• Business Of Fashion

    Gucci: Στη μάχη για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων με μια ανατρεπτική κολεξιόν

    gucci

    Η ανατρεπτική κολεξιόν του οίκου Gucci για τη νομιμοποίηση της άμβλωσης


    Το ζήτημα της νομιμοποίησης των αμβλώσεων για τις γυναίκες που το επιθυμούν έχει αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα, μετά την απόφαση ακόμη μίας πολιτείας των ΗΠΑ να απαγορεύσει τις αμβλώσεις, γεγονός που πυροδότησε παγκόσμια οργή, αλλά και δράσεις ενάντια στην Πολιτεία και τον νόμο για την απαγόρευσή τους.

    Το συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται να ευαισθητοποίησε πολύ κόσμο, από φεμινιστικές οργανώσεις, τις ίδιες τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες γενικότερα, όσο και επίσημους φορείς. Στη λίστα εκείνων που ξέρουν ότι έχουν φωνή που θα ακουστεί ήρθε να προστεθεί και ο οίκος μόδας Gucci, ο οποίος δημιούργησε μια ολόκληρη κολεξιόν, λαμβάνοντας ξεκάθαρη θέση ενάντια στο νόμο της απαγόρευσης των αμβλώσεων.

    View this post on Instagram

    ‘My Body My Choice’ is a feminist slogan from the 70s which appears on the reverse of this jacket seen before the #GucciCruise20 fashion show by @alessandro_michele. This piece echoes the Creative Director’s continuing vision of freedom, equality and self-expression. Since founding @chimeforchange in 2013—the global campaign that represents and advocates for gender equality—@gucci has a longstanding commitment to women and girls by funding projects around the world to support sexual and reproductive rights, maternal health, and the freedom of individual choice. Learn more about the global partners for sexual and family health rights the campaign is donating to in 2019, which can be found in @chimeforchange’s link in bio. @museiincomuneroma #AlessandroMichele #MuseiCapitolini

    A post shared by Gucci (@gucci) on

    Ο οίκος προσπάθησε, μέσα από το φαντασμαγορικό σόου που διοργάνωσε στο κέντρο του κόσμου, την Ρώμη, το σπίτι του Βατικανού και της Καθολικής Εκκλησίας, να περάσει ένα δυνατό μήνυμα στον κόσμο, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, αλλά και να προσπαθήσει να ανατρέψει τις αναχρονιστικές ιδέες που ζουν και βασιλεύουν σε κάποιες περιοχές του πλανήτη.

    Έτσι λοιπόν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Gucci, Αλεσάντρο Μικέλε, επέλεξε την αιώνια πόλη και την Cruise 2020 συλλογή του για να καλέσει τη μόδα στην τελευταία μάχη σχετικά με το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση που διεξάγεται στις ΗΠΑ και αντηχεί παγκοσμίως.
    gucci
    Η ανατρεπτική κολεξιόν του οίκου Gucci για τη νομιμοποίηση της άμβλωσης

    Στην επίδειξη, τα μοντέλα φορούσαν ρούχα με φράσεις που είχαν να κάνουν με το δικαίωμα επιλογής και την ισότητα των φύλων, όπως το «My body my choice» και «Chime for Change». Μάλιστα, το τελευταίο είναι και το όνομα της εκστρατείας για την ισότητα των φύλων του οίκου Gucci, η οποία λανσαρίστηκε το 2013 από τη Beyoncé και τη Σάλμα Χάγιεκ, αποδεικνύοντας τη μακροχρόνια δράση του οίκου μόδας στο συγκεκριμένο θέμα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κολεξιόν συμπεριλαμβάνονταν και ανδρικά κομμάτια. Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται ως προσπάθεια από την πλευρά του Μικέλε να παροτρύνει περισσότερους άντρες να τοποθετηθούν για το θέμα.

    Ταυτόχρονα αναδεικνύει και το γεγονός ότι το ζήτημα αποτελεί πρόβλημα όλων των ανθρώπων και όχι μόνο των γυναικών, που είναι οι άμεσα εμπλεκόμενες.

    View this post on Instagram

    Moments before the #GucciCruise20 fashion show unfolding at Rome’s Capitoline Museums @museiincomuneroma, a look with ‘22.5.78’ refers to the date established of the Italian statute for the social protection of motherhood and the voluntary interruption of pregnancy, better known as statute 194. This jacket is created from @alessandro_michele’s continuing vision of freedom, equality and self-expression. Since founding @chimeforchange in 2013—the global campaign that represents and advocates for gender equality—@gucci has a longstanding commitment to women and girls by funding projects around the world to support sexual and reproductive rights, maternal health, and the freedom of individual choice. Because none of us can move forward if half of us are held back. Learn more about the global partners for sexual and family health rights the campaign is donating to in 2019, which can be found in @chimeforchange’s link in bio. #AlessandroMichele #MuseiCapitolini

    A post shared by Gucci (@gucci) on

    Πριν από την επίδειξη, ο Μικέλε δήλωσε: «Κανένας νόμος δεν πρέπει να λέει σε κανέναν τι πρέπει να κάνει ή τι να μην κάνει όταν πρόκειται για προσωπικές επιλογές».

    Χαρακτηριστικό της «επαναστατικής» κολεξιόν αποτελεί το γεγονός ότι ορισμένα κομμάτια είχαν κεντημένη την ημερομηνία 22 Μαΐου 1978 – ημερομηνία που νομιμοποιήθηκαν στην Ιταλία οι αμβλώσεις -, ενώ ένα λευκό φόρεμα είχε ένα κέντημα σε σχήμα μήτρας πλαισιωμένο από ένα ανθισμένο σκηνικό.

    gucci
    Η ανατρεπτική κολεξιόν του οίκου Gucci για τη νομιμοποίηση της άμβλωσης

    «Είναι απίστευτο το γεγονός ότι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι μπορούν να ελέγξουν το σώμα μιας γυναίκας, την επιλογή μιας γυναίκας», δήλωσε σχετικά ο Αλεσάντρο Μικέλε.



    ΣΧΟΛΙΑ