• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το πλοίο του θανάτου: Παγιδευμένοι επιβάτες παρακαλούν να φύγουν μετά την εμφάνιση δεκάδων κρουσμάτων και 4 θανάτους από κορονοϊό

    • Bloomberg

    Το κρουαζιερόπλοιο Zaandam


    Σε εφιάλτη έχει μετατραπεί το ταξίδι αναψυχής για τους επιβάτες ενός πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου, μετά τον θάνατο τεσσάρων επιβατών από τον νέο κορονοϊό και τη μετάδοσή του σε άλλους δύο.

    «Είμαστε εγκλωβισμένοι μέσα σε αυτό το πλοίο του θανάτου», λέει η νεόνυμφη Yadira Garza. «Μας έχει πιάσει πανικός και τρέμουμε ότι θα κολλήσουμε κι εμείς. Δεν είναι παρά θέμα χρόνου, αν μείνουμε στο πλοίο», προσθέτει.

    Οι επιβάτες του Zaandam, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή ανοιχτά του Παναμά, ζητούν απεγνωσμένα να κατέβουν από το πλοίο, αφού και η Χιλή δεν το άφησε να δέσει. Σύμφωνα με την εταιρεία, κανένα λιμάνι που βρίσκεται στην πορεία του πλοίου δεν έχει δεχθεί να το αφήσει να πλησιάσει.

    Το Σάββατο υπήρξαν κάποια καλά νέα: ο καπετάνιος του πλοίου ανακοίνωσε ότι η εταιρεία Holland America θα μεταφέρει κάποιους επιβάτες σε ένα αδελφό πλοίο, το Rotterdam, επειδή έχουν αρρωστήσει πολλά μέλη του πληρώματος, ενώ η κυβέρνηση του Παναμά συμφώνησε επίσης να αφήσει το Zaandam να περάσει τη Διώρυγα, υπαναχωρώντας από την προηγούμενη απόφασή της.

    Στο μεταξύ, συγγενείς μελών του πληρώματος που βρίσκεται πάνω στο πλοίο λένε ότι τους ζητείται να συνεχίσουν να εργάζονται, παρά το γεγονός ότι είναι άρρωστοι ή αμέσως μόλις τους πέσει ο πυρετός. Το φαγητό σερβίρεται ξεσκέπαστο, με τους επιβάτες, σύμφωνα με την κ. Garza, να βρίσκουν στα πιάτα τους… τρίχες και βλεφαρίδες!

    Η Holland America, θυγατρική της εταιρείας Carnival Corp., δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις συνθήκες που επικρατούν στο πλοίο. Σε ανάρτησή της στο twitter ανέφερε μόνο ότι βρίσκεται σε επαφή με τις Αρχές του Παναμά για να περάσει το πλοίο από τη Διώρυγα.

    Το Zaandam δεν είναι το πρώτο πλοίο της Carnival, της μεγαλύτερης εταιρείας κρουαζιερόπλοιων στον κόσμο, όπου εμφανίζονται κρούσματα του νέου κορονοϊού. Τώρα, κάποιοι επιβάτες, οργισμένοι, λένε ότι δεν τους έγινε επαρκής έλεγχος, παρά το γεγονός ότι πολλές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, συμβούλευαν τους πολίτες να αποφεύγουν τα κρουαζιερόπλοια.

    Η Garza και ο σύζυγός της υποστηρίζουν ότι η Holland America τους είχε πει ότι θα γίνονται έλεγχοι και θερμομετρήσεις στους επιβάτες που ανεβαίνουν στο πλοίο. Ο έλεγχος, όμως, σύμφωνα με την ίδια, δεν ήταν παρά ένα ερωτηματολόγιο συμπτωμάτων.

    Το νεαρό ζευγάρι από το Μόντερεϊ του Μεξικού επιβιβάστηκε στο πλοίο στις 7 Μαρτίου, στο Μπουένος Άιρες, για να κάνει μήνα του μέλιτος. Και δεν πρόκειται να κατέβει σύντομα. Ο Joel Gonzalez, ο σύζυγος της Garza, παρουσίασε πριν από μερικές ημέρες για λίγο έναν ελαφρύ πυρετό και τους είπαν ότι δεν πρόκειται να μεταφερθούν στο Rotterdam. Τώρα αναζητούν βοήθεια από τις προξενικές Αρχές της χώρας τους.

    Ο καπετάνιος του πλοίου, στο οποίο βρίσκονταν αρχικά 1.243 επιβάτες και 586 άτομα πλήρωμα, ζήτησε από τους επιβάτες να μπουν σε καραντίνα στις 22 Μαρτίου, όταν κάποιοι από τους επιβαίνοντες ανέφεραν ότι είχαν συμπτώματα τύπου γρίπης, σύμφωνα με την εταιρεία. Και την Παρασκευή, η εταιρεία ανακοίνωσε τον θάνατο τεσσάρων «μεγαλύτερων» επιβατών και τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων θετικών στον κορονοϊό.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, συμπτώματα τύπου γρίπης έχουν αναφέρει συνολικά 53 επιβάτες και 85 μέλη από το πλήρωμα. Η Garza πάλι λέει ότι όταν παραπονέθηκε για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτησή τους, ένας από τους γιατρούς του πλοίου της είπε το Σάββατο ότι το 40% των μελών του πληρώματος είναι πλέον άρρωστοι.

    Την ίδια ώρα, αυξάνεται η ανησυχία ότι τα μέλη του πληρώματος, καθώς συνεχίζουν να εργάζονται, μεταδίδουν τον κορονοϊό σε όλο και περισσότερους επιβάτες. Αυτό έδειξε άλλωστε και έρευνα του Centers for Disease Control and Prevention για δύο κρουαζιερόπλοια Princess όπου εμφανίστηκε η νόσος του Covid-19.

    Όπως η Garza και ο σύζυγός της, κάποιοι επιβάτες θα μείνουν στο πλοίο μέχρι να περάσει τη Διώρυγα και την Καραϊβική και να φτάσει στη Φλόριντα.

    Ο Lance Hutton, ένας 80χρονος συνταξιούχος από το Μιζούρι, λέει ότι τόσο αυτός όσο και η γυναίκα του έχουν πεθάνει από το άγχος τις τελευταίες δύο εβδομάδες, από την ώρα δηλαδή που αναχώρησαν από το τελευταίο λιμάνι τους, το Punta Arenas, στο νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής.

    Το ζευγάρι δεν έχει συμπτώματα και θεώρησε για λίγο ότι θα τους αφήσουν να φύγουν από το πλοίο. Στη συνέχεια έμαθαν όμως ότι δεν θα τους αφήσουν να φύγουν, επειδή ο Hutton χρησιμοποιεί μια συσκευή για να τον βοηθά να αναπνέει όταν κοιμάται και να μη ροχαλίζει.

    «Το μόνο που θέλουμε είναι να κατέβουμε από το πλοίο και να πάμε σπίτι μας», λέει ο 80χρονος από την μικρή καμπίνα του: «Δεν θέλουμε τίποτα άλλο».



    ΣΧΟΛΙΑ