• Business Of Fashion

    Μια βόλτα στο πιο πολυτελές εμπορικό κέντρο της Νέας Υόρκης (video)

    • Bloomberg


    Το Americana Manhasset είναι ένα από τα πιο ακριβά malls στην Αμερική. Όχι, μια στιγμή. «Το πρώτο πράγμα που θα σας πω είναι ότι δεν είμαστε σε mall», λέει στο Bloomberg η Deirdre Costa Major, πρόεδρος της ιδιοκτησίας.

    Η Costa Major προτιμά ο κόσμος να ονομάζει τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία στην πόλη του Manhasset στο Long Island της Νέας Υόρκης «εμπορικό κέντρο». Αν αφήσουμε στην άκρη τη σημασιολογία, το Americana στεγάζει κάποια από τα πιο αποκλειστικά καταστήματα των Ηνωμένων Πολιτειών. Δύο μεγάλοι χώροι στην είσοδο στεγάζουν τα καταστήματα Hermès και Prada. Η Gucci και η Louis Vuitton είναι ανάμεσα στα πιο δημοφιλή καταστήματα. Στο London Jewelers και στην Cartier βρίσκει κανείς διαμάντια. Υπάρχουν ακόμη ξεχωριστές Chanel μπουτίκ για τσάντες και κοσμήματα. 

    Όπως ακριβώς και άλλα ακριβά malls, όπως το Bal Harbour Shops στο Μαϊάμι, το Grove στο Λος Άντζελες και το Forum Shops στο Λας Βέγκας, το Americana τα πάει πολύ καλά. Ένα ηλιόλουστο απόγευμα του Ιουλίου, θα δει κανείς πολλά αυτοκίνητα να είναι παρκαρισμένα δίπλα στην αντιπροσωπεία της Tesla και κόσμο να απολαμβάνει το γεύμα του στα δύο εστιατόρια του mall.

    Για τα εμπορικά κέντρα που δεν απευθύνονται σε πλούσιους πελάτες, όμως, τα πράγματα δεν δείχνουν τόσο ευνοϊκά. Η Credit Suisse εκτιμά ότι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θα κλείσει το 20%-25% των εμπορικών, αφού οι καταναλωτές πλέον προτιμούν να ψωνίζουν online.

    Ωστόσο, τα εμπορικά κέντρα πολυτελείας δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα, ιδίως το συγκεκριμένο. Η βόρεια ακτή του Long Island έχει εδώ και χρόνια έναν οικονομικά πολύ εύρωστο πληθυσμό. Ακόμα και το κλασσικό μυθιστόρημα του F. Scott Fitzgerald, The Great Gatsby, διαδραματιζόταν εκεί κοντά. Κάποτε, η περιοχή ονομαζόταν Χρυσή Ακτή και ήταν σπαρμένη με επαύλεις που χτίστηκαν από βιομηχάνους.

    Αυτό σημαίνει επίσης ότι το Americana έχει να αντιμετωπίσει πιο απαιτητικό πελατολόγιο από το συνηθισμένο mall της γειτονιάς. Celebrities επισκέπτονται τα καταστήματα όταν βρίσκονται στην περιοχή και η διεύθυνση μπορεί να καυχιέται ότι κρατά μακριά τους παπαράτσι.

    Για όσους επιθυμούν ειδική μεταχείριση, υπάρχει και η υπηρεσία προσωπικού shopping. Κλείνοντας ραντεβού, ένας προσωπικός βοηθός αγορών από το mall θα έρθει να σας συναντήσει έχοντας ήδη επιλέξει μια γκάμα προϊόντων ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Δεν σας αρέσει τίποτα από αυτά που επέλεξε; Θα στείλει αμέσως ανθρώπους να φέρουν περισσότερα κασμίρ πουλόβερ από το Loro Piana ή δερμάτινες τσάντες από την Bottega Veneta.

    Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό γνώρισμα του Americana είναι η έλλειψη υποκαταστημάτων  μεγάλων αλυσίδων και πολυκαταστημάτων, όπως τα Barneys. Τα Hirshleifers είναι το μόνο κατάστημα τέτοιου είδους, μια οικογενειακή επιχείρηση που υπάρχει από τη δεκαετία του 1900 και ένα από τα πρώτα καταστήματα του mall. Πουλά προϊόντα υψηλής ραπτικής, με brands όπως η Saint Laurent. Στο μπροστινό μέρος του, φιλοξενεί μια μπουτίκ του Christian Louboutin, με ένα χαλί κόκκινο όπως οι σόλες των περίφημων στιλέτο του.

    «Η αγορά πολυτελείας έχει αλλάξει δραματικά με την πάροδο του χρόνου», τονίζει ο David Sills, συνιδιοκτήτης του Hirshleifers. «Οι πελάτες μας φορούν πλέον παπούτσια Nike Air Force με το 12.000 δολαρίων Chanel σακάκι τους».



    ΣΧΟΛΙΑ