• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τουρκία: Με 5,5 δισ. δολάρια θέλει να στηρίξει τις κρατικές τράπεζες ο Ερντογάν ενόψει εκλογών

    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκεπτικός

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Η Τουρκία εντείνει τα σχέδια της για εισφορά κεφαλαίων 5,5 δισ. δολαρίων στις κρατικές τράπεζες σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τον δανεισμό ενόψει των εκλογών του Μαΐου, αναφέρει το Bloomberg.

    Είναι η τελευταία προσπάθεια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πυροδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ απομένουν λιγότερο από δύο μήνες έως τις εκλογές της 14ης Μαΐου, στην πιο δύσκολη μάχη της πολιτικής του καριέρας.

    Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας θα ενισχύσει το κεφάλαιο της TC Ziraat Bankasi AS κατά 40 δισεκατομμύρια λίρες (2,1 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ θα προσθέσει 30 δισεκατομμύρια λίρες σε κάθε μια από τις Turkiye Vakiflar Bankasi TAO και Turkiye Halk Bankasi AS, σύμφωνα με αξιωματούχο με άμεση γνώση του θέματος.

    Το ταμείο, γνωστό ως TWF, κατέχει το σύνολο της Ziraat καθώς και πλειοψηφικά μερίδια στους άλλους δύο δανειστές.

    Οι μετοχές της Vakifbank αυξήθηκαν έως και 4% μετά την αναφορά του Bloomberg News, ενώ η μετοχή της Halkbank σημείωσε άνοδο έως και 6,9%. Ο τραπεζικός δείκτης στο Borsa Istanbul σημείωσε άνοδο 0,4% στις 4:10 μ.μ

    «Οι αναφορές ενός νέου γύρου σημαντικών εισφορών κεφαλαίου σε κρατικούς δανειστές από το TWF μέσω ζητημάτων περιορισμένων δικαιωμάτων λαμβάνονται θετικά στην αγορά», δήλωσε ο Can Oksun, ανώτερος έμπορος της Global Securities με έδρα την Κωνσταντινούπολη. «Οι επενδυτές φαίνεται να στοιχηματίζουν σε πιθανά κέρδη μεριδίων αγοράς και υψηλότερους όγκους δανεισμού παρά την αναμενόμενη μείωση των μετόχων μειοψηφίας ως μέρος της διαδικασίας».

    Άλλα 4,5 δισεκατομμύρια λίρες θα προστεθούν στο κεφάλαιο της ισλαμικής τραπεζικής μονάδας του Ziraat Ziraat Katilim, ανεβάζοντας τη συνολική εισφορά σε 104,5 δισεκατομμύρια λίρες, είπε ο αξιωματούχος, ζητώντας να μην κατονομαστεί επειδή το σχέδιο δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

    Το ταμείο είχε προγραμματίσει κεφαλαιακή ενίσχυση 60 δισεκατομμυρίων λιρών τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το TWF αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Ο Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει τρίτη προεδρική θητεία, επικεντρώνεται στην τόνωση της οικονομίας με φθηνά δάνεια. Ωστόσο, δύο ισχυροί σεισμοί τον περασμένο μήνα κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής περιοχής της Τουρκίας, αναγκάζοντας τις τράπεζες να δώσουν προτεραιότητα στον δανεισμό στην πληγείσα περιοχή.

    Οι κρατικοί δανειστές τείνουν να προσφέρουν δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια από αυτές του ιδιωτικού τομέα χάρη στη συμμετοχή τους σε μια σειρά προγραμμάτων που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση.

    Η πτώση της λίρας έχει διαβρώσει τα αποθέματα μετρητών των τραπεζών, ωστόσο, αναγκάζοντας τις αρχές να εισφέρουν κεφάλαια για τέταρτη φορά από το 2019. Το επενδυτικό ταμείο παρείχε περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει τους κρατικούς δανειστές σε τρεις διαφορετικούς γύρους το 2019, το 2020 και το 2022.

    Διαβάστε επίσης

    Σι Τζινπίνγκ: Η Κίνα είναι «αμερόληπτη» ως προς τη σύγκρουση στην Ουκρανία

    Μετά τις συνομιλίες Πούτιν – Σι η Gazprom πήρε εντολή να “τρέξει” τον νέο αγωγό “Power of Siberia 2”



    ΣΧΟΛΙΑ