• Business Of Fashion

    Η διπλωματία του T-shirt: Παρ’ ολίγον διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Versace και Πεκίνου

    • NewsRoom

    Το μπλουζάκι που παραλίγο να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο


    Σε συγγνώμη εξαναγκάστηκε η γνωστή ιταλική φίρμα πολυτελείας Versace, καθώς ένα T-shirt της εταιρείας έγινε αντικείμενο κατακραυγής από κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή αναγνώριζε το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο ως ανεξάρτητες χώρες.

    Το Χονγκ Κονγκ είναι κινεζικό έδαφος, αλλά με την πολιτική «μια χώρα, δύο συστήματα», η Κίνα του έχει αναγνωρίσει μια σχετική αυτονομία κυρίως για οικονομικούς λόγους, που αφορά το νομικό σύστημα, το νόμισμα και την τελωνειακή πολιτική. Το Πεκίνο αντιπροσωπεύει το Χονγκ Κονγκ διπλωματικά και στρατιωτικά.

    Το Μακάο είναι μικρή περιοχή της νοτιοανατολικής ακτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Διοικούμενο από την Πορτογαλία ως το 1999, ήταν η παλιότερη ευρωπαϊκή αποικία στην Κίνα, χρονολογούμενη από τον 16ο αιώνα. Η διοίκηση του Μακάο μεταβιβάστηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1999 στη Λ.Δ. της Κίνας και είναι τώρα μία από τις δύο ειδικές διοικητικές περιφέρειες της χώρας, μαζί με το Χονγκ Κονγκ (πηγή Wikipedia).

    Το εν λόγω μπλουζάκι ανάγκασε την ίδια την Ντονατέλα Βερσάτσε να παραδεχτεί ότι έγινε λάθος και να εξηγήσει ότι από τις 24 Ιουλίου ο οίκος Versace, που εξαγοράστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Michael Kors’ Capri Holdings Ltd, σταμάτησε να το πουλάει ενώ κατέστρεψε και το στοκ.

    Ντονατέλα Βερσάτσε

    Η μιλανέζικη φίρμα είναι μια από τις εταιρείες, που ενεπλάκησαν τελευταία σε πολιτικές διενέξεις με την Κίνα. Η ασιατική χώρα από πέρυσι έχει αυστηροποιήσει τις πολιτικές της σε σχέση με το πώς χαρακτηρίζονται οι πρώην ευρωπαϊκές αποικίες, Χονγκ Κονγκ και Μακάο, που ανήκουν πλέον στο έδαφός της, αλλά διατηρούν έναν βαθμό αυτονομίας.

    «Η Versace επαναβεβαιώνει ότι αγαπά βαθιά την Κίνα και σέβεται την εδαφική και εθνική ακεραιότητα της χώρας» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ιταλική εταιρεία.

    Στα συγκεκριμένα μπλουζάκια ήταν τυπωμένα σε ζευγάρια τα ονόματα χωρών με τις πρωτεύουσές τους ή με μεγάλες πόλεις, όπως για παράδειγμα «Νέα Υόρκη-ΗΠΑ» και «Πεκίνο-Κίνα». Όμως, υπήρχαν και τα ζευγάρια «Χονγκ Κονγκ – Χονγκ Κονγκ» και «Μακάο – Μακάο».

    Ανακοίνωσε εξέδωσε και η ίδια η Ντονατέλα Βερσάτσε στο Instagram: «Ποτέ δεν ήθελα να δείξω ασέβεια στην εθνική ακεραιότητα της Κίνας, και γι’ αυτό ήθελα προσωπικά να ζητήσω συγγνώμη για την ανακρίβεια, όπως και για την ενόχληση που μπορεί να προκάλεσε» έγραψε.

    Το «πρόσωπο» της Versace στην Κίνα, μια από τις πιο γνωστές ηθοποιούς της χώρας, η Γιανγκ Μι, ανακοίνωσε ότι διακόπτει την συνεργασία της με την ιταλική φίρμα εξαιτίας του περιστατικού.



    ΣΧΟΛΙΑ