• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το μεγάλο χακάρισμα: Πώς οι Κινέζοι κατάφεραν να διεισδύσουν στις αμερικανικές εταιρείες μόνο με ένα μικρό τσιπ

    • Bloomberg


    Ο εξοπλισμός data center που «τρέχει» από την Amazon Web Services και την Apple μπορεί να έπεσε στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης, μέσω ενός μικροτσίπ που εισάγεται κατά τη διαδικασία κατασκευής του εξοπλισμού, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg. Tο Πεκίνο είχε επίσης πρόσβαση σε εσωτερικά δίκτυα ακόμη 30 εταιρειών και αμερικανικών υπηρεσιών.

    Οι μικροεπεξεργαστές, που είναι αντικείμενο top secret αμερικανικής κυβερνητικής έρευνας, χρησιμοποιήθηκαν για την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και εμπορικών μυστικών από αμερικανικές επιχειρήσεις και μπορεί να έχουν εισαχθεί από την εταιρεία κινεζικών σέρβερ «Micro», η οποία συναρμολογεί μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στα κέντρα.

    Οι Apple, AWS και Super Micro αμφισβητούν το γεγονός, με την Apple να υποστηρίζει ότι δεν βρήκε τσιπάκια όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα – το οποίο πάντως επικαλείται διάφορες ανώνυμες κρατικές και εταιρικές πηγές.

    Η Apple αρνήθηκε την είδηση, δηλώνοντας: «Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι που σε σχέση με εμάς, οι δημοσιογράφοι του Bloomberg δεν ήταν ανοιχτοί ως προς το ενδεχόμενο αυτοί ή οι πηγές τους να κάνουν λάθος ή να είναι παραπληροφορημένοι. Θεωρούμε ότι μπερδεύουν την ιστορία τους με ένα προηγούμενο συμβάν του 2016 στο οποίο ανακαλύψαμε ένα “μολυσμένο” driver σε ένα Super Micro server και σε κάποιο από τα εργαστήριά μας. Αυτό το γεγονός συνέβη μία μόνο φορά, χαρακτηρίστηκε τυχαίο και όχι στοχευμένη επίθεση εναντίον της Apple».

    Οπως μεταδίδει το Reuters, το γεγονός αρνείται και η Amazon.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, το πρόβλημα ανακαλύφθηκε το 2015 και επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητους ερευνητές ασφαλείας που προσελήφθησαν από παρόχους clouds. Επίσης, διεξήχθη έρευνα με τη συμμετοχή διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών. Ωστόσο, δεν εκλάπη κανένα δεδομένο καταναλωτή.



    ΣΧΟΛΙΑ