• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Warren Buffett: Το στοίχημα που του απέφερε κέρδη 2 δισ. δολαρίων σε ένα χρόνο

    • Bloomberg
    Ο μεγαλοεπενδυτής Warren Buffet

    Warren Buffett


    O Warren Buffett προκάλεσε έκπληξη στις αγορές του Τόκιο τον περασμένο Αύγουστο, όταν αποφάσισε να επενδύσει 6 δισ. δολάρια στους πέντε μεγαλύτερους εμπορικούς οίκους της χώρας.

    Ένα χρόνο μετά, η κίνηση του τον δικαίωσε. Εν μέσω της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων, η συνολική αξία των μετοχών που κατέχει η Berkshire Hathaway στις πέντε εταιρείες αυξήθηκε κατά περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το κέρδος άνω του 30%, έχει ξεπεράσει την άνοδο του δείκτη Topix κατά 22% και δεν περιλαμβάνει τα έσοδα από μερίσματα.

    Παρά το γεγονός ότι οι επενδύσεις του στις συγκεκριμένες εταιρείες ήταν επιτυχημένες, ο άνθρωπος που μερικές φορές στα ιαπωνικά ΜΜΕ ονομάζεται «θεός των επενδύσεων», δεν κατάφερε να επηρεάσει και άλλους επενδυτές να ακολουθήσουν το παράδειγμα του. Αντίθετα, πολλοί από αυτούς παραμένουν διστακτικοί λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η πανδημία και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

    “Αγόρασε σε καλή στιγμή”, δήλωσε ο Hideaki Kuribara, αναλυτής της Tokai Tokyo Securities. “Είναι ακριβώς αυτό που θα περίμενες από αυτόν”.

    Buffett's Japan bets are mostly outperforming the market

    Η ασυνήθιστη επιλογή

    Οι πέντε εταιρείες –Itochu, Marubeni, MitsubishiMitsui & Co. και  Sumitomo, – αποτέλεσαν μία ασυνήθιστη επιλογή για τον Buffett, του οποίου το μότο είναι «αγοράστε ό, τι ξέρετε».

    Αλλά καθώς πραγματοποίησε τις συγκεκριμένες επενδύσεις λίγες μέρες αφότου ο Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία – δρομολογώντας την πρώτη αλλαγή ηγεσίας σε περισσότερα από επτά χρόνια – πολλοί ήλπιζαν ότι η κίνηση του μεγαλοεπενδυτή θα πυροδοτούσε αυξημένο ενδιαφέρον από τους ξένους για τις ιαπωνικές αγορές.

    Εκείνη την εποχή, η Ιαπωνία αντιμετώπιζε την πανδημία καλύτερα από τις περισσότερες οικονομίες και ο Yoshihide Suga σύντομα ανέλαβε πρωθυπουργός, με την δημοτικότητα του να χτυπάει ρεκόρ.

    Αρχικά, οι μετοχές σημείωσαν ράλι μετά την έλευση των κεφαλαίων του Buffett, με τον δείκτη Nikkei τον Φεβρουάριο να αγγίζει τις 30.000 μονάδες για πρώτη φορά μετά από 31 χρόνια. Από εκείνη την κορύφωση, όμως, ο ιαπωνικός δείκτης άρχισε να υποχωρεί σταθερά.

    Τα κρούσματα Covid-19 αυξήθηκαν, καθώς η εκστρατεία εμβολιασμού της χώρας υστερούσε σε σχέση με εκείνων των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

    Οι ξένοι επενδυτές είχαν καθαρές πωλήσεις ιαπωνικών μετοχών τις περισσότερες εβδομάδες μετά τις επενδύσεις του Buffett. O δείκτης Topix σημειώνει άνοδο 8,7% το 2021, έναντι 21% του δείκτη S&P 500. Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές της Ιαπωνίας διαπραγματεύονται με σχετικό discount.

    Η Dalton Investments δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η «μη δημοφιλής» χώρα είχε πολλά διαμάντια σε φτηνές αποτιμήσεις. Ο Topix διαπραγματεύεται  14 φορές τα προσδοκόμενα κέρδη, έναντι 21 φορές ο δείκτης S&P 500.

    Ενώ η Berkshire σημείωσε ότι θα μπορούσε να αυξήσει τις συμμετοχές της σε οποιονδήποτε από τους πέντε εμπορικούς οίκους έως και 9,9%, δεν έχει ακόμη αναφέρει καμία αλλαγή. Επίσης η εταιρεία δεν έχει αναφέρει άλλες συμμετοχές σε ιαπωνικές εταιρείες, κάτι που οφείλει να δηλώσει εάν το μερίδιό της φτάσει το 5%.

    Διαβάστε ακόμα:



    ΣΧΟΛΙΑ