• Business

    17 συμβουλές για να εξοικονομήσετε χρήματα, από μία γυναίκα που ζούσε με 12.500 ευρώ το χρόνο


    Η Danielle Wagasky δεν ήταν πάντα αυτό που θα λέγαμε υπόδειγμα συνετής καταναλώτριας. Ξόδευε χρήματα συχνά σε ψώνια, συχνά καθυστερούσε πληρωμές λογαριασμών και δημιουργούσε χρέη. Όμως όλα άλλαξαν όταν αναγκάστηκε να διαχειριστεί η ίδια τα οικονομικά της οικογένειάς της, με την αναχώρηση του συζύγου της για τo εξωτερικο. Με ετήσια έσοδα που δεν ξεπερνούσαν τα 12.500 ευρώ, η Wagasky έπρεπε να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειάς της για πέντε χρόνια. Και όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά στο βιβλίο και το blog της έχει καταγράψει πολλές χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορεί ο καθένας να μιμηθεί το παράδειγμά της και να εξοικονομήσει πολύτιμους πόρους.

    Το Business Insider παρουσιάζει κάποιες από αυτές τις συμβουλές:

    – Καταγράψτε όλα τα έξοδαRecord every expense.Πρέπει να ξέρετε πόσα χρήματα «κάνουν φτερά» από την τσέπη σας. Ειδικά αν χρησιμοποιείτε μετρητά για τις αγορές σας, συνηθίστε να κρατάτε όλες τις αποδείξεις: «Κρατάω όλες τις αποδείξεις, ώστε να ξέρω για ποιο λόγο έγινε η κάθε αγορά και σε ποια κατηγορία πηγαίνει. Αν δεν τις κρατούσα, ίσως να ξεχνούσα γιατί ξόδεψα 15 ευρώ σε ένα μαγαζί».

    – Κόψτε τη συνδρομητική τηλεόραση

    Cut cable.

    «Δε χρειάζεστε τη συνδρομητική τηλεόραση για να ζήσετε», διαβεβαιώνει η Wagasky. «Αν πληρώνετε για συνδρομητική τηλεόραση, πληρώνετε για εκατοντάδες κανάλια που δε βλέπετε ποτέ».

    – Αναζητήστε τρόπους εξοικονόμησης

    Look for ways to downsize.

    Χρειάζεστε στ’ αλήθεια αυτό το σπορ αμάξι ή το (διόλου οικονομικό στην κατανάλωση καυσίμων) τζιπ για να πάτε στη δουλειά σας; Μήπως θα σας ερχόταν πιο οικονομικό ένα μικρότερο σπίτι, με χαμηλότερα έξοδα συντήρησης; Και μήπως πρέπει να περιορίσετε το φαγητό σε εστιατόρια και τα ακριβά ψώνια; «Δείτε τη ζωή σας, τον τρόπο που ξοδεύετε τα λεφτά σας, και δείτε από πού μπορείτε να κόψετε. Τι μπορείτε να περικόψετε ή να κόψετε τελείως για να βγαίνουν οι αριθμοί;», λέει.

    – Χρησιμοποιήστε προγραμματιζόμενο θερμοστάτη

    Use a programmable thermostat.

    «Αφήστε τον θερμοστάτη ήσυχο», λέει η Wagasky. Ο πιο απλός τρόπος να το κάνετε αυτό, μειώνοντας παράλληλα το λογαριασμό του ηλεκτρικού, είναι να επενδύσετε σε έναν προγραμματιζόμενο θερμοστάτη που σας επιτρέπει να διαμορφώσετε τις ρυθμίσεις θέρμανσης με βάση ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα.

    – Αποφύγετε τις παρορμητικές αγορές, καθυστερώντας τις για μία μέρα

    Avoid impulse purchases by putting them off for at least a day.

    «Όταν βλέπετε κάτι που δε σχεδιάζατε να αγοράσετε και δε χρειάζεστε πραγματικά, μην το αγοράσετε επιτόπου», λέει η Wagasky. «Γυρίστε στο σπίτι και σκεφτείτε το. Αν αποφασίσετε ότι είναι κάτι που θα σας άρεσε να έχετε, προσθέστε το στον προϋπολογισμό σας και αποταμιεύστε γι’ αυτό». Όπως σημειώνει, «απλά επειδή κάτι είναι σε έκπτωση δε σημαίνει ότι πρέπει να το αγοράσετε. Αν δεν το χρειάζεστε πραγματικά, τότε δεν είναι συμφέρουσα προσφορά».

    – Μη χρησιμοποιείτε ΑΤΜ άλλων τραπεζών πλην της δικής σας

    Withdraw money exclusively from your bank's ATM.

    «Μπορούμε όλοι να πέσουμε θύματα των τραπεζικών χρεώσεων αν δεν είμαστε προσεκτικοί», γράφει η Wagasky, αναφερόμενη στις χρεώσεις για ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ άλλης τράπεζας. Οπότε, αν το ΑΤΜ δεν έχει πάνω το λογότυπο της τράπεζας στην οποία έχετε λογαριασμό, απλά μην το χρησιμοποιήσετε.

    – Χρησιμοποιήστε το «σύστημα των φακέλων»

    Use the 'envelope system.'

    Αφήστε στην άκρη προκαθορισμένα ποσά και τοποθετήστε τα μέσα σε φακέλους που αναπαριστούν τις διάφορες κατηγορίες του προϋπολογισμού σας (π.χ. σούπερ μάρκετ). Με αυτόν τον τρόπο, «όταν χρησιμοποιούμε μετρητά τείνουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο σε τι τα ξοδεύουμε, και κυριολεκτικά βλέπουμε ότι ο φάκελος γίνεται πιο λεπτός», εξηγεί η Wagasky. «Όταν ξεμένετε από μετρητά σε οποιονδήποτε φάκελο, οι δαπάνες σταματούν. Δεν μπορείς να ξοδέψεις λεφτά που δεν έχεις».

    – Πηγαίνετε σπανιότερα στο σούπερ μάρκετ

    Make bigger and fewer trips to the grocery store.

    Όσο λιγότερο χρόνο περνάτε σε ένα σούπερ μάρκετ, τόσο λιγότερα θα ξοδέψετε, λέει η Wagasky. «Σκεφτείτε την τελευταία φορά που πήγατε στο κατάστημα για λίγα πράγματα. Αγοράσατε μόνο αυτά τα λίγα πράγματα που χρειαζόσασταν ή ξοδέψατε κάτι παραπάνω;», γράφει και υποστηρίζει πως οι σπανιότερες επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ περιορίζουν αυτούς τους πειρασμούς. Η ίδια πηγαίνει για ψώνια μόλις μία φορά το μήνα.

    – Αγοράστε λιγότερο κρέας

    Buy less meat.

    Ένας απλός τρόπος να μειώσετε τα έξοδά σας για διατροφή είναι να αγοράζετε λιγότερο κρέας. Ακόμα και αν ορίσετε μία μόνο μέρα κάθε εβδομάδα στην οποία δεν θα τρώτε κρέας, η διαφορά στο λογαριασμό του σούπερ μάρκετ θα είναι σημαντική.

    – Προτιμήστε τις φθηνότερες μάρκες προϊόντων

    Stick to generic at the grocery store.

    Η Wagasky υποστηρίζει πως οι λιγότερο γνωστές μάρκες διατροφικών προϊόντων σε μεγάλο βαθμό έχουν την ίδια γεύση με τις πιο γνωστές μάρκες – και είναι πολύ φθηνότερες. Η συμβουλή της; «Κοιτάξτε από πάνω μέχρι κάτω τα ράφια. Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ βάζουν τις γνωστές μάρκες στο ύψος των ματιών. Θέλουν να εστιάσει εκεί ο καταναλωτής. Οι λιγότερο γνωστές μάρκες συνήθως είναι στο κάτω ή στο πάνω ράφι».

    – Φτιάξτε το με τα χεράκια σας!

    Go homemade.

    «Έχω μάθει ότι όσο περισσότερα μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι, τόσο καλύτερος θα είναι ο προϋπολογισμός του σούπερ μάρκετ», γράφει η Wagasky, που προτιμά να φτιάχνει μόνη της ψωμί στο σπίτι στο 1/3 του κόστους που θα είχε το έτοιμο ψωμί, καθώς και χειροποίητες μπάρες δημητριακών.

    – Γεμίστε την γκαρνταρόμπα σας με τα απολύτως απαραίτητα

    Fill your wardrobe with the basics.

    «Όπως ακριβώς με το φαγητό, αν έχουμε τα απολύτως απαραίτητα, θα γλιτώσουμε χρήματα μακροπρόθεσμα γιατί μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα με αυτά. Όταν η γκαρνταρόμπα μας είναι γεμάτη με εκκεντρικά ρούχα, γίνεται πιο δύσκολο να τα συνδυάσεις», αναφέρει.

    – Ψάξτε καλύτερες προσφορές για ασφάλιση

    Shop around for insurance.

    «Δε χρειάζεται να είστε πιστοί σε μία εταιρεία αν αυτό κάνει κακό στο πορτοφόλι σας», γράφει η Wagasky. «Αν μπορείτε να βρείτε άλλο πάροχο που να σας δίνει την ίδια κάλυψη με λιγότερα χρήματα, κάντε το».

    – Αγοράστε ποιοτικά

    Buy quality.

    Μερικές φορές δεν αξίζουν και τόσο οι «προσφορές». «Αγοράστε πράγματα για την οικογένειά σας που θα κρατήσουν και θα αντέξουν στη φθορά», γράφει η Wagasky. «Να σκέφτεστε κάθε αγορά σαν επένδυση. Σιγουρευτείτε ότι παίρνετε το μέγιστο όσον αφορά στην ποιότητα και την τιμή».

    – Ξεχάστε τα αναψυκτικά και το αλκοόλ όταν βγαίνετε

    Ditch the soda and alcohol when eating out.

    Τα εστιατόρια υπερχρεώνουν απίστευτα τα αναψυκτικά και τα αλκοολούχα ποτά, λέει η Wagasky. «Αποφύγετέ τα και το πορτοφόλι σας θα σας πει ‘ευχαριστώ’. Ζητήστε νερό αντ’ αυτών».

    – Περιορίστε τις μετακινήσεις σας

    Watch your miles.

    Η βενζίνη κοστίζει, οπότε πρέπει οι μετακινήσεις σας με το αυτοκίνητο να είναι έξυπνες. «Το κλειδί είναι η μετριοπάθεια. Σκεφτείτε πραγματικά σε τι χαλάτε τη βενζίνη σας. Το αξίζει στ’ αλήθεια; Επίσης, ελέγξτε την πίεση των ελαστικών σας. Όταν είναι σωστή, το ντεπόζιτο θα σας πάει πιο μακριά».

    – Βρείτε ικανοποίηση σε πράγματα που δεν κοστίζουν

    Find pleasure in things that don't cost much — or anything.

    Οι καλύτεροι αποταμιευτές ανακαλύπτουν και απολαμβάνουν τις άφθονες φθηνές ή και δωρεάν δραστηριότητες που υπάρχουν, λέει η Wagasky. Αρχίστε εκμεταλλευόμενοι μέρη που προσφέρονται δωρεάν στην πόλη σας. Επισκεφθείτε ένα πάρκο για ένα πικ-νικ, επισκεφθείτε το τοπικό μουσείο, ή νοικιάστε ποδήλατα και πηγαίνετε για μια οικογενειακή ποδηλατάδα.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: 

    Πιτσιρικάς διακόπτει αγώνα NBA για να αγκαλιάσει το ίνδαλμά του και γίνεται viral!



    ΣΧΟΛΙΑ