• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Στα 33 δολάρια “αγκυροβόλησε” το πετρέλαιο, με το βλέμμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

    • Bloomberg
    άντληση πετρελαίου


    Η τιμή του πετρελαίου κινείται κοντά στα 33 δολάρια το βαρέλι, καθώς εντείνεται η λεκτική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας δημιουργώντας προβληματισμό για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάκαμψης της ζήτησης.

    Η Κίνα προειδοποίησε την Κυριακή ότι ορισμένοι στις ΗΠΑ σπρώχνουν τις δύο χώρες προς έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, προκαλώντας ανησυχίες ότι η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον θα μπορούσε να περιπλέξει την ανάκαμψη της αγοράς μετά από μία ιστορική κατάρρευση της ζήτησης. Τα συμβόλαια κινούνται υψηλότερα στη Νέα Υόρκη μετά την πτώση που σημείωσαν νωρίτερα, με τον όγκο των συναλλαγών να είναι χαμηλός λόγω των διακοπών στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σιγκαπούρη.

    Ωστόσο, υπάρχουν σημάδια ότι η αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε ανάκαμψη. Τα πεδία σχιστόλιθου στις ΗΠΑ έχουν μειώσει τον αριθμό των ενεργών πλατφορμών εξόρυξης στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, μειώνοντας περαιτέρω την παραγωγή Αυτό συμβαίνει την ώρα που ο OPEC + μειώνει την παραγωγή κατά περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε μια προσπάθεια να περιορίσει την υπερπροσφορά.

    Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο περίπου 75% αυτό το μήνα, καθώς η ζήτηση επέστρεψε στην Κίνα και την Ινδία μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και καθώς τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αρχίζουν να μειώνονται. Ωστόσο, η ανάκαμψη αναμένεται να είναι μακράς διάρκειας και αβέβαιη, με τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων να περιπλέκει την κατάσταση.

    «Η αύξηση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα συνεχίσει να θολώνει το τοπίο», δήλωσε ο Stephen Innes, επικεφαλής στρατηγικής αγορών στην AxiCorp Ltd. Ωστόσο, ο συνολικός αντίκτυπος μπορεί να είναι περιορισμένος εάν δεν υπάρχει έντονη αντίδραση από το Πεκίνο, είπε.

    Τα συμβόλαια West Texas Intermediate του μηνός Ιουλίου ενισχύθηκαν κατά 0,9% και διαπραγματεύονταν στα 33,5  δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, ενώ νωρίτερα υποχώρησαν κατά 2,3%.

    Τα συμβόλαια Ιουλίου του Brent ενισχύονταν κατά 0,2% και διαπραγματεύονταν στο ICE στα 35,20 δολάρια, μετά από την πτώση 2,6% που κατέγραψαν την Παρασκευή.



    ΣΧΟΛΙΑ