• Bons Vivants

    Ενυδρίδες εναντίον Στέλλας ΜακΚάρτνεϊ. Ένα σπίτι στη Σκωτία η αιτία

    Η σχεδιάστρια Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ


    Τα σχέδια δείχνουν μια μινιμαλιστική κατοικία σ’ ένα λόφο με θέα τη θάλασσα. Το τοπίο γύρω του είναι άγριο και γυμνό, όπως είναι πολλές από τις δυτικές ακτές της Σκωτίας, όπου η διάσημη σχεδιάστρια μόδας Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ θέλησε να κτίσει ένα εξοχικό. Ήδη, όμως, δεχθεί σχεδόν 60 ενστάσεις.

    Ο λόγος είναι οι περιβαλλοντικές ανησυχίες, που έχουν εκφραστεί από τους ντόπιους, καθώς ισχυρίζονται ότι το σπίτι της κόρης του Πολ ΜακΚάρτνεϊ θα επιφέρει καταστροφή στο φυσικό τοπίο ενώ θα αποτελέσει απειλή, ακόμη και για τις βίδρες που ζουν στην περιοχή.

    Γεγονός είναι ότι η απομονωμένη τοποθεσία και η ιδιωτικότητα που μπορεί να προσφέρει ήταν ακριβώς οι λόγοι, που επιλέχθηκε από την σχεδιάστρια και τον σύζυγό της Άλασντερ Γουίλις. Μάλιστα στο δικό του όνομα υποβλήθηκε η σχετική δήλωση από την εταιρεία αρχιτεκτονικής της Σκωτίας Brown & Brown στο τοπικό Συμβούλιο Χάιλαντ.

    Η θέα του σπιτιού στη θάλασσα

     

    Η τελευταία φορά, πάντως, που υπήρξε «δράση» στην συγκεκριμένη περιοχή ήταν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν εκεί γινόταν η εκπαίδευση των κομάντος.

    Η θέα του σπιτιού στη θάλασσα

    Η άγρια φύση

    Σύμφωνα με τη πρόταση των αρχιτεκτόνων προτείνεται τώρα μία «σύγχρονη παρέμβαση στο τοπίο», ικανή να διατηρήσει «την άγρια φύση της τοποθεσίας», όπως αναφέρεται. Το κτίριο θα ανεγερθεί σε χωριστά επίπεδα με σκωτσέζικη πέτρα και χάλυβα σε απόχρωση ώχρας, ώστε να συνδυάζεται με τα χρώματα του τοπίου ενώ στη στέγη του θα φυτευτούν χόρτα και ρείκια σαν αυτά της περιοχής.

    Ως πηγή θέρμανσης αναφέρεται εξάλλου, η ηλιακή ενέργεια και γενικότερα η χρήση «κατάλληλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», σύμφωνα με τους σχεδιαστές.

    Εκείνο που παραλείπεται ωστόσο, είναι το μέγεθος του κτιρίου και η υπερβολική χρήση γυαλιού, καθώς τζάμια καλύπτουν τα τεράστια ανοίγματα προς τη θάλασσα. Στοιχεία που, όπως λένε οι κάτοικοι, έρχονται σε σύγκρουση με την τοπική αισθητική.

    Το σπίτι με τα μεγάλα ανοίγματα προς τη θάλασσα

    Οικολογικές ανησυχίες

    Οι οικολογικές ανησυχίες αφορούν το κόψιμο δέντρων, καθώς το έργο προτείνει την απομάκρυνση των πέντε από τα 15 πεύκα της περιοχής. Πρόκειται για τα Scots Pines, που θεωρούνται απαραίτητα για την αντιμετώπιση της αιολικής διάβρωσης.

    Επίσης οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την ζημιά στους οικοτόπους της ενυδρίδας, που είναι προστατευόμενο είδος στη Σκωτία.

    Δεδομένου, ότι οι τρύπες των ενυδρίδων στη γη είναι κρίσιμες για την επιβίωσή τους, οι εκσκαφές και οι αποχωματώσεις θα μπορούσε να οδηγήσουν σε διαταραχή και καταστροφή του είδους, όπως διατείνονται.

    Τέλος διατυπώνεται και προβληματισμός, όσον αφορά την πρόσβαση των ντόπιων στον κόλπο, όπου πρόκειται να κτιστεί το σπίτι.

    Με όλα αυτά και με την αυστηρότητα, που μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι αντιμετωπίζονται τέτοια ζητήματα, εκτός της Βρετανίας –Σκωτίας, η υπόθεση έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Πάντως το Συμβούλιο αναμένεται να εξετάσει την αίτηση και τις ανησυχίες του κοινού τους επόμενους μήνες.

    Διαβάστε επίσης

    Stella McCartney: Το μανιφέστο «A-Z» για τη βιωσιμότητα

    Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ: 200 εκατ. δολάρια, επαναστατικό φυτικό δέρμα

    «Γράμμα στους αγαπημένους μου»: Μια ταινία μικρού μήκους της Stella McCartney για τον καρκίνο του μαστού



    ΣΧΟΛΙΑ