• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το πετρέλαιο υποχωρεί καθώς μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας

    • Bloomberg


    Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε και πάλι τη Δευτέρα μετά την πρώτη μηνιαία πτώση του από τον Μάϊο, καθώς βαθαίνει ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας προκαλώντας φόβους ότι η εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης θα επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση καυσίμων.

    Τα futures υποχώρησαν κάτω από τα 55 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, καταγράφοντας απώλειες 5,9% τον Αύγουστο. Η επιβολή επιπλέον δασμών στις κινεζικές εισαγωγές ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ισχύουν από την Κυριακή και οι πρόσθετοι δασμοί στα αμερικανικά προϊόντα – συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου για πρώτη φορά – επίσης επιβάρυναν την κατάσταση.

     

    Οι προοπτικές για την κινεζική μεταποίηση επιδεινώθηκαν περαιτέρω τον Αύγουστο, τελευταία απόδειξη ότι η εμπορική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομία. Οι συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων διαπραγματευτών που έχουν προγραμματιστεί για αυτό το μήνα δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί, δήλωσε ο Πρόεδρος Donald Trump την Κυριακή, αλλά οι επενδυτές βλέπουν ελάχιστες πιθανότητες βραχυπρόθεσμης ανάκαμψης.

    “Η οικονομική αβεβαιότητα θα συνεχίσει να κυριαρχεί στην ατζέντα της αγοράς πετρελαίου καθώς θα τεθούν σε ισχύ τα νέα εμπορικά μέτρα των ΗΠΑ και της Κίνας”, δήλωσε ο Harry Tchilinguirian, επικεφαλής της στρατηγικής των αγορών βασικών προϊόντων στην BNP Paribas SA.

    Τα συμβόλαια αργού παράδοσης Οκτωβρίου West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησαν κατά 27 σεντς, στα 54,83 δολ. το βαρέλι, ενώ νωρίτερα έφτασαν να υποχωρούν έως 1,1%. Συνολικά τον Αύγουστο το συμβόλαιο υποχώρησε κατά 3,48 δολάρια.

    Τα συμβόλαια brent Νοεμβρίου υποχωρούσαν κατά 42 σεντς ή ποσοστό 0,7% και διαμορφώνονταν στα 58,83 δολάρια το βαρέλι στο ICE. Τα συμβόλαια Οκτωβρίου έληξαν την Παρασκευή. Ο παγκόσμιος δείκτης υποχώρησε κατά 7,3% τον περασμένο μήνα.

    Οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς που είχαν προαναγγείλει ύψους 15% σε ευρύ φάσμα κινεζικών καταναλωτικών αγαθών. Μια άλλη παρτίδα προϊόντων της Κίνας περίπου 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων – συμπεριλαμβανομένων των φορητών υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων – θα επιβαρυνθούν με δασμούς 15% στις 15 Δεκεμβρίου.

    Ο τυφώνας Dorian έφτασε στις Μπαχάμες και θεωρείται ως η ισχυρότερη καταιγίδα που έχει χτυπήσει στις περιοχές του Ατλαντικού.

    Η πτώση του αργού πετρελαίου την Παρασκευή οφείλεται και στους φόβους ότι ο Dorian θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης πετρελαίου στη Φλόριντα, τη Γεωργία και τη Νότια Καρολίνα, δήλωσε σε σημείωμα ο Jeffrey Halley, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στην Oanda Corp. Τα συμβόλαια στο αργό WTI θα μπορούσαν να καλύψουν αυτές τις απώλειες αν ο Dorian Dorian δεν πλήξει τη Φλοριντα και την Καρολίνα, τόνισε.

     



    ΣΧΟΛΙΑ