• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το μυστικό του CEO που κατάφερε να εκτινάξει την απόδοση της μετοχής της εταιρείας του κατά 5.300%

    • Bloomberg

    Masaru Tange φωτογραφία: Bloomberg


    Έκπληξη προκαλεί η στρατηγική που εφαρμόζει στην εταιρεία του ο Masaru Tange και είχε ως αποτέλεσμα να αναδείξει την μετοχή της σε πρωταθλήτρια αποδόσεων στην Ιαπωνία: αγοράζει μικρότερες εταιρείες και αυξάνει την αμοιβή των εργαζομένων τους.

    Η Shift, εταιρεία που πραγματοποιεί δοκιμές λογισμικού, εξαγοράζει μικρές επιχειρήσεις και αυξάνει τους μισθούς των τεχνικών τους. Ισχυρίζεται ότι μπορεί να το κάνει αυτό εξακολουθώντας παράλληλα να χρεώνει ανταγωνιστικές τιμές, περικόπτοντας τις εταιρείες που χρησιμεύουν ως μεσάζοντες στη διαδικασία εξωτερικής ανάθεσης. Το να έχουμε περισσότερους εργαζόμενους οδηγεί σε υψηλότερες πωλήσεις, αναφέρει.

    Η μετοχή της Shift έχει αυξηθεί περισσότερο από 5.300% από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2014, εμφανίζοντας τη δεύτερη καλύτερη απόδοση στον γενικό δείκτη μετοχών του Τόκιο. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας αυξήθηκε σε περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενισχύοντας την αξία του μεριδίου 33% που κατέχει ο Tange σε περίπου 745 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο Tange, 46 ετών, λέει ότι το επιχειρηματικό του μοντέλο είναι μια προσπάθεια να απομακρύνει τους μεσάζοντες από τη βιομηχανία λογισμικού της Ιαπωνίας, όπου σειρά υπεργολάβων περικόπτουν τις παραγγελίες προτού αναθέσουν το έργο στην επόμενη εταιρεία.

    «Νιώθω την ανάγκη να σώσω αυτούς τους νέους υπαλλήλους», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Tange, ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Shift. «Θέλω να δημιουργήσω ένα δίκαιο εργασιακό περιβάλλον μέσω των εξαγορών και συγχωνεύσεων.»

    Ο Tange μεγάλωσε σε αυτό που o ίδιος περιγράφει ως μια συνηθισμένη οικογένεια στη Χιροσίμα της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας, όπου και οι δύο γονείς του ήταν δημόσιοι υπάλληλοι. Ίδρυσε την Shift το 2005 μετά από σπουδές στη μηχανολογία, ενώ εργάστηκε περισσότερα από πέντε χρόνια σε μια εταιρεία συμβούλων.

    Ο επιχειρηματίας επισήμανε ότι ήθελε να αλλάξει την αντίληψη ότι οι μηχανολόγοι στις δοκιμές λογισμικού θεωρούνταν εργασία δεύτερης κατηγορίας, καθώς και να τους ενισχύσει με περισσότερα χρήματα.

    Για παράδειγμα, για μια υπηρεσία όπου η τιμή αγοράς ήταν 2 εκατομμύρια γιεν (18.320 δολάρια), η Shift χρεώνει 1,5 εκατομμύρια γιεν. Αυτό την βοηθά να κερδίσει πελάτες. Ταυτόχρονα, αυξάνει το ποσό πληρωμής του μηχανολόγου σε περίπου 800.000 γιεν από 500.000 γιεν. Αυτό μπορεί να το επιτύχει, θέτοντας εκτός του μεσάζοντες.

    Ο Shift απέκτησε την εταιρεία του Yusuke Sato το 2016. Από τότε, ο μισθός του προγραμματιστή λογισμικού έχει αυξηθεί περισσότερο από 70%.

    «Η συμμετοχή στη Shift ήταν ένα τεράστιο σημείο καμπής στην καριέρα μου», είπε ο Sato.

    Η Shift έχει 3.308 τεχνικούς ως μόνιμους υπαλλήλους από τα τέλη Φεβρουαρίου, 14 φορές περισσότερους από τους 228 που είχε στα τέλη Νοεμβρίου 2015. Η εταιρεία απέκτησε τουλάχιστον 14 εταιρείες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

    Η αύξηση των τεχνικών οδηγεί άμεσα στην αύξηση των εσόδων, διότι επιτρέπει στην εταιρεία να εξυπηρετεί περισσότερες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον Go Saito, αναλυτή της Credit Suisse,  ο οποίος ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής της εταιρείας τον Φεβρουάριο, διατυπώνοντας σύσταση “outperform”.

    Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 28,7 δισεκατομμύρια γιεν τους 12 μήνες που έληξαν τον Αύγουστο του 2020, υπερδιπλασιασμένα σε σχέση με πριν από τρία χρόνια. Τα κέρδη αυξήθηκαν στα 1,6 δισεκατομμύρια γιεν, έναντι 208 εκατ. γιεν προ τριετίας. Η Shift προβλέπει ότι οι πωλήσεις θα φθάσουν στα επίπεδα ρεκόρ των 45 δισ. γιεν το τρέχον οικονομικό έτος.

    “Είμαστε οι μεγαλύτεροι στην Ιαπωνία σε αυτόν τον τομέα”, δήλωσε ο Tange. «Προβλέπω τα έσοδα να φτάνουν τα 100 δισεκατομμύρια γιεν», είπε, αναφερόμενος στον στόχο της εταιρείας για το οικονομικό έτος που θα λήξει τον Αύγουστο του 2025.

     Η μετοχή της εταιρείας δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από τις διακυμάνσεις της αγοράς. Υποχώρησε κατά 22% από τα επίπεδα ρεκόρ τον Οκτώβριο, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε πωλήσεις μετοχών του κλάδου τεχνολογίας. Ωστόσο, ακόμη και μετά την πτώση, η εταιρεία εξακολουθεί να διαπραγματεύεται περίπου 87 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη.

    Για τον βετεράνο επενδυτή Mitsushige Akino, η μετοχή μπορεί να σημειώσει μεγαλύτερη αστάθεια τους επόμενους μήνες και μπορεί να κινηθεί πτωτικά στα γυρίσματα της αγοράς.

    Ωστόσο, “τα θεμελιώδη παραμένουν σταθερά και η Shift σημειώνει πρόοδο στο όραμα που έχει θέσει», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Ichiyoshi Asset Management. “Δεν θα φανεί περίεργο να δούμε περισσότερες αγορές μετοχών αυτού του τύπου εάν οι επενδυτές εστιάσουν και πάλι στις αναπτυξιακές μετοχές”.

    Το κλειδί σύμφωνα με τον Saito της Credit Suisse, είναι κατά πόσο η Shift θα μπορέσει να συνεχίσει την αύξηση του αριθμού των τεχνικών της.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ