• Business Of Fashion

    Σάμυ Βερσάνο (Union Optic): Γιατί η «Ferrari» των οπτικών επέλεξε την Ελλάδα για την ανάπτυξή της στην Ευρώπη

    Ο Σάμυ Βερσάνο, Γενικός Διευθυντής της Union Optic, με τον γιο του και την παρουσιάστρια Ελένη Μενεγάκη


    Η πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση του 2019 πραγματοποιήθηκε στον κλάδο της παραγωγής οπτικών, με την εξαγορά, από τη Shamir Optical του ομίλου EssilorLuxottica, του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ελληνικής εταιρείας παραγωγής οπτικών με έδρα τη Θεσσαλονίκη Union Optic της οικογένειας Βερσάνο. Πλέον τα υψηλότερης τεχνολογίας οπτικά στον κόσμο θα παράγονται στην Ελλάδα και η ελληνική εταιρεία θα μετατραπεί σε μικρή πολυεθνική με θυγατρικές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, διπλασιάζοντας τα μεγέθη της και το προσωπικό της στην επόμενη τριετία.

    Η Union Optic έχει ένα μεγάλο εργοστάσιο στη Βιομηχανική Περιοχή στη Σίνδο, γραφεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και μία θυγατρική εταιρεία στην Κύπρο. Πραγματοποιεί εξαγωγές σε 32 χώρες, έχει τζίρο 9 εκατ. ευρώ και είναι κερδοφόρα με 1,6 εκατ. ευρώ EBITDA το χρόνο.

    Η Shamir με έδρα το Ισραήλ έχει τζίρο 280 εκατ. ευρώ δραστηριοποιείται σε 40 χώρες και έχει 17 εργοστάσια. Από το 2011 έχει εξαγοραστεί από την EssilorLuxottica που προέκυψε από τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο στην παραγωγή οπτικών την Essilor και τη Luxottica. Ο όμιλος EssilorLuxottica έχει ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 15 δισ. ευρώ και πάνω από 150.000 εργαζόμενους.

    Η Shamir μπήκε το 2005 στο Nasdaq και τότε η Luxottica, με επιθετική εξαγορά, απέκτησε μετοχές της εταιρείας μέχρι να φτάσει να ελέγχει το 51%.

    Ο κ. Σάμυ Βερσάνο, Γενικός Διευθυντής της Union Optic, που έχει 107 χρόνια ιστορίας στην Ελλάδα, και πλέον μέτοχος μειοψηφίας που κρατάει το μάνατζμεντ της εταιρείας και μετά τη συγχώνευση, μιλάει αποκλειστικά στο mononews.gr για τις μεγάλες προοπτικές που δημιουργούνται για την ελληνική εταιρεία, που πλέον ανήκει στο μεγαλύτερο όμιλο παραγωγής οπτικών στον κόσμο.

    Ο Σάμυ Βερσάνο, Γενικός Διευθυντής της Union Optic

    Η πρώτη ξένη επένδυση της χρονιάς έγινε στην Union Optic. Γιατί πιστεύετε ότι επέλεξαν την εταιρεία σας για την ανάπτυξή τους;

    Η εξαγορά της Union Optic εντάσσεται στη στρατηγική ανάπτυξης της EssilorLuxottica και τον στόχο για ανάπτυξη και εδραίωση στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, στόχος που τέθηκε μετά τη μεγάλη συγχώνευση. Στο πλαίσιο αυτού το σχεδίου η Ελλάδα και η Union Optic επιλέχθηκαν ως βάση για αυτή την ανάπτυξη. Δηλαδή η κίνηση αυτή είναι μέρος ενός μεγαλύτερου business plan.

    Στην Ελλάδα βρήκαν τον ιδανικό συνδυασμό κόστους και απόδοσης. Το εργατικό κόστος στην Ελλάδα, είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού. Και όταν μιλάμε για εργατικό δυναμικό, δεν μιλάμε για τον κατώτατο μισθό αλλά για τα μεσαία στελέχη, στα οποία το μισθολογικό κόστος είναι πολύ χαμηλό.

    Για παράδειγμα έναν εξειδικευμένο ΙΤ στη Ελλάδα μπορείς να τον βρεις με 1100 ευρώ, όταν ο αντίστοιχος μισθός στην Πορτογαλία είναι 2000 ευρώ.

    Στο εξειδικευμένο ή μεσαίου επιπέδου προσωπικό στο εργασιακό κόστος η χώρα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική.

    Θεωρώ ότι μπορούν να γίνουν πολλές ξένες επενδύσεις με αυτό το δεδομένο, αφού αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η χρυσή ευκαιρία για όποιον θέλει να πραγματοποιήσει επενδύσεις μεσαίας και υψηλής τεχνολογίας. Στελέχη που στη Γερμανία κοστίζουν 15.000-20.000 ευρώ στην Ελλάδα τα βρίσκεις με 1.500 ευρώ.

    Τι επενδύσεις προγραμματίζονται για τα επόμενα χρόνια και πόσο εκτιμάτε ότι θα αυξηθούν τα μεγέθη σας;

    Η Shamir σχεδιάζει μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς θέλει το ελληνικό εργοστάσιο να διπλασιαστεί σε μέγεθος για να παράγει για την ευρύτερη περιοχή. Η εταιρεία έχει ήδη ένα μεγάλο εργοστάσιο στην Πορτογαλία το οποίο εξυπηρετεί τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης και αποφάσισε η Ελλάδα να γίνει το κέντρο για την ανάπτυξή της σε ολόκληρη την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

    Η Union Optic έχει ήδη προγραμματίσει επενδύσεις 3 εκατ. ευρώ για το διπλασιασμό της μονάδας στη Σίνδο, και τώρα η Shamir σχεδιάζει νέο 5ετές επιχειρηματικό σχέδιο για την ανάπτυξη της γκάμας των προϊόντων και την επέκταση των πωλήσεών της σε όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με δύο σειρές προϊόντων.

    Τα προϊόντα Union Optic, που είναι η πιο οικονομική σειρά πολυεστιακών φακών, και τα προϊόντα Shamir, τα υψηλότερης τεχνολογίας οπτικά στον κόσμο πλέον θα παράγονται και στην Ελλάδα.

    Η Shamir, που θεωρείται η «Ferrari» στη βιομηχανία οπτικών, είναι η μοναδική εταιρεία οπτικών που μπήκε στο δείκτη Nasdaq, καθώς θεωρείται τεχνολογική εταιρεία.

    Ο στόχος είναι η Union Optic να γίνει μια μίνι πολυεθνική και θα δημιουργήσει θυγατρικές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη όπου δεν υπάρχουν θυγατρικές της Shamir και το στρατηγικό σχέδιο προβλέπει ανάπτυξη 20% το χρόνο από το 2020. Οι εργαζόμενοι από 150 σήμερα θα διπλασιαστούν τα επόμενα τρία χρόνια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μ. Κυριάκου (KPMG): Η Folli-Follie, το δίλημμα των τραπεζών, οι ξένες επενδύσεις και… η ιστορία με το χαλί

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δύο Έλληνες, μία μετοχή που καλπάζει και ένα story που τα έχει όλα…



    ΣΧΟΛΙΑ