• Business

    Θα παίρνεις 129.000 μισθό και θα σε περιμένει ο εισαγγελέας εάν κάνεις λάθος. Ποιος τεχνοκράτης θέλει να γίνει επικεφαλής στο ΤΧΣ;


    Σε αναζήτηση διευθύνοντος συμβούλου βρίσκεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μετά την παραίτηση του Άρη Ξενόφου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου, εν όψει ενός ιδιαίτερα «καυτού» φθινοπώρου που αναμένεται στην αγορά, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις από τον Σεπτέμβριο στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων, οι οποίες μπορεί να φέρουν νέα «λουκέτα» σε μη βιώσιμες επιχειρήσεις, αλλά και πολλαπλές αναδιαρθρώσεις δανείων σε βιώσιμες επιχειρήσεις.

    Βέβαια, είναι απορίας άξιον το αν θα δεχθεί ένας σοβαρός τεχνοκράτης να καθίσει στην «ηλεκτρική καρέκλα» του ΤΧΣ, με έναν μισθό της τάξεως των 129.000 ευρώ και τον μόνιμο κίνδυνο να βρεθεί από τη μία στιγμή στην άλλη στο… σκαμνί του εισαγγελέα, χωρίς ασυλία, για κάτι για το οποίο ενδεχομένως να μη φέρει καν την ευθύνη – ειδικά τώρα που φαίνεται πως τους επόμενους μήνες θα υπάρξει ένα κύμα «λουκέτων» και αναδιαρθρώσεων, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ευστάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Εκτός από CEO το ΤΧΣ αναζητά και αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο με μισθό 111.000 ευρώ και μέλος της επιτροπής με μισθό 99.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά μπορούν βέβαια ανά πάσα στιγμή να αναπροσαρμοστούν

    Οι δύσκολες αποφάσεις

    Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο οριστικές αναδιαρθρώσεις σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια 4,5 δις. ευρώ από πέντε κλάδους της Οικονομίας.

    Τα συγκεκριμένα μεγάλα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια αποτελούν μέρος ενός υποσυνόλου δανείων που ανήκουν σε 21 επιχειρηματικούς κλάδους, αυξημένης σπουδαιότητας για την Οικονομία δεδομένων της συμβολής τους στην προστιθέμενη αξία του ΑΕΠ, της επίπτωσής τους στην απασχόληση και του χαρακτήρα τους (εξαγωγικού ή μη).

    Πρόκειται για δάνεια “αμέσου προτεραιότητας” για την ελληνική Οικονομία, τα οποία έχουν εντοπιστεί από την McKinsey σε μελέτη της για λογαριασμό του ΤΧΣ. Η McKinsey, μάλιστα, προτείνει για τις αναδιαρθρώσεις των δανείων την εφαρμογή μηχανισμού των τραπεζών. Στο μηχανισμό αυτό θα μπορούσαν να υπαχθούν προς επίλυση τα “κόκκινα” δάνεια 168 ομίλων με 820 επιχειρήσεις, οι οποίοι έχουν περίπου 11 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα επί συνολικής δανειακής έκθεσης περίπου 15 δισ. ευρώ.

    Τι θα κάνει ο νέος επικεφαλής του ΤΧΣ 

    Τι πρέπει να διαθέτει, λοιπόν, ο ιδανικός υποψήφιος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας; Εκτός από… κότσια και άγνοια κινδύνου, πρέπει να διαθέτει αυτά που περιγράφονται στην προκήρυξη που δόθηκε στη δημοσιότητα, δηλαδή:

    – Πτυχίο πανεπιστημίου, ιδανικά σε Οικονομικά, Χρηματοοικονομικά ή Διοίκηση Επιχειρήσεων

    – Άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας )ευχέρεια στα ελληνικά θα θεωρηθεί πολύ σημαντικό επιπρόσθετο προσόν)

    – Αποδεδειγμένο επιτυχημένο ιστορικό στον χρηματοοικονομικό τομέα, ευρύτητα επιχειρηματικού πνεύματος, επιτυχημένο ιστορικό ως διευθύνων σύμβουλος ή υψηλόβαθμο στέλεχος («C-Suite executive») σε αντίστοιχη χρηματοοικονομική εταιρεία ή οργανισμό (εμπειρία και έκθεση σε διεθνές περιβάλλον και εμπειρία σε ελεγκτικά, νομικά και ρυθμιστικά θέματα, θα θεωρηθούν πλεονέκτημα)

    – Ιστορικό επιτυχημένων επιχειρηματικών αποφάσεων και αποδεδειγμένη εμπειρία βέλτιστων πρακτικών, ιστορικό και συμμετοχή σε πολύπλευρες και σύνθετες καταστάσεις με έντονους και πιεστικούς ρυθμούς εργασίας, εμπειρία σε πολύπλοκες επιχειρηματικές καταστάσεις συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών αναδιαρθρώσεων και διοικητικών βελτιώσεων, καθώς και εμπειρία στη διαχείριση των θεμάτων και ενδιαφερόντων των επενδυτών. Άριστες διοικητικές ικανότητες, υψηλές διαπραγματευτικές δεξιότητες και αδιαμφισβήτητο επιχειρηματικό ήθος θεωρούνται απαραίτητα.

    – Επιβεβαιωμένη ανεξαρτησία από οργανισμούς, συστημικές τράπεζες, κυβερνήσεις και δανειολήπτες. Προηγούμενη εμπειρία σε οργανισμό γνωστό για την άψογη ηθική και ακεραιότητά του, άνω του μέσου όρου ιστορικό επιτυχιών και κουλτούρας που έχει προσελκύσει, αξιοποιήσει και διατηρήσει κορυφαία στελέχη, θα θεωρηθεί σημαντικό επιπλέον προσόν.

    Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη θέση λήγει στις 25 Αυγούστου, και μένει να δούμε ποιοι είναι αρκετά… τρελοί για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη θέση αυτή.

     

     Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/pios-echi-vali-sto-stochastro-ton-leonida-fragkiadaki-ta-media-o-ssm/63094



    ΣΧΟΛΙΑ