• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τον έφαγε ο έρωτας: Πώς μία παράνομη σχέση οδήγησε έναν καταξιωμένο τραπεζίτη σε μία απάτη 45 εκατομμυρίων

    • Bloomberg

    Andrew Pearse


    Ένας πρώην τραπεζίτης της Credit Suisse Group AG δήλωσε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη ότι η απόφασή του να δεχθεί δωροδοκίες εκατομμυρίων δολαρίων ελήφθη, σε κάποιο βαθμό, με γνώμονα την παράνομη σχέση που διατηρούσε με μία υφιστάμενη του.

    Ο Andrew Pearse, 49 ετών, παραδέχθηκε ότι έλαβε τουλάχιστον 45 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να μεσολαβήσει για τη λήψη δανείων ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από εταιρείες στη Μοζαμβίκη. Είναι ο πρώτος μάρτυρας της αμερικανικής κυβέρνησης στη δίκη του Jean Boustani, πωλητή της Privinvest Group, ο οποίος κατηγορείται ότι εξαπάτησε επενδυτές από τις ΗΠΑ.

    Ο Pearse κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη ότι, ενώ καθόταν δίπλα στην πισίνα ενός ξενοδοχείου στο Maputo της Μοζαμβίκης, το 2013, ο Boustani του πρότεινε να τον δωροδοκήσει με αντάλλαγμα χαμηλότερες προμήθειες συναλλαγών από την Credit Suisse στη χορήγηση δανείων.

    “Το θυμάμαι καθαρά επειδή ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που μου πρότειναν κάτι τέτοιο”, δήλωσε ο Pearse στο δικαστήριο στο Μπρούκλιν.

    Ο Pearse δήλωσε ότι προσπαθούμε να αποχωρήσει από την Credit Suisse και προσφέρθηκε όχι μόνο να μειώσει κάποιες από τις προμήθειες που θα έπαιρναν οι τραπεζίτες για τη συμφωνία, αλλά ζήτησε τη βοήθεια του Boustani για τη σύσταση μιας νέας εταιρείας με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Privinvest, Iskandar Safa.

    Όπως επισήμανε ο Pearse, οδηγήθηκε σε αυτές τις αποφάσεις λόγω της παράνομης σχέσης του με την Detelina Subeva, τραπεζικό στέλεχος της Credit Suisse σε χαμηλότερη θέση από τη δική του. Σημειώνεται ότι και εκείνη έχει δηλώσει ένοχη και θα καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας κατά του Boustani.

     

    Detelina Subeva and Andrew Pearse
    Detelina Subeva και Andrew Pearse
     



    ΣΧΟΛΙΑ