• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τουρκική λίρα: Συνεχίζεται η κατρακύλα – Για πρώτη φορά σπάει το φράγμα των 8 λιρών ανά δολάριο

    • Bloomberg
    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Η τουρκική λίρα έσπασε το φράγμα των 8 λιρών ανά δολάριο, επίπεδο που θεωρείται κρίσιμο ψυχολογικό όριο, καθώς διευρύνονται περαιτέρω οι απώλειες της Παρασκευής.

    Συγκεκριμένα, λίγο νωρίτερα υποχώρησε κατά 0,5% και διαμορφώθηκε στα 8,0006 έναντι του δολαρίου στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, μετά από την πτωτική πορεία των τελευταίων εννέα εβδομάδων. Σύμφωνα με το Bloomberg, πρόκειται για το μεγαλύτερο καθοδικό σερί από το 1999!

    Το νόμισμα έχει πληγεί από τα χαμηλά πραγματικά επιτόκια και την εξασθένιση του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών για τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο αμερικανικών κυρώσεων, λόγω των διαφορών που έχει στην ανατολική Μεσόγειο και τον Καύκασο αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία.

    Η Τουρκία έχει ήδη ξοδέψει συναλλαγματικά αποθέματα γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη αναπτυσσόμενη οικονομία, σε μια προσπάθεια να στηρίξει το νόμισμα. Οι ξένοι επενδυτές πούλησαν φέτος τουρκικές μετοχές και ομόλογα αξίας 13,3 δισ. δολαρίων, τα περισσότερα τουλάχιστον από το 2005.

    Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από 25% της αξίας της φέτος και είναι το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση στις αναδυόμενες αγορές μετά το ρεάλ της Βραζιλίας.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ