• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τουρκία: Αιφνίδια μείωση του επιτοκίου δια χειρός Ερντογάν – Βουτιά της λίρας σε νέα χαμηλά

    • Bloomberg
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Σε επίπεδα ρεκόρ υποχωρεί η τουρκική λίρα μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να μειώσει τα βασικά της επιτόκια, ικανοποιώντας το επίμονο αίτημα του Πρόεδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Συγκεκριμένα η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής μείωσε το βασικό επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας κατά 100 μονάδες βάσης στο 18%. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι εκτός από έναν από τους 23 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από το Bloomberg προέβλεπαν ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 19%.

    Ο πληθωρισμός στην Τουρκία κατέγραψε απροσδόκητη αύξηση στο 19,25% τον περασμένο μήνα, ωθώντας το πραγματικό επιτόκιο της χώρας κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο.

    Ωστόσο ο κεντρικός τραπεζίτης Σαχάπ Καβτσιόγλου άλλαξε την πολιτική του έναντι του δομικού πληθωρισμού νωρίτερα αυτό τον μήνα, εξαιρώντας από τον υπολογισμό του ασταθή στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, προκειμένου να έχει το περιθώριο να λάβει υπόψη τις εκκλήσεις του Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια.

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποσχέθηκε φθηνότερο κόστος δανεισμού και χαμηλότερο πληθωρισμό από αυτόν τον μήνα, και η μη εκπλήρωση της υπόσχεσης του θα μπορούσε να στοιχίσει στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας την θέση του.

    Ο Καβτσιόγλου, είχε διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για πέντε μήνες και είναι ο τέταρτος διοικητής της κεντρικής τράπεζας από το 2019, καθώς ο Ερντογάν απέλυσε τους τρεις προηγούμενους προκατόχους του.

    Surprise Cut

    Μείωση έκπληξη

    Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται σε μεταβατικούς παράγοντες και απαλλάχθηκε από τη δέσμευση να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς πάνω από τον πληθωρισμό και την αυστηρή νομισματική πολιτική.

    «Η κίνηση εξακολουθεί να είναι σοκαριστική, όπως δείχνει ξεκάθαρα η αρχική αρνητική αντίδραση της αγοράς», δήλωσε ο Piotr Matys, επικεφαλής ανάλυσης νομισμάτων στην InTouch Capital Markets Ltd.

    “Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη κίνηση που θα μπορούσε να αποδειχθεί αντιπαραγωγική καθώς μια ασθενέστερη λίρα θα έχει πληθωριστικές συνέπειες», εξήγησε.

     

    The lira's slide kept Turkey's inflation in double digits since late 2019

    Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου και διαπραγματεύονταν νωρίτερα κατά 1,1% χαμηλότερα, στα 8,7537 δολάρια.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ