• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το θαύμα Warren Buffet: Η θηριώδης απόδοση του 2.472.627% της Berkshire «γεννά» δισεκατομμυριούχους

    • Bloomberg

    Γουόρεν Μπάφετ, CEO Berkshire Hathaway


    Ο Bill Child ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για την πώληση της επιχείρησής του στον Warren Buffett οπλισμένος με μια σημαντική συμβουλή: Προσπάθησε να πάρεις μερικές μετοχές της Berkshire Hathaway στο πλαίσιο της συμφωνίας.

    «Ήταν μια από τις καλύτερες αποφάσεις που έλαβα ποτέ», λέει ο Child, ο οποίος πούλησε την RC Willey Home Furnishings για μετοχές της Berkshire το 1995, όταν η μετοχή διαπραγματευόταν περίπου στα 24.000 δολάρια. Οι μετοχές αυτές, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, θα είχαν σήμερα αξία περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια – ή περίπου 14 φορές παραπάνω– αν η οικογένεια δεν είχε πουλήσει μέρος της συμμετοχής της.

    Oι ιστορίες επιχειρηματιών που βοήθησαν την Berkshire να γίνει ο μεγαλοπρεπής κολοσσός που είναι σήμερα και μετόχων που έχουν μείνει κοντά στον Buffett, πολλοί από τους οποίους συνέρρευσαν στην Ομάχα της Νεμπράσκα αυτό το Σαββατοκύριακο για την ετήσια Γενική Συνέλευση της εταιρείας, είναι άπειρες.

    Ο Buffett και ο επιχειρηματικός εταίρος του Charles Munger κατάφεραν να μετατρέψουν την Berkshire Hathaway από μια προβληματική εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας σε μια εταιρεία 531 δισεκατομμυρίων δολαρίων με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν από την ασφαλιστική Geico έως την αλυσίδα fast food Dairy Queen και την εταιρεία σιδηροδρόμων BNSF. Όμως, ο μετασχηματισμός αυτός δεν έχει κάνει μόνο τον Buffett τον τέταρτο πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη. Έχει επίσης βοηθήσει να δημιουργηθούν τουλάχιστον επτά άλλοι δισεκατομμυριούχοι, από τον Munger έως τους πιστούς πρώτους επενδυτές και τις οικογένειες πίσω από τις επιχειρήσεις που έχει αποκτήσει, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires.

    Η άνοδος δεν ήταν πάντα ομαλή. Οι μετοχές της Berkshire τιμωρήθηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2008 και η μετοχή της έχει απόδοση χαμηλότερη του δείκτη S&P 500 κατά την τελευταία δεκαετία. Όμως, οι επενδυτές που παραμένουν από το 1964 έχουν δει ένα εκπληκτικό κέρδος 2.472.627%, ή περίπου 165 φορές πάνω από το σημείο αναφοράς. Μια επένδυση 10.000 δολαρίων πριν από 55 χρόνια θα άξιζε περισσότερα από 170 εκατομμύρια δολάρια σήμερα.

    «Οι άνθρωποι που ήταν αρκετά σοφοί για να πουν “είναι εκπληκτικός, το ιστορικό του είναι φαινομενικό, θα κάνω απλώς αυτό που κάνει” είναι αυτοί που προφανώς πέτυχαν περισσότερο με την πάροδο του χρόνου», δηλώνει ο Darren Pollock, διαχειριστής χαρτοφυλακίων στην Cheviot Value Management, η οποία επιβλέπει 380 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών Class B της Berkshire.

    Ο Buffett έχει την τάση να αγοράζει οικογενειακές επιχειρήσεις και να διατηρεί την υπάρχουσα διοίκηση στη θέση της μετά την ενσωμάτωσή τους από την Berkshire. «Όταν παίρνουμε κάποιον που είναι τρομερός στο μπέιζμπολ δεν αρχίζουμε να του λέμε πώς να κουνάει το ρόπαλο», λέει χαρακτηριστικά.

    Μεταξύ των οικογενειακών επιχειρήσεων που πέρασαν στα χέρια του Buffett είναι το δίκτυο της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων των Van Tuyl για 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια, η κατασκευαστική Clayton Homes για 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, η Nebraska Furniture Mart της Rose Blumkin για 55 εκατομμύρια δολάρια και η FlightSafety International του Al Ueltschi για περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Προσφορές μετοχών

    Ο Kevin Clayton, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιχείρησης που ίδρυσε ο πατέρας του, Jim Clayton, λέει ότι η συμφωνία με τον Buffett βοήθησε την εταιρεία όταν επιδίωξε να επεκταθεί και ενίσχυσε την ικανότητα της οικογένειας να κάνει δωρεές σε τοπικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων του ζωολογικού κήπου στο Knoxville του Tennessee και ενός επιστημονικού κέντρου.

    «Η περιουσία μας θα είχε δεσμευτεί, στο μεγαλύτερο μέρος της, στην Clayton Homes, οπότε δεν θα υπήρχε τρόπος να είμαστε σε θέση να συνεισφέρουμε φιλανθρωπικά σε αυτά τα επίπεδα», δήλωσε ο Clayton.

    Έπειτα, υπήρξαν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έλαβαν το πρόσθετο πλεονέκτημα των μετοχών, όπως οι Child, η οικογένεια κοσμηματοπωλών Helzberg ή οι οικογένειες Alfond και Lunder της Dexter Shoe. Αν και ο Buffett προτιμά να πληρώνει σε ρευστό για τις εταιρείες, έχει πει ότι η Berkshire θα εξέταζε το ενδεχόμενο να εκδώσει μετοχές εφόσον λαμβάνει τόση εγγενή αξία όση δίνει. Για εκείνους που πραγματοποίησαν τέτοιες συμφωνίες και διατήρησαν τα μερίδιά τους, έπιασε τόπο.

    Οι 25.203 μετοχές της Berkshire που ο Buffett χρησιμοποίησε για να αγοράσει την Dexter το 1993, για παράδειγμα, θα άξιζαν σήμερα περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο Barnett Helzberg Jr., ο οποίος κατέληξε σε συμφωνία με τον Buffett αφού έπεσε πάνω του σε έναν δρόμο της Νέας Υόρκης και του μίλησε για την επιχείρηση, αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσες μετοχές της Berkshire έχει στην κατοχή του. Αλλά δήλωσε ότι η τάση του Buffett να παραμένει στις επιχειρήσεις μακροπρόθεσμα είναι ένα ελκυστικό πλεονέκτημα για τις οικογενειακές επιχειρήσεις.

    «Η χειρότερη συμφωνία»

    Η χρηματοδότηση εξαγορών με μετοχές, αν και ελκυστική για τις εταιρείες που πωλούν, δεν απέδωσε σε όλες τις περιπτώσεις για τον Buffett. Ο 88χρονος επενδυτής είπε ότι η Dexter ήταν η «χειρότερη συμφωνία» που έχει κάνει. Μετά την αποτυχία του να αξιολογήσει σωστά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησης, έκανε ακόμη χειρότερο το λάθος του χρησιμοποιώντας μετοχές της Berkshire, έγραψε ο Buffett στους μετόχους.

    Μέρος της ελκυστικότητας της Berkshire ήταν πάντα η πιστή βάση μετόχων της – που αποκαλούνται “συνεπενδυτές” του Buffett – η οποία ωφελήθηκε καθώς η επιχείρηση μεγάλωνε. Κάποιοι, όπως ο Monen, μπήκαν στο ισόγειο, όταν ο Buffett έτρεχε την κοινοπραξία του και έμειναν μαζί του καθώς ο επενδυτής άρχισε να συγκεντρώνει πολλά κομμάτια της Berkshire. Άλλοι, όπως ο Stewart Horejsi, μπήκαν αργότερα, αλλά κατέληξαν να συγκεντρώσουν μεγάλα μερίδια στην Berkshire.

    Οι ιστορικές αποδόσεις που έχει πετύχει ο Buffett με το πέρασμα του χρόνου είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο πολλοί πήγαν στην Ομαχα για την ετήσια Γενική Συνέλευση της εταιρείας το Σάββατο. Ωστόσο, το είδος των επιδόσεων στις οποίες έχουν συνηθίσει είναι όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθεί.

    Η Berkshire έχει γίνει τόσο μεγάλη που ο Buffett δυσκολεύεται πλέον να δημιουργήσει τις αποδόσεις που είχε κάποτε. Το σύμπαν των δυνητικών επενδύσεων που είναι αρκετά μεγάλες για να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα της Berkshire είναι «πολύ, πολύ περιορισμένο», ανέφερε σε συνέντευξη του 2015 στο CNBC.

    Την Πέμπτη, δήλωσε ότι η Berkshire είχε αγοράσει μετοχές της Amazon.com, αν και κατά κύριο λόγο αποφεύγει τις τεχνολογικές μετοχές. Ο Buffett έχει παραδεχθεί άλλωστε ότι δεν κατανόησε τα προϊόντα και τις αγορές αρκετά καλά και υποτίμησε τον Jeff Bezos.

    «Το μέγεθος είναι μια άγκυρα στις επιχειρήσεις και στις επενδύσεις», δήλωσε ο Lawrence Cunningham, καθηγητής του πανεπιστημίου George Washington που έγραψε το «Margin of Trust: The Berkshire Business Model» με τη σύζυγό του Stephanie Cuba: «Είναι πιο δύσκολο να βρεις ένα μέρος για να επενδύσεις σωστά το κάθε δολάριο με τέτοιες αποδόσεις».



    ΣΧΟΛΙΑ