• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το κακάο ακριβότερο από τον χαλκό, καθώς ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών – Ξεπέρασε και τα 9.500 δολάρια/τόνο

    • Bloomberg


    Πάνω από 700 δολάρια ανά μετρικό τόνο αυξήθηκε η τιμή του κακάο τη Δευτέρα, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 9.000 δολάρια, καθώς ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα των καθολικών, περίοδος που αυξάνεται κατακόρυφα η ζήτηση για σοκολάτα στη Δύση, εν μέσω ελλείψεων φασολιών κακάο από τους μεγάλους παραγωγούς της Αφρικής.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης ανέβηκαν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, αυξάνοντας τα κέρδη μετά τα νέα σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γκάνα, η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός φασολιών κακάο στον κόσμο.

    Η χώρα πρόκειται να χάσει την πρόσβαση της σε μια βασική χρηματοδοτική διευκόλυνση, καθώς η κρίση στην καλλιέργεια κακάο την έχει αφήσει χωρίς αρκετά φασόλια για να εξασφαλίσει τα χρήματα. Το Συμβούλιο Κακάο της Γκάνας, η ρυθμιστική αρχή του κλάδου γνωστή ως «Cocobod», βασίζεται σε ξένη χρηματοδότηση για να πληρώσει τους αγρότες κακάο για τους κόκκους τους.

    Οι τιμές είναι αυξημένες κατά περίπου 60% μόνο αυτόν τον μήνα και έχουν υπερδιπλασιαστεί ήδη φέτος. Η κακή συγκομιδή λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και των ασθενειών των καλλιεργειών στη δυτική Αφρική, όπου καλλιεργείται το μεγαλύτερο μέρος του κακάο στον κόσμο, καθώς και τα ελάχιστα σημάδια ανακούφισης της παραγωγής σε άλλες περιοχές,  έχουν αφήσει τη βιομηχανία σε αδιέξοδο .

    Το ράλι οδηγεί τις τιμές προς τα 10.000 δολάρια – ένα επίπεδο που φαινόταν αδιανόητο μόλις πριν από λίγους μήνες – και μάλιστα έκανε το κακάο πιο ακριβό από το βιομηχανικό μεταλλικό χαλκό.

    Η προκαταβολή του κακάο θα οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος σοκολάτας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.  Τα πασχαλινά αυγά γίνονται ήδη πιο ακριβά λόγω της περσινής αύξησης των τιμών και ορισμένοι κατασκευαστές περιορίζουν τα μεγέθη ράβδων ή προωθούν ποικιλίες με άλλα συστατικά για να απαλύνουν το χτύπημα.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν 7,9% στα 9.649 δολάρια ανά μετρικό τόνο στη Νέα Υόρκη. Οι τιμές συνέχισαν να ανεβαίνουν παρά το γεγονός ότι ένα τεχνικό εύρος βρίσκεται σε υπεραγορασμένο έδαφος για μεγάλο μέρος των τελευταίων δύο μηνών.

    Αύξηση παρατηρείται και στην τιμή του κακάο στο ICE FUTURES. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο στο Λονδίνο κέρδισαν 9,8% στις 8.193 λίρες ανά τόνο.

    «Η σοκολάτα μπορεί να είναι ακόμη πιο ακριβή το Πάσχα του 2025, εάν οι ασθένειες του κακάο και οι κακές καιρικές συνθήκες παρατείνουν το έλλειμμα εν μέσω υψηλών τιμών ζάχαρης», δήλωσε η αναλύτρια του Bloomberg Intelligence, Νταϊάνα Γκόμες, σε σημείωμα την Παρασκευή.

    Ενδιαφέρον πάντως είναι το γεγονός πως ενώ οι τιμές έχουν εκτοξευθεί, οι κερδοσκόποι στην πραγματικότητα αποσύρονται από την αγορά. Το ανοιχτό ενδιαφέρον – ο αριθμός των συμβάσεων που εκκρεμούν – μειώθηκε από το υψηλότερο σημείο στα τέλη Ιανουαρίου και οι διαχειριστές χρημάτων μείωσαν τα καθαρά ανοδικά στοιχήματά τους σε χαμηλό ενός έτους την τελευταία εβδομάδα. Αυτό υποδηλώνει ότι οι φυσικοί αγοραστές μπορεί να έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο ράλι τιμών.

    Υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί η κατάσταση του εφοδιασμού. Οι εισερχόμενοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης — με στόχο να σταματήσουν τα προϊόντα που καταστρέφουν τα δάση από την πώληση στα καταστήματα — μπορεί να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τους κορυφαίους κατασκευαστές σοκολάτας του μπλοκ να εξασφαλίσουν προμήθειες.

    Η εστίαση τώρα στρέφεται στην επερχόμενη μεσαία καλλιέργεια της δυτικής Αφρικής, τη μικρότερη από τις δύο ετήσιες συγκομιδές. Η ρυθμιστική αρχή της κορυφαίας παραγωγού της Ακτής του Ελεφαντοστού αναμένει ότι θα συρρικνωθεί αυτή τη σεζόν, ανέφερε το Bloomberg νωρίτερα αυτό το μήνα.

    Διαβάστε επίσης

    Ντόναλντ Τραμπ: Το Ισραήλ πρέπει να τελειώνει με τον πόλεμο στη Γάζα

    Μητσοτάκης στο Economic Club Canada: Η κυβέρνηση κατάφερε να καταστήσει τη χώρα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό

    Ευρωαγορές: Με νέα ιστορικά υψηλά ξεκίνησε ο Stoxx 600 την εβδομάδα



    ΣΧΟΛΙΑ