• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τζεφ Μπέζος: Πιέσεις στον μεγιστάνα για τη διάσωση των παγιδευμένων ναυτικών

    • Bloomberg
    Τζεφ Μπεζος

    Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon


    Στο στόχαστρο των ενώσεων της ναυτιλιακής βιομηχανίας βρέθηκε ο μεγιστάνας ιδρυτής της Amazon, Τζέφ Μπέζος, προκειμένου να υποστηρίξει τους 400.000 ναυτικούς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα εμπορικά πλοία λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί σε χώρες και λιμάνια για να σταματήσει η εξάπλωση του Covid 19.

    Ενώ κολοσσιαίες εμπορικές επιχειρήσεις όπως η Unilever Plc και η Procter & Gamble Co., έχουν ζητήσει τη λήψη μέτρων που θα επιτρέπουν περισσότερες αλλαγές πληρωμάτων των πλοίων στα λιμάνια, για την προστασία των εξαντλημένων ναυτικών και τη διασφάλιση ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού δεν στηρίζονται στην καταναγκαστική εργασία, ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο παραμένει σιωπηλός σχετικά με το θέμα, υποστηρίζει το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS).

    «Η ισχύς της αλυσίδας εφοδιασμού της Amazon (και άλλων εταιρειών) είναι καθοριστική για την επιτυχία των ημερών όπως η Black Friday», έγραψαν ενώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ICS, σε μια ανοιχτή επιστολή προς τον Μπέζος, την οποία γνωστοποίησαν με κοινή ανακοίνωση τους την Πέμπτη. «Χωρίς αυτούς τους ναυτικούς, το παγκόσμιο εμπόριο, όπως το γνωρίζουμε, θα έπαυε να υπάρχει.»

    Η επιστολή προέτρεψε τον Μπέζος να ασκήσει πίεση στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ και σε άλλους ηγέτες να αναγνωρίσουν τους ναυτικούς ως “βασικούς εργάτες”.

    Μια έρευνα του Bloomberg που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα φέτος, περιλάμβανε περισσότερους από 40 ναυτικούς σε σχεδόν ανάλογο αριθμό πλοίων, που περιέγραψαν την επιδείνωση των συνθηκών που βιώνουν. Περίπου οι μισοί δεν είχαν εν ισχύ συμβάσεις και ορισμένοι δήλωσαν ότι δεν είχαν πληρωθεί για περισσότερο από δύο μήνες. Οι περισσότεροι παρέμεναν στα πλοία τους επί μήνες καθώς μετά τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε κρουαζιερόπλοια και εμπορικά πλοία, τους απαγορεύτηκε η άδεια να βγαίνουν στα λιμάνια.

    «Δυστυχώς, περισσότεροι από 400.000 ναυτικούς, οι οποίοι στηρίζουν την κυκλοφορία των εμπορευμάτων σε όλο τον κόσμο, είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στα πλοία τους, επειδή οι κυβερνήσεις δεν αναγνωρίζουν τον κρίσιμο ρόλο τους και δεν τους δίνουν προτεραιότητα για μεταναστευτικούς ή ταξιδιωτικούς σκοπούς”, αναφέρει η επιστολή προς τον Μπέζος.

    Ορισμένοι ναυτικοί είναι στη θάλασσα για περισσότερο από ένα χρόνο, επισημαίνει η επιστολή, προσθέτοντας ότι περίπου το 90% του παγκόσμιου εμπορίου βασίζεται στη ναυτιλία και η επιτυχία και η κλίμακα των ημερών με προσφορές για τους καταναλωτές όπως το Cyber Monday, δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη συμβολή τους.

    «Εν μέσω των πιο δύσκολών συνθηκών που έχουν υπάρξει ποτέ, συνέχισαν να μεταφέρουν τα αγαθά που χρειάζονται για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση που δημιουργείται από διαδικτυακές πλατφόρμες συμπεριλαμβανομένης της Amazon», τονίζει η επιστολή.

    SOS εκπέμπουν τα Ηνωμένα Έθνη και η Maersk: Ξεπέρασαν τις 400.000 οι εγκλωβισμένοι ναυτικοί

    Κώδωνα κινδύνου για τους εγκλωβισμένους ναυτικούς κρούουν Unilever, Procter & Gamble, Carrefour και άλλοι κολοσσοί του λιανεμπορίου

    SOS εκπέμπουν 200.000 ναυτικοί που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα πλοία

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ