• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τουρκική λίρα: Συνεχίζει τα αρνητικά ρεκόρ, την ώρα που ο Ερντογάν ετοιμάζεται να αυξήσει τον κατώτατο μισθό

    • Bloomberg
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Η τουρκική λίρα κατέγραψε ένα ακόμη ιστορικό χαμηλό, καθώς οι traders προεξοφλούν ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει τον κύκλο χαλάρωσης που έχει πυροδοτήσει τον πληθωρισμό και έχει υπονόμευσε το νόμισμα της χώρας.

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να αυξήσει τον κατώτατο μισθό της χώρας για το 2022 την Πέμπτη, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

    Το τουρκικό νόμισμα σημείωσε πτώση έως και 3,1%, διασπώντας για πρώτη φορά το ψυχολογικά σημαντικό όριο των 15 λιρών ανά δολάριο. Το νόμισμα αντιστάθμισε μέρος των απωλειών και νωρίτερα υποχωρούσε κατά 1,4% στα 15,0252 ανά δολάριο.

    Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να μειώσει το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας κατά 100 μονάδες βάσης στο 14% την Πέμπτη, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση 22 αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τον πληθωρισμό, ο οποίος αυξήθηκε στο 21,3% τον Νοέμβριο.

    Turkish rate cuts have pushed the lira ever-weaker

    Το βασικό επιτόκιο της Τουρκίας έχει μειωθεί κατά 400 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο, με την κεντρική τράπεζα να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για χαλαρότερη νομισματική πολιτική που θα βοηθήσει στην τόνωση της ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

    Από τότε που ξεκίνησαν οι περικοπές, η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 40% της αξίας της, σημειώνοντας μακράν τη χειρότερη απόδοση στις αναδυόμενες αγορές.

    Την παραμονή της απόφασης της Πέμπτης, ο Ερντογάν προχώρησε σε ανασχηματισμό των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της κυβέρνησης με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το βράδυ της Τετάρτης.

    Δύο εβδομάδες νωρίτερα, ο Ερντογάν διόρισε υπουργό Οικονομικών τον Νουρεντίν Νεμπάτι, πρώην βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος που υποστηρίζει την πολιτική χαμηλών επιτοκίων του προέδρου.

    Αύξηση του κατώτατου μισθού

    Σύμφωνα με το Bloomberg, o Τούρκος πρόεδρος αναμένεται την Πέμπτη να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού της χώρας για το 2022.

    Σημειώνεται ότι πάνω από το 40% όλων των εργαζομένων της Τουρκίας αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας, που σημαίνει ότι η αύξηση θα επηρεάσει ευρέως την οικονομία, σε μια εποχή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα του Ερντογάν υποχωρεί σημαντικά.

    Ο μηνιαίος κατώτατος μισθός για το 2021 ήταν 2.826 τουρκικές λίρες, που αντιστοιχούσε σε 380 δολάρια στην αρχή του έτους, αλλά έχει συρρικνωθεί στα 186 δολάρια μετά την υποτίμηση της λίρας κατά 51% φέτος.

     Διαβάστε ακόμη:

    Ερντογάν: Διόρισε νέο υπουργό Οικονομικών, τον 3ο σε έναν χρόνο – Σε κακά χάλια η οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ