• Bons Vivants

    Sotheby’s: Στο σφυρί για 6 εκατ. δολάρια ο σκελετός Πτερανόδοντα

    • NewsRoom
    Πτερανόδοντας σε δημοπρασία στον οίκο Sotheby's, για 4-6 εκατομμύρια δολάρια (Πηγή: Sotheby's)

    Πτερανόδοντας σε δημοπρασία στον οίκο Sotheby’s, για 4-6 εκατομμύρια δολάρια (Πηγή: Sotheby’s)


    Τεράστιο αποδεικνύεται το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ελίτ για τους δεινόσαυρους, καθώς οι σκελετοί τους δημοπρατούνται σαν να ήταν πολύτιμοι λίθοι, ενώ κάποιοι διατείνονται ότι οι συλλέκτες έστρεψαν το ενδιαφέρον τους από την συλλογή Ferrari, στη συλλογή απολιθωμάτων!

    Αυτή την εβδομάδα, ένας φτερωτός σκελετός Πτερανόδοντα θα βγει στο σφυρί στον Sotheby’s όπου εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 6 εκατομμύρια δολάρια, αν και τεχνικά, δεν είναι ακριβώς δεινόσαυρος.

    Χαρακτηρίζεται όμως ως ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επικίνδυνα είδη της εποχής των δεινοσαύρων κι ενός πλησιόσαυρου, ήτοι ενός θαλάσσιου αρπακτικού της οικογένειας των σαυροπτερύγιων.

    Αστρονομικά ποσά στις δημοπρασίες

    Ένας Τυραννόσαυρος Rex, με το παρατσούκλι Stan, που πουλήθηκε στον Christie’s στη Νέα Υόρκη το 2020 για σχεδόν 32 εκατομμύρια δολάρια, αναμένεται να γίνει το αστέρι ενός νέου μουσείου φυσικής ιστορίας στο Άμπου Ντάμπι.

    Σημειώνεται ότι περίπου έξι απολιθώματα δεινοσαύρων έχουν πουληθεί για τουλάχιστον αυτό το ποσό από το 2020.

    Πέρυσι, ο οίκος Sotheby’s έβγαλε στο σφυρί τον πρώτο σκελετό γοργόσαυρου αποκομίζοντας 6,1 εκατ. δολάρια, ενώ λίγους μήνες μετά η πώληση ενός κρανίου από το διασημότερο είδος του ενός τυραννόσαυρου Ρεξ απέφερε επίσης 6,1 εκατ. δολάρια.

    Η σπανιότητα και οι ανησυχίες

    Γνωρίζουμε ότι ο πλανήτης μας κάποτε ήταν το σπίτι αυτών των εξωπραγματικών θηρίων, χάρη στους παλαιοντολόγους, που αποκαλύπτουν με τεράστια δυσκολία τους ενδιαφέροντες σκελετούς αυτών των σπονδυλωτών ζώων, τα οποία πρωτοεμφανίστηκαν πριν 230 εκατομμύρια χρόνια και εξαφανίστηκαν στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου πριν 65 εκατομμύρια χρόνια.

    Με κίνητρο το κέρδους ανακαλύπτονται όλο και περισσότερα απολιθώματα και για αυτό το λόγο, οι παλαιοντολόγοι ανησυχούν ότι θα χαθούν πολύ σημαντικά ευρήματα μέσα σε αρχοντικά σπίτια συλλεκτών.

    Το κρανίο του «Trinity» σε δημοπρασία στη Ζυρίχη, στις 18 Απριλίου 2023 (Πηγή: Bloomberg)

    Εν τω μεταξύ, αυτή η εκκολαπτόμενη αγορά αντιμετωπίζει προβλήματα που προκύπτουν από τον τρόπο με τον οποίο ορίζεται η πληρότητα ενός απολιθώματος.

    Σε πολλές χώρες, τα απολιθώματα δεινοσαύρων ανήκουν στο κράτος και οι εξαγωγές απαγορεύονται, με την εξαίρεση -παραδόξως –  αυτά που βρέθηκαν σε ιδιωτική γη στις ΗΠΑ.

    Αυτά είναι αυτά που ανακαλύπτονται όλο και περισσότερο από εμπορικούς αναζητητές και πωλούνται από ιδιώτες αντιπροσώπους και οίκους δημοπρασιών.

    Ωστόσο, τα απολιθώματα είναι φυσικά γλυπτά και οι μεγάλοι, σχεδόν ολοκληρωμένοι σκελετοί είναι σπάνιοι. Αν και υπολογίζεται ότι περίπου δύο δισεκατομμύρια T. Rex έχουν περπατήσει στη γη, από τις ανασκαφές έχουν βρεθεί μόνο μερικές δεκάδες δείγματα.

    Τεράστιο το κόστος ανασκαφής και συντήρησης

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα υπήρχε λιγότερη διαμάχη εάν τα μουσεία και τα πανεπιστήμια μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την επίπονη εργασία της εύρεσης απολιθωμάτων, με το κόστος της ανασκαφής, του καθαρισμού και της προετοιμασίας ενός απολιθώματος, να υπολογίζεται σε περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια!.

    Πριν από την αγορά των απολιθωμάτων ακολουθεί ένα γνωστό σενάριο: Οι σκελετοί παρουσιάζονται ως το τέλειο αξεσουάρ για το σαλόνι ή το γραφείο, ενώ τονίζεται και η κερδοφορία από την εν λόγω επένδυση.

    Όσοι έχουν μικρότερο προϋπολογισμό μπορούν να αγοράσουν ένα μερίδιο μετοχικού κεφαλαίου στο Rally, μια πλατφόρμα επενδύσεων σε συλλεκτικά αντικείμενα, όπου υπάρχουν σχετικά αντικείμενα με τους δεινόσαυρους με τιμές πώλησης ακόμα και 150.000 δολαρίων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άγρια σαρκοφάγα κυριαρχούν και στην τιμή από τα ήμερα φυτοφάγα.

    “Καλύτερα ένας T.Rex από μία Ferrari”

    Όταν ρωτήθηκε από μια εφημερίδα του Βερολίνου το 2015 γιατί είχε αγοράσει έναν T.Rex αντί για μια συλλογή από Ferrari, ο επιχειρηματίας και επενδυτής τεχνολογίας με έδρα το Λονδίνο, Niels Nielsen, ανέφερε ότι η τέχνη και τα σπάνια επιστημονικά ευρήματα τον ενδιαφέρουν πολύ περισσότερο από τα αυτοκίνητα.

    «Τα εμβληματικά απολιθώματα δεινοσαύρων με αδιαμφισβήτητη προέλευση και αληθινή περιγραφή της κατάστασής τους φαίνονται εκπληκτικά όταν εμφανίζονται σωστά, αλλά εξακολουθούν να υποτιμώνται», ανέφερε ο Salomon Aaron, διευθυντής στη γκαλερί αρχαιοτήτων του Λονδίνου, που πούλησε έναν φυτοφάγο Καμπτόσαυρο για περίπου 1 εκατομμύριο λίρες στην έκθεση Masters του Λονδίνου.

    Οι δεινόσαυροι συχνά διατίθενται από τους νέους ιδιοκτήτες τους σε ερευνητές ή παρουσιάζονται δημόσια. Ο Big John, ένας Τρικεράτοπας 7,7 εκατομμυρίων δολαρίων που αποκτήθηκε σε δημοπρασία το 2021 από τον επιχειρηματία της Φλόριντα Sidd Pagidipati, εκτίθεται τώρα στο Παιδικό Μουσείο Glazer Φλόριντα.

    Την ίδια στιγμή, ο T. Rex του Nielsen στεγάζεται στο Μουσείο του Βερολίνου für Naturkunde, ενώ ο Γερμανός επενδυτής Κρίστιαν Ανγκερμάγιερ, που έχει υποβάλει ακόμη και την ιδέα ενός επενδυτικού ταμείου Jurassic, ανέφερε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με πολλά μουσεία για να κάνει τη συλλογή του διαθέσιμη στο κοινό.

    Οι δεινόσαυροι, αντιπροσωπεύουν την απόλυτη σπανιότητα, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι μας επιτρέπουν να ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν και ως εκ τούτου αποτελούν ένα ανεκτίμητο εργαλείο για να κατανοήσουμε την προέλευση της ζωής σε αυτόν τον πλανήτη, τονίζουν οι επιστήμονες.

    Διαβάστε επίσης: 

    Αστέρια Γλυφάδας: Πόσο κοστίζει μία διανυκτέρευση στο «ακριβότερο θέρετρο της Ελλάδας»

    The Absolute Best: Η Beau Lake παρουσιάζει την Rolls Royce των σανίδων SUP

    Ολυμπιακοί θησαυροί σε δημοπρασία – Από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα ως σήμερα



    ΣΧΟΛΙΑ