• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το κορεάτικο hedge fund που έπιασε το τζακ ποτ με τα «Παράσιτα»

    • Bloomberg

    Οι συντελεστές της ταινίας «Παράσιτα» , φωτό: AP


    Για ένα μικροσκοπικό νοτιοκορεατικό hedge fund, η απρόσμενη νίκη στα Όσκαρ της μαύρης κωμωδίας «Παράσιτα» δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη είδηση.

    Το fund, το οποίο διαχειρίζεται η Ryukyung PSG Asset Management, με έδρα τη Σεούλ, έχει επενδύσει περίπου 500.000 δολάρια στην ταινία που έγινε το πρώτο ξενόγλωσσο έργο στην ιστορία που κέρδισε το πολυπόθητο Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Η παραγωγή των «Παράσιτων» στοίχισε 11 εκατομμύρια δολάρια και έχουν αποφέρει έσοδα 165 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τώρα, ενώ οι πωλήσεις εισιτηρίων προβλέπεται ότι θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο μετά το βραβείο.

    Το συγκεκριμένο fund επενδύει μόνο σε κινηματογραφικές ταινίες που διανέμονται από τον όμιλο CJ της Νότιας Κορέας και έχει αποδώσει 72,1% από τη δημιουργία του τον Ιούλιο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε η KB Securities και είδε το Bloomberg News. Επίσης, επωφελήθηκε από άλλες επιτυχίες του κορεατικού κινηματογράφου, όπως το «Extreme Job» και το «Exit».

    Η επιτυχία του fund υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές βάζουν τα χρήματά τους σε ολοένα και πιο ασυνήθιστες εναλλακτικές επενδύσεις, όπως τα funds χρηματοδότησης ταινιών, την ώρα που τα επιτόκια παγκοσμίως μειώνονται. Το Όσκαρ της ταινίας έρχεται καθώς οι πολιτιστικές εξαγωγές όπως η k-pop και οι κορεάτικες σαπουνόπερες καθίστανται πιο σημαντικές για την οικονομία της Νότιας Κορέας, σε μια εποχή που η χώρα απομακρύνεται από βιομηχανίες με επίκεντρο τη μεταποίηση.

    «Τα funds του κινηματογράφου βρίσκονται στο προσκήνιο αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Andy Kim, αναλυτής της Samsung Securities στη Σεούλ. Αν και η δημοτικότητα των «Παράσιτων» μπορεί να βοηθήσει στην προσέλκυση περισσότερης ζήτησης, μπορεί να είναι δύσκολο να διευρυνθεί σημαντικά η βάση των επενδυτών, δεδομένης της μεγάλης μεταβλητότητας των επενδύσεων και της δυσκολίας να εκτιμηθεί εάν μια ταινία θα κάνει καλές πωλήσεις, είπε.

    Κέρδη και για τις μετοχές

    Το fund δεν είναι το μόνο που επωφελείται από τα βραβεία που έχουν λάβει τα «Παράσιτα». Οι μετοχές της Barunson Entertainment & Arts, της εταιρείας παραγωγής της ταινίας, σημείωσαν άνοδο περίπου 90% αυτήν την εβδομάδα. Η μετοχή της CJ ENM, που ήταν ο κύριος επενδυτής και marketer της ταινίας, σημείωσε άνοδο 4,5% κατά την ίδια περίοδο.

    Η μετοχή της εταιρείας NongShim Co., η οποία παράγει τα προϊόντα στιγμιαίων νουντλς που εμφανίζονται στην ταινία, έχει καταγράψει άνοδο κατά περίπου 11% αυτή την εβδομάδα.

    Το τετραετές fund διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων γουόν (2,6 εκατομμύρια δολάρια). Η Ryukyung PSG Asset Management, η οποία το διαχειρίζεται, εποπτεύει περιουσιακά στοιχεία 1,7 τρισ. γουόν.



    ΣΧΟΛΙΑ