• Bons Vivants

    Μαίρη Κατράντζου: Ιστορική απόφαση Bulgari για τα δερμάτινα

    Μαίρη Κατράντζου

    Η Μαίρη Κατράντζου στο ίνσταγκραμ με πολύτιμα Bulgari στο δεξί της χέρι


    Για πρώτη φορά στην ιστορία του κορυφαίου οίκου κοσμηματοποιίας Bulgari ορίζεται καλλιτεχνικός διευθυντής δερμάτινων ειδών και αξεσουάρ. Το όνομα αυτού, Μαίρη Κατράντζου. Για αυτήν επινοήθηκε η θέση και ο τίτλος. Τα πρώτα δείγματα της νέας της δουλειάς θα παρουσιαστούν φέτος τον Αύγουστο. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως εγκαταλείπει τον φερώνυμο οίκο της Mary Katrantzou.

    Μεγάλες προσδοκίες

    Ειρήσθω εν παρόδω, η ελληνίδα, (διεθνής πλέον) σχεδιάστρια μόδας έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Bulgari.

    Όλα ξεκίνησαν από το σωματείο Ελπίδα, σωματείο φίλων παιδιών με καρκίνο και την οραματίστρια Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

    Η εταιρεία κοσμημάτων είχε δανείσει τα εξαίσια κοσμήματά του στη θεαματική, φιλανθρωπική επίδειξη μόδας που η Μαίρη Κατράντζου πραγματοποίησε στον Ναό του Ποσειδώνα το 2019.

    Έκτοτε, οι εταιρείες Bulgari και Mary Katrantzou δημιούργησαν μία (περιορισμένου αριθμού) συλλογή από τσάντες εμπνευσμένες από το θρυλικό έμβλημα του οίκου, το σχέδιο Serpenti. Πρόσωπο που επέλεξαν για την προώθησή τους, η εκλεπτυσμένη ομορφιά της Νατάλια Βοντιάνοβα. Άλλωστε, πρόκειται για τη σύζυγο του Αντουάν Αρνό, γιου του δισεκατομμυριούχου Μπερνάρ Αρνό της LVMH, στην οποία ανήκει ο οίκος Bulgari.

    Υπερκέρδη

    Παρουσιάστηκαν ως δοκιμαστικό προοίμιο μίας ευρύτερης μελλοντικής συνεργασίας; Υπήρξαν τότε απλώς ένα ad hoc μεμονωμένο παιχνίδι; Πάντως πέτυχε εξαιρετικά. Ουδέποτε στο παρελθόν η Bulgari δεν είχε διορίσει επικεφαλής για το συγκεκριμένο, συμπληρωματικό τμήμα. Και αυτό σημαίνει μεγάλη επένδυση σε αυτόν τον παράπλευρο τομέα.

    Η αλήθεια να λέγεται: Τη στιγμή που οι μεγάλοι οίκοι μόδας σημειώνουν παγκοσμίως υπερκέρδη, ο Bulgari συνετά σκέφτηκε να επενδύσει σε αυτόν κάτι παραπάνω για την ενίσχυση των δερμάτινων προϊόντων του. Τσάντες, ζώνες, πορτοφόλια, μπρελόκ.. Η Μαίρη Κατράντζου θα σχεδιάζει ακόμη και είδη από μετάξι.

    Εδώ οι παραδοσιακοί οίκοι όπως η Hermès σημειώνουν τα μεγαλύτερα έσοδά τους από τις πωλήσεις τέτοιων ειδών. Γιατί να μείνει πίσω ο Bulgari;

    H Βοντιάνοβα με τα πρώτα σχέδια Serpenti

    Ελλάδα Ιταλία

    Η ιταλική εταιρεία, οικογενειακή κάποτε, κρατάει από την Ελλάδα. Ιδρυτής ο Σωτήριος Βούλγαρης από την Ήπειρο. Οπωσδήποτε η ελληνική καταγωγή της έπαιξε ρόλο στην σύμπνοια ανάμεσά τους. Βέβαια βασικό κριτήριο αποτέλεσε το αταλάντευτο ταλέντο της.

    «Ο ερχομός της Μαίρης μάς γεμίζει υπερηφάνεια» διευκρίνισε ο CEO Ζαν Κριστόφ Μπαμπέν (Jean-Christophe Babin). «Μοιράζεται με τον Bulgari όχι μονο την ελληνική της καταγωγή, αλλά κυρίως την υπεροχή στην επιλογή των υφασμάτων, τον τρόπο που μετασχηματίζονται με ιδιαίτερη βάρος στην κατασκευή και την παθιασμένη επιλογή χρωμάτων».

    Αντίστοιχα, στη δήλωσή της (αγγλιστί, όπως μεταφέρθηκε στη Vogue) η Μαίρη Κατράντζου αναρωτήθηκε: «Σε ποιο σημείο μετασχηματίζεται κάτι από βασικό διακοσμητικό αντικείμενο σε κάτι λειτουργικό και τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτό το ενδιάμεσο φάσμα; Εδώ υπεισέρχεται το εντυπωσιακό αρχείο του Bulgari…». Θυμήθηκε επίσης τη ρήση του Άντι Γουόρχολ «Όταν βρίσκομαι στη Ρώμη πάντα πηγαίνω στον Bulgari επειδή είναι σαν να επισκέπτομαι την καλύτερη έκθεση σύγχρονης τέχνης».

    Και στον λογαριασμό της στο ίνσταγκραμ: «Η πλούσια πολιτιστική ιστορία και διττή ελληνορωμαϊκή ρίζα της BVLGARI έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωσή μου. {…} Αισθάνομαι βαθιά τιμή που ορίζομαι πρώτη καλλιτεχνική διευθύντρια του τμήματος BVLGARI Leather Goods and Accessories, για να ηγηθώ το όραμα αυτού του νέου κεφαλαίου και να εξυψώσω την καθημερινότητα στο επίπεδο της τέχνης».

    Φλωρεντία, Ρώμη, Λονδίνο, Παρίσι

    Στην αρχή της πανδημίας, η Μαίρη Κατράντζου μετοίκησε από το Λονδίνο (έδρα της εταιρείας της) στην Αθήνα όπου απέκτησε και το πρώτο της παιδί, τώρα δυόμιση ετών.

    Με τα νέα της καθήκοντα θα πρέπει να μεταφέρεται από τα ατελιέ της Φλωρεντίας στα γραφέια της Ρώμης. Από εκεί πλέον θα διευθύνει και την δική της εταιρεία. Η έδρα Mary Katrantzou θα παραμείνει στο Λονδίνο.

    Η Ολυμπιακή Επιτροπή πρόσφατα δημοσιοποίησε τις στολές που θα φορεθούν στην τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας στο Παρίσι τον Ιούλιο.

    «Πρόκειται για νέο κεφάλαιο», συμπλήρωσε η Μαίρη Κατράντζου. «Το να περιτριγυρίζομαι από μία εντελώς διαφορετική κουλτούρα από αυτήν που συναντώ στην εταιρεία μου, είναι ιδιαίτερα εμπνευστικό. Η ταχύτητα με την οποία μπορεί να υλοποιηθεί μια ιδέα και να κατασκευαστεί ένα πρωτότυπο, προσφέρει ιδιαίτερη ικανοποίηση».



    ΣΧΟΛΙΑ