• Business

    IEA: Αυξάνεται η παραγωγή πετρελαίου, πιέζοντας τις τιμές προς τα 50 δολάρια

    • NewsRoom


    Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αυξήθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Ιούλιο, παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή αργού και να σταθεροποιήσει τις τιμές.

    Η προσφορά αργού αυξήθηκε κατά 520.000 βαρέλια την ημέρα τον προηγούμενο μήνα στα 98,16 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA). Σε ετήσια βάση, η παγκόσμια προσφορά είναι ενισχυμένη κατά 500.000 βαρέλια/ημέρα.

    Η παραγωγή του ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 230.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, σε νέο υψηλό για το 2017, τα 32,84 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του IEA.

    Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι ο ΟΠΕΚ δεν έχει καταφέρει να συμμορφωθούν οι χώρες-μέλη του με τους στόχους της συμφωνίας του 2016 για τον περιορισμό της παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Η επιστροφή της Λιβύης και της Νιγηρίας στις διεθνείς αγορές έχει επίσης συμβάλει στην εκτίναξη της προσφοράς.

    Τα στοιχεία του ΙΕΑ έδειξαν επίσης ότι η συνολική προσφορά από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 130.000 βαρέλια την ημέρα στα 13,05 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

    Παράλληλα, ο ΙΕΑ αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ζήτησης το 2017, ανακοινώνοντας ότι περιμένει η ζήτηση να αυξηθεί κατά 1,5 εκατ. βαρέλια στα 97,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

    Η υπερπροσφορά αργού στις αγορές πιέζει τις τιμές, που την τελευταία περίοδο έχουν εισέλθει σε φάση έντονης μεταβλητότητας, καθώς παραγωγοί και επενδυτικά funds προσπαθούν να κρατήσουν τις τιμές πάνω από το «ψυχολογικό» όριο των 50 δολαρίων το βαρέλι για το Μπρεντ. Η τάση της υψηλής μεταβλητότητας, είναι ιδιαίτερα αισθητή από τις αρχές Αυγούστου.

    Σήμερα, Παρασκευή, το Μπρεντ υποχωρεί 0,4% στα 51,47 δολάρια/βαρέλι και το αμερικανικό αργό (WTI) κατά 0,6% στα 48,30 δολάρια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Αμερικανός «Θεός» του πετρελαίου κλείνει το μεγαλύτερο hedge fund του λόγω της πτώση των τιμών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί πετρελαίου για να κερδίσουν το παιχνίδι καθορισμού των τιμών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι προβλέψεις για ισχυρή ζήτηση ωθούν το πετρέλαιο κοντά στα 53 δολάρια

     



    ΣΧΟΛΙΑ