• Business

    Οι 10 μετοχές που μισούν τα Hedge Funds

    • NewsRoom
    Lloyd Blankfein. Ετών 65. CEO Goldman Sachs

    To αγαπημένο ρολόι του επικεφαλής της Goldman Sachs Lloyd Blankfein.


    Ένας από τους τρόπους που τα hedge funds αποκομίζουν κέρδη είναι στοιχηματίζοντας ενάντια στις εταιρείες που πιστεύουν ότι είναι υπερτιμημένες, οπότε οι επενδυτές πρέπει να προσέχουν τις μετοχές που είναι πιθανό να συγκεντρώσουν ενδιαφέρον για «ανοιχτή πώληση» (short selling). Στην τελευταία της έκθεση «Hedge Fund Trend Monitor» η Goldman Sachs κατάταξε τις μετοχές που «σορτάρουν» περισσότερο οι επαγγελματίες διαχειριστές ενεργητικού. H λίστα της επενδυτικής τράπεζας με τις πιο σημαντικές θέσεις short περιλαμβάνει 50 μετοχές του S&P 500 όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για «ανοιχτές πωλήσεις».

    Στη λίστα περιλαμβάνονται οι μετοχές των Intel, AT&T, Wal-Mart, Priceline,Target, Exxon Mobil, Chevron, Nvidia και IBM. Σημειωνεται οτι όσον αφορά την IBM ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός Berkshire Hathway του πολυεκατομμυριούχου Γουόρεν Μπάφετ πούλησε προ μηνών ( Μάιος 2017) το 1/3 των μετοχών της εταιρείας τεχνολογίας IBM, γεγονός που αποδεικνύει ότι η IBM έχασε την εμπιστοσύνη ενός εκ των μεγαλύτερων επενδυτών της.

    Goldman Sachs
    Lloyd Blankfein. Ετών 65. CEO Goldman Sachs

    H λίστα της Goldman Sachs

    Στην στρατηγική της «ανοιχτής πώλησης» ο επενδυτής πουλάει στοιχεία ενεργητικού που έχει δανειστεί από ένα τρίτο μέρος, με σκοπό να τα επαναγοράσει αργότερα σε χαμηλότερη τιμή.

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway
    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway

    Γιατί ο Μπαφετ πούλησε την IBM

    Ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός Berkshire Hathway του πολυεκατομμυριούχου Γουόρεν Μπάφετ πούλησε το 1/3 των μετοχών της εταιρείας τεχνολογίας IBM, γεγονός που αποδεικνύει ότι η IBM έχασε την εμπιστοσύνη ενός εκ των μεγαλύτερων επενδυτών της.

    Σε δηλώσεις του στο CNBC, ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής επεσήμανε ότι οι μετοχές που διέθετε στην εταιρεία τεχνολογίας ήταν της τάξεως των 81 εκατομμυρίων στο τέλος του 2016, ενώ προχώρησε στην πώληση περίπου του 1/3 των μετοχών το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι « δεν αξιολογώ την IBM όπως την εκτιμούσα πριν από έξι χρόνια, όταν άρχισα να αγοράζω μετοχές… την επανεκτίμησα προς τα κάτω. Η IBM είναι μία μεγάλη εταιρεία, έχει όμως μεγάλους και δυνατούς ανταγωνιστές». Ο Γουόρεν Μπάφετ ξεκίνησε να αγοράζει μετοχές της εταιρείας το 2011, εκτιμώντας με αυτόν τον τρόπο ότι η IBM θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις έντονες αλλαγές που υφίσταται η αγορά τεχνολογίας.

    Ωστόσο, έπειτα από δύο χρόνια οι οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας κινήθηκαν καθοδικά δεδομένου ότι η ζήτηση για τις υπηρεσίες που πρόσφερε η IBM στον τομέα της αποθήκευσης δεδομένων στο Διαδίκτυο (cloud computing) ήταν σχετικά μειωμένη σε σχέση με το είδος των υπηρεσιών που προσέφεραν οι ανταγωνιστές της.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, παρότι ο κ. Μπάφετ δεν κατονόμασε τους ανταγωνιστές της IBM που τον εξώθησαν σε πώληση μεριδίου των μετοχών της, η εταιρεία δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τις νέες υπηρεσίες cloud computing που προωθούσαν εταιρείες όπως οι Amazon, Google και Microsoft.

    Συνεπώς, η IBM υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τους αισιόδοξους οικονομικούς στόχους που είχε θέσει για τα επόμενα πέντε χρόνια προκειμένου να αποδείξει την ανθεκτικότητά της στις επιταγές της τεχνολογίας.

    Εντούτοις, ο κ. Μπάφετ στα τέλη του 2015,συνέχιζε να αγοράζει μετοχές της εταιρείας όταν μάλιστα η τιμή της εκινείτο σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι σήμερα.

    Σύμφωνα με ετήσια έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα η Berkshire Hathway, η αξία του μεριδίου της εταιρείας στην IBM αποτιμάται στα τέλη του προηγούμενου έτους στα 13,5 δισ. δολ. Ωστόσο, μεταξύ των δεκαπέντε μεγαλύτερων επενδύσεων του πολυεκατομμυριούχου Γουόρεν Μπάφετ, η IBM ήταν η μόνη που του έφερε ζημιές.

    Ο ίδιος αγόρασε με μέση τιμή 170 δολάρια ανά μετοχή της IBM και όταν προσωρινά ξεπέρασε τα 180 δολ. «πουλήσαμε μέρος της συμμετοχής μας στην εταιρεία», είπε χαρακτηριστικά στο CNBC.

    Το μερίδιο μετοχών που διέθετε στην IBM συνιστούσε μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις του κ. Μπάφετ, συμπεριλαμβανομένων και των αντίστοιχων μεριδίων που διαθέτει σε κολοσσούς όπως η American Express, Coca-Cola, Wells Fargo, Apple και Kraft Heinz.

    Η Τζίνι Ρομέτι, η οποία έλαβε τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου της ΙΒΜ δύο μήνες αφότου ο κ. Μπάφετ έγινε βασικός της μέτοχος, είχε θέσει ως βασικές προτεραιότητες την ανάπτυξη των κλάδων Cloud computing, artificial intelligence και data analytics. Ωστόσο, τα σχέδια της εταιρείας δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τη μείωση των εσόδων της ΙΒΜ. Τον Απρίλιο η ΙΒΜ κατέγραψε μεγαλύτερη πτώση εσόδων από το προβλεπόμενο, πρώτη φορά σε διάστημα πέντε τριμήνων.



    ΣΧΟΛΙΑ