• Business Of Fashion

    Οι εμφανίσεις της πριγκίπισσας Νταϊάνα που εξόργισαν το παλάτι (φωτογραφίες)

    • Μαργαρίτα Οικονόμου


    Το στιλ της πριγκίπισσας Νταϊάνα παραμένει μοναδικό μέχρι και σήμερα  και γι’ αυτό τόσοι πολλοί σχεδιαστές θέλησαν να την ντύσουν στη διάρκεια της ζωής της, ενώ μεγάλοι οίκοι μόδας και fashionistas αποτίουν φόρο τιμής στο στιλ της λαίδης Ντι, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της φωτογράφησης της Χέιλι Μπάλντουιν ως Νταϊάνα.

    Τα υπέροχα μεσάτα της φορέματα με τις ζώνες, τα φαρδιά t-shirts και σακάκια, τα boyfriend τζιν, τα ογκώδη μανίκια, τα κοντά αθλητικά σορτσάκια και οι μονοχρωμίες των outfits της είναι μερικά από τα στοιχεία που καθόρισαν την μόδα, την εικόνα της και σίγουρα την ιστορία της.

    Μάλιστα, όταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα έκανε τις πρώτες εμφανίσεις στο πλευρό του Κάρολου, όλοι πίστευαν πως το στιλ της ήταν συντηρητικό και λίγο αδιάφορο. Όμως, όλες της οι εμφανίσεις, από την πρώτη έως την τελευταία, ήταν τόσο καλά μελετημένες, που πίσω από την καθεμία υπάρχει μία ιστορία που εκπλήσσει και ένα μήνυμα που ήθελε να περάσει.

    Στην αρχή η Νταϊάνα ήταν δισταχτική και τηρούσε το status quo στις εμφανίσεις της, καθώς η πρώην στυλίστρια Άννα Χάρβεϊ είχε αποκαλύψει πως «έπρεπε από ένα ντροπαλό κορίτσι, αδιάφορο για την μόδα, να μετατραπεί με μιας σε αληθινή πριγκίπισσα και αυτό ήθελε πολύ δουλειά. Στην αρχή ήταν ανασφαλής με το στιλιστικό ύφος που της πλάσαραν, χωρίς να είναι σίγουρη για το αν της ταιριάζει».

    Μπορεί στην αρχή το ντύσιμό της να ήταν αυτό που ονειρευόταν κάθε κορίτσι της εποχής, δηλαδή μεγαλοπρεπές και προσεγμένο μέχρι την τελευταία πινελιά, αλλά αυτό δεν διήρκεσε μέχρι το τέλος της, καθώς το στιλ είναι ένα αρκετά προσωπικό θέμα και καθορίζεται από τις φάσεις που μπορεί να περνάει κάποιος στην ζωή του.

    Έτσι, τα σκαμπανευάσματα στη ζωή της λαίδης Ντι επηρέασαν και το στιλ της, κάνοντάς την να δείξει μια πιο εναλλακτική εικόνα από αυτή που γνώρισαν και αγάπησαν.

    Το «μπαμ»  στο στιλ της ήρθε με το «’The Revenge Dress», δηλαδή το φόρεμα της εκδίκησης, όταν εκείνη πήγε σε έναν καλοκαιρινό πάρτι στη γκαλερί Serpentine, λίγο μετά την αποκάλυψη της σχέσης της Καμήλας με τον Κάρολο.

    Το μαύρο μεταξωτό φόρεμα με το προκλητικό μπούστο, το σκίσιμο στο πόδι και τους ακάλυπτους ώμους, το οποίο σχεδίασε η Ελληνίδα Χριστίνα Σταμπολιάν, θεωρήθηκε υπερβολικά τολμηρή επιλογή για μία πριγκίπισσα σαν εκείνη.

    «Σκέφτηκε ότι ήταν πολύ τολμηρό», είχε πει η Ελληνίδα σχεδιάστρια, αποκαλύπτοντας ότι το κομμάτι είχε πράγματι σχεδιαστεί τρία χρόνια νωρίτερα για την Diana – αλλά έμεινε στο ράφι τόσο καιρό, λόγω του ότι ήταν πολύ σέξι.

    Η παραπάνω δημιουργία Catherine Walker φορέθηκε πολλές φορές από Diana, αλλά η πρώτη της εμφάνιση ήταν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης της στην Αυστρία το 1989. Η Diana επέλεξε να το φορέσει για πρώτη φορά με ένα σμαραγδένιο κολιέ, γαμήλιο δώρο από την Βασίλισσα Ελισάβετ. Το σκίσιμο στο πόδι και τα κόκκινα νύχια είναι δύο στοιχεία που σίγουρα δεν θα δούμε στην Κέιτ Μίντλετον, η οποία πάντα φροντίζει να είναι ελαφρώς συντηρητική αλλά πάντα σικ.

    Το πιο ενδιαφέρον σχετικά με την εξέλιξη στο outfit της Νταϊάνα είναι πως κολλούσε άρρηκτα με την προσωπική της ζωή. Χαρακτηριστικές, μάλιστα, είναι οι μαύρες δημιουργίες που φορούσε μετά το χωρισμό της με τον Κάρολο, όπως αυτή στην εκδήλωση του Μάριο Τεστίνο, για το περιοδικό Vanity Fair.

    Η εμφανώς αδυνατισμένη Νταϊάνα δεν μπορούσε να κρύψει, μέσα από τα ρούχα της, πως η ζωή μίας χωρισμένης πριγκίπισσας είναι κατά βάθος γεμάτη θλίψη. Όμως, το ντεκολτέ και η σέξι γραμμή του φορέματος σίγουρα δεν πέρασαν απαρατήρητα από τον Κάρολο και το παλάτι.

    Μετά από τα πολλαπλά δημοσιεύματα για τον γάμο της με τον Κάρολο, η Νταϊάνα άλλαξε ριζικά το στιλ της επιλέγοντας μίνι φορέματα, λαμπερά αξεσουάρ και κοντά σορτσάκια.

    Το παλάτι  δεν ήταν σύμφωνο με τις τότε σύγχρονες επιλογές της Νταϊάνα, αλλά φαίνεται πως εκείνη είχε αρχίσει ήδη την επανάστασή της, για να ξεφύγει από τα «κάγκελα» του Κένσιγκτον.



    ΣΧΟΛΙΑ