• Bons Vivants

    Άντι Βαλμορμπίντα: Δικαστική διαμάχη $43 εκατ. για τον διάσημο έμπορο έργων τέχνης

    • Bloomberg

    Άντι Βαλμορμπίντα, (Πηγή: Facebook)


    Στο επίκεντρο μιας μακροχρόνιας δικαστικής διαμάχης που περιλαμβάνει πανάκριβα αυτοκίνητα, έργα τέχνης και ένα αρχοντικό στο Λονδίνο, βρίσκεται ο Αυστραλός έμπορος έργων τέχνης των διασημοτήτων Άντι Βαλμορμπίντα.

    Ο Βαλμορμπίντα, που συναναστρέφεται με διασημότητες όπως η Alicia Keys και η Paris Hilton, καλείται τώρα να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη για ένα πακέτο που περιλαμβάνει μια σειρά πρωτότυπων Ferrari, έργα τέχνης του Jean-Michel Basquiat και ένα αρχοντικό £17 εκατ. (21,5 εκατ. δολαρίων) στο δυτικό Λονδίνο.

    Ειδικότερα, η επενδυτική εταιρεία Regera Sarl, με έδρα το Λουξεμβούργο, επιδιώκει να ανακτήσει από τον Βαλμορμπίντα 42,9 εκατομμύρια δολάρια, ισχυριζόμενη ότι δεν αποπλήρωσε δάνειο, ενώ προσπάθησε να πουλήσει έργα τέχνης τα οποία είχε ως εγγύηση, χωρίς άδεια, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

    Ο Valmorbida, με τη σειρά του, ισχυρίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου ότι η Regera και η συνδεδεμένη εταιρεία Fidera, διαχειρίστρια επενδύσεων με έδρα το Λονδίνο, προσπάθησαν να αποκτήσουν τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων του σε χαμηλή τιμή, εμποδίζοντας την πώλησή τους και προσπαθώντας να τον οδηγήσουν σε χρεοκοπία.

    «Ανέντιμος κατά συρροή»

    Ωστόσο, ο Βαλμορμπίντα, γόνος αυστραλιανής επιχειρηματικής δυναστείας, βρίσκεται σε δικαστικές περιπέτειες εδώ και χρόνια.

    Το 2021, ένας δικαστής σε δικαστήριο του Τζέρσεϊ ανέφερε ότι είναι «κατά συρροή ανέντιμος» και «υπεκφεύγει», αφού διαπιστώθηκε ότι είχε δημιουργήσει πλαστά έγγραφα για να εξασφαλίσει δάνεια για έργα τέχνης που δεν κατείχε.

    Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Βαλμορμπίντα, Hassan Khan, ο πελάτης του αμφισβητεί τις καταθέσεις του δικαστηρίου του Τζέρσεϊ για ανέντιμη συμπεριφορά.

    Ανέφερε μάλιστα ότι ο πελάτης του δεν έχει υποβληθεί ποτέ σε ποινική έρευνα ή ποινική δίωξη για τέτοιου είδους θέματα.

    Σημειώνεται ότι από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην καλλιτεχνική σκηνή της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1990, ο Βαλμορμπίντα έχει αποκτήσει φήμη ως ένας από τους πιο δυναμικούς επιχειρηματίες του κλάδου, εμπορευόμενος σημαντικά έργα τέχνης από George Condo έως Francis Bacon.

    Γεννημένος σε μια από τις πλουσιότερες οικογένειες της Μελβούρνης, έχει φωτογραφηθεί με μια σειρά από αστέρια της λίστας Α, ενώ έχει ισχυριστεί ότι ήταν το πρώτο άτομο με το οποίο συνεργάστηκε ο Τζόρτζιο Αρμάνι εδώ και 20 χρόνια.

    Ο 45χρονος είναι περισσότερο γνωστός για την εξασφάλιση της πνευματικής ιδιοκτησίας μιας επιλογής έργων του αείμνηστου νεοϋορκέζου καλλιτέχνη του δρόμου Richard Hambleton.

    Τα συγκεκριμένα έχουν εμπλακεί στη δικαστική μάχη.

    Ορκισμένοι εχθροί!

    Η έχθρα μεταξύ Regera και Βαλμορμπίντα ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021, όταν η Regera χορήγησε στον Βαλμορμπίντα δάνειο 33,4 εκατομμυρίων δολαρίων, επιτρέποντάς του να διευθετήσει την υπόθεση Jersey που είχε ασκήσει ένας πρώην επιχειρηματικός εταίρος.

    Ως μέρος της συμφωνίας, η Regera ανέλαβε ως εγγύηση περιουσιακά του στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης μιας συλλογής έργων τέχνης και πολυτελών οχημάτων.

    Ο Βαλμορμπίντα ισχυρίζεται ότι η συμφωνία σήμαινε ότι θα πουλούσε ακίνητα στην αγγλική κομητεία Hampshire και στις Μπαχάμες, μαζί με τη συλλογή αυτοκινήτων του και ένα έργο τέχνης, Water Worshiper by Basquiat, για να εξοφλήσει τον δανειστή.

    Ωστόσο, η Regera κατηγόρησε τον Βαλμορμπίντα για αθέτηση αποπληρωμής του δανείου.

    Ανέφερε ότι από τα 240 έργα τέχνης που της δόθηκαν ως εγγύηση, o Βαλμορμπίντα υποσχέθηκε 18 αλλού, τα οποία στη συνέχεια πουλήθηκαν.

    Η Regera ισχυρίζεται επίσης ότι ο Βαλμορμπίντα απέτυχε να την ειδοποιήσει για αίτηση πτώχευσης.

    “Πάσχω από δυσλεξία και ΔΕΠΥ”

    Στην κατάθεσή του, ο Βαλμορμπίντα εξήγησε ότι αυτά τα έργα τέχνης είχαν συμπεριληφθεί λανθασμένα στον κατάλογο.

    Κατά την ημερομηνία κατάθεσης, η Regera βρισκόταν στη διαδικασία ανάκτησης 9,5 εκατομμυρίων δολαρίων, από την πώληση έργων τέχνης και δικαιωμάτων, από την πώληση τεσσάρων πρωτοτύπων Ferrari (5 εκατομμυρίων δολαρίων) και από μία αποσκευή Hermes (95.417 δολαρίων).

    Την ίδια στιγμή, στην κατάθεση του ο Βαλμορμπίντα επεσήμανε ότι πάσχει από δυσλεξία και ΔΕΠΥ και ότι δεν του εξηγήθηκαν οι ρήτρες και οι συνέπειες της συμφωνίας με τη Regera από την ίδια ή τους δικηγόρους της.

    Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η Regera παραβίασε τα καθήκοντά της όταν πούλησε τα περιουσιακά του στοιχεία, αποτυγχάνοντας να ζητήσει την κατάλληλη τιμή για αυτά.

    «Ο κ. Βαλμορμπίντα έχει κινηθεί νομικά εναντίον ενός δανειστή που ισχυρίζεται ότι ενήργησε παράλογα και καταπιεστικά καθ’ όλη τη διάρκεια της συμφωνίας τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος του.

    Διαβάστε επίσης: 

    Γερμανός επιχειρηματίας επιδιώκει να κατασκευάσει νοσοκομεία τύπου «Lego»

    Apple: Σχέδιο διάσωσης $17 δισ. – Τροποποιεί τα smart watches-οξύμετρα πριν τη διακοπή πώλησης στις ΗΠΑ

    Πόλεμος στην Hermes: Ο 80χρονος κληρονόμος, το φιλανθρωπικό ίδρυμα και η υιοθεσία του… κηπουρού



    ΣΧΟΛΙΑ