• Bons Vivants

    Κωνσταντίνος Κίμωνας Τσέτσος: Ζήτημα ζωής και θανάτου

    Κωνσταντίνος Κίμωνας Τσέτσος: Ζήτημα ζωής και θανάτου

    Κωνσταντίνος Κίμωνας Τσέτσος


    «Για όσους δεν με ξέρουν, είμαι ο Κωνσταντίνος Κίμωνας Τσέτσος. Είμαι 42 ετών. Έχω δύο πόδια. Προς το παρόν», ανέφερε ο ίδιος στην διάσημη πλέον ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα.

    Σύσσωμος ο κόσμος της τέχνης γνωρίζει τον Κωνσταντίνο Τσέτσο. Οι φιλότεχνοι ίσως τον γνωρίζουν ως διευθυντή πωλήσεων στη γνωστή γκαλερί Δύο Χωριά που ανήκει στη Μαρίνα Βρανοπούλου. Πολλοί τον συνάντησαν όταν η γκαλερί άνοιξε ως «ποπ απ» παράρτημα στο εμπορικό κέντρο στο Φάρο του Ψυχικού. Ξεχώρισε για τη ζεστασιά και τη λεπτή του ευγένεια.

    Τα κακά νέα ταξίδεψαν αστραπιαία, μετά τη συγκλονιστική ανάρτησή του: Ο Κωνσταντίνος Τσέτσος πάσχει από εξαιρετικά σπάνια μαρφή καρκίνου (σαρκώματος στο γόνατο) που απειλεί όχι μόνο το πόδι του αλλά και την ίδια τη ζωή του. Η μοναδική σανίδα σωτηρίας (όπως προέκυψε ύστερα από ενδελεχή έρευνα) βρίσκεται στο ερευνητικό ιατρικό αντικαρκινικό κέντρο MD Anderson Cancer Center, στο Τέξας της Αμερικής.

    Το κόστος όμως της δαπάνης ξεπερνά τα διακόσιες χιλιάδες δολάρια. Αυτό δεν τον σταμάτησε. Έστησε τη δική του προσωπική διαδικτυακή εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων. Και μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας με το νοσοκομείο, η ημερομηνία του χειρουργείου του έχει οριστεί για τις 20 Οκτωβρίου.

    Παράλληλα, η ιδιοκτήτρια της γκαλερί Δύο Χωριά Μαρίνα Βρανοπούλου δημιούργησε τη δική της εκστρατεία συγκέντωσης χρημάτων. Διοργανώνει διαδικτυακή δημοπρασία αλληλεγγύης Together We Can με έργα τέχνης από 39 γνωστούς, διεθνείς καλλιτέχνες με τους οποίους έχει κατά καιρούς συνεργαστεί.

    Η περιπέτεια μέχρι τη διάγνωση

    Ο χρόνος είναι χρήμα. Και τα χρήματα πρέπει να συγκεντρωθούν γρήγορα. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Πέρα όμως από το τρομακτικό ποσό καθώς και τον χρόνο που πιέζει, και η ίδια η ιστορία διάγνωσης του καρκίνου που έχει προσβάλλει τον Κωνσταντίνο Τσέτσο, προκαλεί φρίκη.

    Το αριστερό του πόδι εμφάνισε πέρσι ένα ακαθόριστο εξόγκωμα πίσω από το γόνατο. Ο ορθοπεδικός έκρινε πως επρόκειτο για μυοκήλη. Πρότεινε να χειρουργηθεί για κυστικό μηνίσκο, καθότι μάζευε υγρό. Το χειρουργείο στην καλύτερη περίπτωση δεν βελτίωσε τίποτα, στην χειρότερη, στέρησε από τον ασθενή περισσότερο πολύτιμο χρόνο. Αυτό που αρχικά είχε διαγνωστεί ως μυοκήλη μεγάλωνε.

    Πέρασαν μάλιστα πολλοί μήνες και αλλεπάλληλες εξετάσεις για να αποδειχθεί πως επρόκειτο για το εξαιρετικά σπάνιο κακοήθες μεσεγχυματογενές νεόπλασμα του τύπου του εξωσκελετικού μυξοειδούς χονδροσαρκώματος, 20 εκατοστών. Ελάχιστες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί σε παγκόσμια κλίμακα.

    «Είναι τόσο απαίσιο όσο το όνομά του. Γιατροί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη συνέστησαν ακρωτηριασμό από το μηρό. Δεν ήμουν έτοιμος να αποχωριστώ το αριστερό μου πόδι», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Κωνσταντίνος Κίμωνας.

    «Με πολύ ψάξιμο για κέντρα που εξειδικεύονται στην αντιμετώπιση σαρκωμάτων και με την οικονομική βοήθεια των φίλων μου, κατάφερα να επισκεφτώ το MD Anderson Cancer Center στο Τέξας των Η.Π.Α. Η ιατρική ομάδα εκεί – μετά από νέο κύκλο εξετάσεων – αντιπρότεινε στοχευμένες ακτινοβολίες και στη συνέχεια χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας και αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ποδιού. Οι ακτινοβολίες μπορούσαν να γίνουν και στην Ελλάδα, οπότε τις κάνω εδώ. Το χειρουργείο, όμως, με την ολοκλήρωση των ακτινοβολιών, μπορεί να γίνει μόνο στην Αμερική» σημείωσε ο ίδιος.

    «Τα νέα θα ήταν καταπληκτικά αν το κόστος του χειρουργείου στην Αμερική δεν ξεπερνούσε τα 200.000 δολάρια. Τα ξεπερνά, όμως, οπότε εδώ έρχεται το δύσκολο κομμάτι, της συγκέντρωσής τους, και εδώ θα ζητήσω τη βοήθειά σας. Έχει ανοιχτεί – ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες με την αρ. Πρωτ. Δ13/71636 02/08/2023 απόφαση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια με ΑΔΑ: ΨΕΖΥ46ΝΛ2Α-9ΝΕ – ερανικός λογαριασμός με τα παρακάτω στοιχεία:

    ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ

    Τράπεζα Eurobank

    Αριθμός Λογαριασμού: 00260019590102099866

    ΙΒΑΝ: GR4302600190000590102099866

    SWIFT-BIC: ERBKGRAA

    Δικαιούχος: Τσέτσος Κωνσταντίνος του Ηλία.

    Οποιοδήποτε ποσό θα είναι σημαντικό για να μπορώ να συνεχίσω τον αγώνα ενάντια αυτής της νόσου και να συστήνομαι ως «Κωνσταντίνος Κίμωνας. Με δύο πόδια».

    Together We Can

    Υπάρχουν και καλά νέα: Από τις εξετάσεις που έστειλε στην Αμερική φαίνεται ότι το σάρκωμα δεν είναι επιθετικής μορφής. Και επίσης, ότι η συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου σημαίνει ότι μάλλον ο άνθρωπος θα καταφέρει να νοσηλευτεί στην Αμερική.

    Η διαδικτυακή δημοπρασία τέχνης που διοργανώνει η Μαρίνα Βρανοπούλου μέσω της γκαλερί Δύο Χωριά εξελίσσεται μέχρι και τη Δευτέρα.

    «Ένα πράγμα που έχω μάθει από τη μαραθώνια καμπάνια του Κωνσταντίνου είναι ότι η αγάπη βρίσκεται παντού και ότι όταν χρειάζεται, οι άνθρωποι θα έρθουν να σου τη δείξουν», παρατήρησε η Μαρίνα Βρανοπούλου.

    «Συγχαρητήρια σε όλους τους καλλιτέχνες, θαυμάσιους συναδέλφους, ομότιμους γκαλερίστες, συλλέκτες και πολίτες που κάνετε τη διαφορά. Μία καμπάνια για όλους όσοι είναι αρκετά τυχεροί για να βρουν νόημα μέσα από την τέχνη και τη φιλία».



    ΣΧΟΛΙΑ