύσεων, προκειμένου να δώσει περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη της εταιρείας του. Φέρεται μάλιστα να είπε ότι η «Μυτιληναίος» πριν από 30 χρόνια αναπτύχθηκε μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις, αφήνοντας να εννοηθεί πως ήρθε η ώρα για να ακολουθήσει ξανά τον ίδιο δρόμο.

    Στο επίκεντρο βρίσκεται και ο Βασίλης Κάτσος, ο οποίος φώναξε ήδη «παρών» στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην χώρα μέσα από την ηχηρή τοποθέτησή του, από κοινού με τον Πάνο Γερμανό, στο project του Ελληνικού. Ο κ. Κάτσος είναι αποφασισμένος να πραγματοποιήσει νέες επενδύσεις (μετά την Παλίρροια και την Cafetex) σε δυναμικές εταιρείες, μέσα από το επενδυτικό κεφάλαιο VNK Capital, που ίδρυσε με την αδελφή του, Νέλλυ Κάτσου, μετά την παραχώρηση του πλειοψηφικού ποσοστού της Pharmathen στην BC Partners.

    Βασίλης Κάτσος, Pharmathen

    Πολλά είναι τα «πονταρίσματα» και για τον Νίκο Σταθόπουλο της BC Partners. Ο Έλληνας επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα funds διεθνώς, με υπό διαχείριση κεφάλαια 25 δισ. ευρώ, έχει δηλώσει πως «σαρώνει» την ελληνική αγορά, αναζητώντας την κατάλληλη ευκαιρία. «Η δυναμική της χώρας είναι μεγάλη. Είμαι έτοιμος να βάλω χρήματα στη χώρα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά προ ολίγων μηνών στο mononews.gr, για να προσθέσει πως υπάρχουν μια σειρά από καλές ελληνικές εταιρείες που έχουν εξαγωγική δυναμική και σημαντικό growth story.

    Τα ξένα funds και η ΑΒ Βασιλόπουλος

    Τα «φώτα πέφτουν» και στον Jiri Smejc, τον Τσέχο ιδιοκτήτη του fund EMMA Capital. Ο 46χρονος επιχειρηματίας, με διασυνδέσεις και παρουσία από το Λονδίνο έως την Ανατολική Ασία, είχε απασχολήσει έντονα το περασμένο φθινόπωρο την επικαιρότητα, με την πρόταση που κατέθεσε για την εξαγορά του ομίλου τροφίμων Vivartia, θυγατρικής της MIG. Μια πρόταση που, παρ’ ότι σύμφωνα με πληροφορίες έφθανε στα 600 εκατ. ευρώ, δεν τελεσφόρησε. Δεν είναι λίγοι, πάντως, εκείνοι που εκτιμούν πως ο Τσέχος δεν θα αργήσει να ξαναχτυπήσει…

    Ανάμεσα στα «ονόματα» που η αγορά θεωρεί πως θα «φλερτάρει» με εξαγορές είναι του επίσης Τσέχου, στην καταγωγή, Karel Komarek. H συνάντηση που είχε ο δισεκατομμυριούχος και βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ πριν λίγο διάστημα με τον Έλληνα πρωθυπουργό προκάλεσε αίσθηση και κάνει πολλούς να λένε πως θα «μεταφραστεί» σε επενδύσεις.

    ΑΒ Βασιλόπουλος Σταύρου
    Βασίλης Σταύρου, Brand President της ΑΒ Βασιλόπουλος

    Πολλοί, τέλος, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο και η ΑΒ Βασιλόπουλος να προχωρήσει σε κάποια εξαγορά. Όπως λένε, η θυγατρική του ολλανδικού ομίλου Ahold μοιάζει με «πληγωμένο λιοντάρι» και είναι αναπόφευκτο να περάσει στην αντεπίθεση με μια θεαματική κίνηση. Θεωρούν πως δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με την ιδέα να χάνει πωλήσεις και να περιμένει να αποδώσουν οι διόλου αμελητέες επενδύσεις που κάνει, ενόσω ο βασικός αντίπαλός της, η «Σκλαβενίτης» αυξάνει μερίδια και καταναλωτές. Ο επικεφαλής της αλυσίδας, Βασίλης Σταύρου, άλλωστε, δεν έχει κρύψει πως η εταιρεία έχει πάντοτε τα «αυτιά και τα μάτια της ανοιχτά» σε μια καλή ευκαιρία.

    Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος θα δείξει σε ποιο βαθμό θα επαληθευθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις. Εξάλλου, πάντοτε οι εκτιμήσεις ενέχουν και υψηλό βαθμό ρίσκου…



    ΣΧΟΛΙΑ