• Bons Vivants

    Tο «ταπεινότερο» χριστουγεννιάτικο δέντρο στον κόσμο πουλήθηκε για 4.000 ευρώ

    • NewsRoom

    Πηγή: hansonsauctioneers.co.uk


    Έκπληξη αποτέλεσε η “μάχη” που δόθηκε σε δημοπρασία για το πιο “ταπεινό”  χριστουγεννιάτικο δέντρο στον κόσμο, το οποίο πουλήθηκε τελικά για σχεδόν 4.000 ευρώ, μετά από έναν αιώνα ζωής. Οι ιστορίες που κρύβει στα μόλις 25 κλαδιά του είναι μαγευτικές!

    Παρόλο που το ύψος του δεν ξεπερνά τα 80 εκατοστά, η ιστορία του τροφοδοτείται από τη νοσταλγία και την ιστορία ενός μικρού παιδιού, η οποία φαίνεται ότι άγγιξε τις καρδιές των ενδιαφερομένων, αυτές τις γιορτινές ημέρες.

    Αρχικά, το μίνι αυτό δέντρο με τα 12 κόκκινα μικρά μούρα και τα έξι μίνι κηροπήγια, βγήκε στο σφυρί με εκτίμηση 60-80 λίρες.

    Ωστόσο, πυροδότησε μια παγκόσμια μάχη προσφορών στην αίθουσα του οίκου Hansons Auctioneers στο Oxfordshire, όπου τελικά πουλήθηκε συνολικά για 3.411 λίρες. 

    Το εκπληκτικό αποτέλεσμα αποδόθηκε στη «μαγεία των Χριστουγέννων», καθώς βρέθηκε στη ζωή της Dorothy Grant όταν ήταν οκτώ ετών το 1920 και παρέμεινε μέχρι το θάνατό της.

    Η ιστορία της Dorothy άγγιξε τις καρδιές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον οίκο Hansons, ο οποίος περιέγραψε το αποτέλεσμα της δημοπρασίας ως “εκπληκτικό”.

    Το δέντρο αγοράστηκε από έναν ιδιώτη από το Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα ετοιμάζεται για μια νέα “μαγευτική πορεία”.

    Ο Charles Hanson, ιδιοκτήτης της Hansons Auctioneers, δήλωσε χαρακτηριστικά:

    «Η μαγεία των Χριστουγέννων συνεχίζεται! Το πιο ταπεινό χριστουγεννιάτικο δέντρο στον κόσμο έχει ένα νέο σπίτι και χαιρόμαστε τόσο για τον αγοραστή όσο και για τον πωλητή.

    Πηγή: hansonsauctioneers.co.uk

    «Η αρχική του τιμή ήταν ελάχιστη σε σχέση με το φανταστικό αυτό αποτέλεσμα. Νομίζω ότι οφείλεται στη δύναμη της νοσταλγίας. Η ιστορία της Ντόροθι είχε απήχηση στους ανθρώπους», συμπλήρωσε.

    Η Dorothy, η οποία γεννήθηκε το 1912, ενθουσιάστηκε πολύ όταν το χριστουγεννιάτικο δέντρο έφτασε στο σπίτι της στο Forest Road, στο Leicestershire, το 1920.

    Και παρόλο που τα στολίδια ήταν πολυτέλεια μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1914-18, κατάφερε να το στολίσει με βαμβάκι για να φαίνεται σαν χιόνι.

    Η Dorothy το κρατούσε πολύτιμο φυλαχτό, έως ότου απεβίωσε σε ηλικία 101 ετών, τον Ιανουάριο του 2014.

    Στη συνέχεια, το κληρονόμησε η κόρη της, Σίρλεϊ Χολ, 84 ετών, που ζει κοντά στο Λάφμπορο της Βρετανίας.

    Πηγή: hansonsauctioneers.co.uk

    Όπως είπε ο Hanson: «Η Ντόροθι αγαπούσε αυτό το δέντρο, παρόλο που ήταν τόσο απλό. Έγινε βασικό μέρος των οικογενειακών γιορτών για δεκαετίες. Το γεγονός ότι της έφερε τέτοια χαρά, δείχνει την ταπεινότητα.

    Μας υπενθυμίζει ότι δεν χρειάζονται υπερβολές για να μπούμε στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Για την Ντόροθι ήταν αρκετό να έχει ένα δέντρο. Οι παλαιότερες γενιές συνεχίζουν να μας διδάσκουν ένα πολύτιμο μάθημα.

    Καταλαβαίνουμε ότι η μητέρα της Dorothy, η οποία γεννήθηκε το 1891, απέκτησε το δέντρο το 1920 από ένα κατάστημα στο Λονδίνο.

    Μοιάζει με τα πρώτα τεχνητά δέντρα μαζικής παραγωγής που πωλήθηκαν από το δημοφιλές πολυκατάστημα Woolworths.

    Πηγή: hansonsauctioneers.co.uk

    Ωστόσο, η διακόσμηση με κόκκινο χρώμα στην ξύλινη βάση του είναι διαφορετική από άλλα του Woolworths, τα οποία πουλήθηκαν στο παρελθόν.

    Ίσως το δέντρο της Dorothy δημιουργήθηκε για ένα ακριβό πολυκατάστημα του Λονδίνου.

    Η πωλήτρια αποφάσισε να το αποχωριστεί για να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της και να διασφαλίσει ότι θα επιβιώσει ως μια ταπεινή υπενθύμιση της ζωής της δεκαετίας του 1920, μια δεκαετία που χαρακτηρίστηκε από “άνθηση”, αλλά και δυστυχία.

    Παρά την καταστροφή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την πανδημία της ισπανικής γρίπης, υπήρξε αισιοδοξία.

    Ωστόσο, η δεκαετία στιγματίστηκε από το κραχ της Wall Street του 1929 και τη Μεγάλη Ύφεση.

    Δυστυχώς, ο πόλεμος, ο απόηχος μιας πανδημίας και η οικονομική αστάθεια είναι ακόμα μαζί μας.

    Εντούτοις, φαίνεται πως η φλόγα της μαγείας των Χριστουγέννων, δεν θα σβήσει ποτέ».

    Διαβάστε επίσης:

    Χριστούγεννα: Προτάσεις για την πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων στις γιορτές

    Χριστούγεννα: Τα μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο των εκδρομέων

    Το Matsuhisa Athens για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά



    ΣΧΟΛΙΑ