• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    «Τρύπησαν οι τσέπες» των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη


    Οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη είδαν τη συνολική περιουσία τους να μειώνεται το 2018, για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια, χάνοντας 388 δισεκατομμύρια δολάρια από την καθαρή περιουσία τους.

    Η Ασία επλήγη βαρύτερα, καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων είχαν ως αποτέλεσμα οι πλουσιότεροι άνθρωποι της ηπείρου να χάσουν 8%, σύμφωνα με την έκθεση UBS / PwC Billionaires Report που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

    Οι Αμερικανοί τα πήγαν καλύτερα, τροφοδοτούμενοι από τους δισεκατομμυριούχους της τεχνολογίας που είχαν φτάσει τους 89 μέχρι τα τέλη του 2018, από 70 που ήταν το προηγούμενο έτος.

    Η έκρηξη των δισεκατομμυριούχων «υφίσταται τώρα μια φυσική διόρθωση», ανέφερε στην έκθεση ο Josef Stadler της UBS Global Wealth Management. Οι βασικοί λόγοι κατά τον ίδιο ήταν «το ισχυρότερο δολάριο, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στα χρηματιστήρια μέσα σε ένα δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον».

    Η συσσώρευση υπερβολικού πλούτου αποτελεί, ολοένα περισσότερο, το πιο αμφιλεγόμενο ίσως θέμα παγκοσμίως, με κάποιους υποψηφίους για την προεδρία των ΗΠΑ να επικεντρώνουν μάλιστα εκεί την προεκλογική εκστρατεία τους. Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, Δημοκρατική από τη Μασαχουσέτη, πρότεινε την επιβολή φόρου περιουσίας 6% για περιουσίες άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ενώ ο γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς δήλωσε ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καν δισεκατομμυριούχοι.

    Πέρα από την Ουάσινγκτον, μία σημαντική μερίδα κόσμου, από το Χονγκ Κονγκ έως τη Γαλλία, ζητεί να έρθει η ώρα της κρίσης για τους πλούσιους, δηλώνοντας απογοητευμένοι από τις δεκαετίες ανισότητας.

    Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν ανακάμψει από το 2018, με τον δείκτη MSCI All-Country World να έχει ενισχυθεί κατά 20% έως τώρα το 2019. Και ακόμη και με την πτώση του περασμένου έτους, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 35% – ή 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια – από το 2013, σύμφωνα με την έκθεση.

    «Έχουμε δει ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να είναι επιτυχημένοι και να καθοδηγήσουν την αλλαγή ανεξάρτητα από το ποιος έχει ηγετικό ρόλο στην πολιτική σκηνή», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο John Mathews, ο οποίος επιβλέπει τον ιδιωτικό πλούτο και τις εξαιρετικά υψηλές περιουσίες στην Αμερική για την UBS Group AG.



    ΣΧΟΛΙΑ